Skip to content
Toimitusjohtajalta

Kasvuhakuista yrityskulttuuria rakentamassa

Toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen

Tapahtumatoimialalla menee juuri nyt hyvin. Digimurroksen keskellä on ymmärretty, että digitalisaatio itse asiassa nostaa kohtaamisten merkitystä. Tapahtumamarkkinointi on nosteessa myös globaalisti: jopa 71 prosenttia markkinointipäättäjistä uskoo, että kokemuksiin satsaaminen on kriittistä brändien menestymisen kannalta.

Me Messukeskuksessa, Suomen johtavana tapahtuma-alan toimijana, näemme tässä valtavan mahdollisuuden. Kokemuksellisen markkinoinnin nousu ennustaa koko alalle vahvaa kasvua tulevina vuosina. Miten Messukeskus vastaa kasvun haasteeseen?

Kasvu tarkoittaa Messukeskuksessa muun muassa aktiivista uusasiakashankintaa, tuoteportfolion tarkkaa hallintaa, ratkaisumyyntiä asiakkaille sekä tilojemme jatkuvaa kehittämistä. Meiltä messulaisilta kasvu vaatii osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Käytämme LEAN-oppeja jokapäiväisessä toiminnan parantamisessa. Jatkamme myös digin ja tapahtumien onnistunutta yhdistämistä. Edistämme digimuutosta niin kulttuurin kuin järjestelmien osalta, ja haemme digitaalisuudesta liikevaihdon kasvua.

Tulevaisuuden tapahtumaosaajia kasvatamme tiivistämällä alan yhteistyötä. Messukeskus lanseerasi vuonna 2018 yhteistyössä Suomen Messusäätiön ja alan muiden toimijoiden kanssa vuosittaisen Mesoaja Gaalan, jossa nostetaan esiin ja palkitaan koko suomalaisen tapahtuma-alan parhaat onnistujat ja uudet ratkaisut.

Suomen Messut Osuuskunta täyttää yrityksenä sata vuotta vuonna 2019.  Missiomme kantaa kauas tulevaisuuteen. Edistämme suomalaista elinkeinoelämää jatkossakin mahdollistamalla tuloksellisia kohtaamisia.

Anni Vepsäläinen | toimitusjohtaja

Messukeskuksen koko henkilöstö kehittää osaamistaan ja asiakaslähtöisyyttään LEAN-laatuajattelun kautta.

Strategia

Messukeskuksen strategia on kiteytetty viiteen kohtaan:

 1. Autamme aktiivisesti asiakkaitamme menestymään uudistamalla messumediaa.
 2. Kasvamme tapahtuma-alalla ainutlaatuisilla ja kilpailukyisillä tiloilla ja palveluilla.
 3. Rakennamme digitaalisista palveluista uutta liiketoimintaa ja aitojen kohtaamisten rikastuttajaa.
 4. Teemme Messukeskuksesta Pohjoismaiden ykköstapahtumapaikan uudistuvassa Pasilassa ​modernisoimalla ja laajentamalla harkitusti nykyisiä tilojamme.
 5. Tarjoamme sykähdyttävää palvelua asiakkaillemme toimivan yrityskulttuurin ja osaavan kumppaniverkostomme voimin.

Strategian mukaisia tavoitteita vuonna 2018 olivat digitaalisten palvelujen myynnin kääntäminen kasvuun, asiakashallintajärjestelmän uudistaminen, pitkän aikavälin kannattavuuden parantaminen organisaatiouudistuksella, LEAN-menetelmien tuominen päivittäisjohtamiseen, hotellin ja ravintolamaailman uudistus sekä Messukeskuksen alueen kehittäminen uudistuvassa Pasilassa. 

Messukeskus strategia

Avainluvut

MAMMA MIA! Musical Helsinki

Abba-musikaali MAMMA MIA! oli onnistunut avaus viihdetuotantoihin. MAMMA MIA! Helsinki 2018. Photos by Brinkhoff/Mögenburg.

Suomen Messut -konsernin liikevoitto oli kertomusvuonna 1,2 miljoonaa euroa (vuonna 2017 2,8 M€) ja liikevaihto 56,4 miljoonaa euroa (60,3).

Messukeskuksessa vieraili vuoden 2018 aikana 1 214 787 (vuonna 2017 1 180 869) kävijää. Kävijämäärältään suurin yleisötapahtuma oli Helsingin Kirjamessut, joka yhdessä rinnakkaistapahtumansa Viini ja Ruoka -messujen kanssa ylsi historiansa suurimpaan kävijämäärään, 85 616 kävijään. Uusista tapahtumista MaatalousKonemessut, Suomen suurin maatalouskoneiden sisänäyttely, keräsi heti ensimmäisellä järjestämiskerrallaan 16 820 kävijää eri puolilta Suomea. Viihdetuotannoista Abba-musikaali MAMMA MIA! toi Messukeskus Amfi -musikaaliteatteriin 93 000 katsojaa.

Vierastapahtumista suosituimpia olivat Kennelliiton Koiramessut (37 000 kävijää), American Car Show (25 000), SLUSH (22 500) ja ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa järjestetty Tubecon (17 000).

Messukeskus järjesti tai isännöi 98 (vuonna 2017 87) messua, yritystapahtumaa, kongressia, viihdetapahtumaa ja juhlaa.

Messuja ja vierastapahtumia järjestettiin kaikkiaan 96, ja niissä esittäytyi 8 941 näytteilleasettajaa. Kokouksia järjestettiin 1 440 (1853). Kansainvälisiä kongresseja järjestettiin 2 (8); suurin oli Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokous, joka toi marraskuussa Messukeskukseen 3 000 eurooppalaista poliitikkoa ja kokousta seurannutta median edustajaa.

Näytteilleasettajia tapahtumiin osallistui 8 941 (9 393). Näyttelypinta-alaa varattiin omissa ja vierastapahtumissa sekä viihdetuotannoissa yhteensä 254 580 m2 (vuonna 2017: 277 270 m2).

Messukeskus numeroina

Talousvaikutus numeroina

Messut-liiketoiminta

Ennätyksellinen messuvuosi

Mikko Horppu

Liiketoimintajohtaja Mikko Horppu

Messut-liiketoimintayksikkö vastaa Messukeskuksen itse järjestämien ammatti- ja yleisömessujen toteuttamisesta.

Vuosi 2018 oli Messut-liiketoiminnassa ennätyksellinen. Kasvun mahdollistivat muun muassa vahva ohjelma, tapahtumien kehittäminen, uusien tuotteiden onnistunut tuominen markkinoille, ratkaisumyynnin kasvu, asiakkaita palveleva digitaalisten tuotteiden tarjooma sekä taustalla kansantalouden myönteinen kehitys.

CRM/ERP-järjestelmäuudistus laajennettiin muutoshankkeeksi, joka käsittää järjestelmien ohella myynnin, markkinoinnin ja tuotannon toimintatavat ja koko organisaatiokulttuurin. Tapahtumiemme näkymistä verkossa kehitimme hyödyntäen dataa, testausta ja tehokasta mobiilioptimointia. Työn alle otettiin myös lisätyn todellisuuden (AR) jatkokehitys ja myynnit uudet työkalut.

Messukeskuksen itse järjestämissä tapahtumissa esittäytyi 7 326 näytteilleasettajaa. Kävijämäärältään suurin yleisötapahtuma oli Helsingin Kirjamessut, joka yhdessä rinnakkaistapahtumansa Viini ja Ruoka -messujen kanssa ylsi historiansa suurimpaan kävijämäärään, 85 616 kävijään. GoExpo Winter ja GameXpo -messujen onnistunut uudistuminen palkittiin 26 prosentin kasvulla kävijämäärässä. Matkamessuilla puolestaan 23 prosenttia messuvieraista oli uusia kävijöitä (TNS Gallup, Matkamessujen kävijätutkimus).

Suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna erittäin aktiivisia messukävijöitä. Kantar TNS tutki viime vuonna Messukeskuksen toimeksiannosta suomalaisia messukävijöitä. Tutkimuksen mukaan messukävijä hakee uutuuksia ja kuluttaa rahaa keskivertosuomalaista enemmän. Messukävijät ovat rohkeita kokeilemaan uusia tuotemerkkejä ja muovaavat mielipiteillään muidenkin ostopäätöksiä.

Kantar TNS:n tutkimus vahvistaa, että kokemuksellinen tapahtumamarkkinointi on yrityksille moninkertainen mahdollisuus. Messuilla tavoitetaan aktiiviset edelläkävijät ja tapahtumamarkkinointi on vaikuttavaa, kun messukävijä suosittelee messuilla kokeilemiaan ja ostamiaan uutuuksia lähipiirilleen.

Mikko Horppu | liiketoimintajohtaja, Messut-liiketoimintayksikkö

 

MaatalousKonemessut

Vuoden 2018 uusista tapahtumista MaatalousKonemessut, Suomen suurin maatalouskoneiden sisänäyttely, keräsi ensimmäisellä järjestämiskerrallaan 16 820 kävijää eri puolilta Suomea.

Habitare

Messumedia tukee kestävää kehitystä. Matkustamistarve vähenee, kun eri alojen asiantuntijat kokoontuvat yhteen ja samalla kertaa hoituu monta tapaamista ja neuvottelua. Habitare 2018 keräsi Messukeskukseen 60 000 messuvierasta.

Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -liiketoiminta

Uutta liiketoimintaa ja tila- ja palvelukonseptien uudistamista

Kristina von Konow

Liiketoimintajohtaja Kristina von Konow

Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -liiketoimintayksikkö vastaa Messukeskuksen 40 erikokoisen kokoustilan, 7 hallin, 21 ravintolan ja muiden tilojen myynnistä sekä vierastapahtumien järjestelyistä. Haemme kasvua ainutlaatuisilla ja kilpailukyisillä tiloilla ja palveluilla, joita tarjoamme asiakkaillemme onnistuneiden kokousten, kongressien, juhlien ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Tavoitteenamme on tehdä tapahtumien järjestämisestä innostavaa.

Vuonna 2018 Messukeskuksessa järjestettiin 1 440 kokousta ja 52 vierastapahtumaa, joista kaksi oli kansainvälisiä kongresseja. Vierastapahtumista suosituimpia olivat Kennelliiton Koiramessut (37 000 kävijää), American Car Show (25 000), SLUSH (22 500) ja ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa järjestetty Tubecon (17 000). Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokous toi marraskuussa Messukeskukseen 3 000 eurooppalaista poliitikkoa ja Messukeskukselle kokouspaikkana valtavasti myönteistä julkisuutta.

Messukeskus tavoittelee konsertti-, festivaali- ja musikaalituotannoilla uudenlaista liiketoimintaa low season -jaksoille, kumppaninaan ACE-Production AB. Onnistuneena avauksena viihdetuotannoille Messukeskus Amfi tarjosi kertomusvuonna 3 000 katsojapaikan areenan ensimmäistä kertaa suomeksi esitetylle MAMMA MIA! -musikaalille. Abba-musikaali oli menestys, ja sen näki 93 000 katsojaa.

Vuoden 2018 suurinvestointi oli Holiday Inn Helsinki – Expon ja Messukeskuksen ravintolamaailman uudistaminen. Hotelli oli saneerauksen vuoksi suljettu liki koko vuoden, joten kertomusvuodesta muodostui erityisesti kongressimyynnin kannalta välivuosi. Saneeraus käsitti koko kiinteistön hotellihuoneista palvelupisteisiin ja tekniikasta sisustukseen. Hotellin ohella uudistettiin keittiötilat ja ravintolamaailma. Palvelukonsepti räätälöitiin vastaamaan Messukeskuksen tapahtumiin osallistuvien asiakkaiden tarpeita.

Vuonna 2018 uudistettiin myös Messukeskuksen kokousmaailman visuaalinen ilme. Uudeksi brändinimeksi kokousmaailmalle tuli Messukeskus Siipi.

Messukeskus on maailmanluokan tapahtumatalo, jossa vaikuttavat tapahtumat, valloittava uudistunut ravintolamaailma ja täydellisen muodonmuutoksen kokenut tapahtumahotelli luovat jännittävän uuden keskipisteen ympäri vuoden ja vuorokauden kaikille asiakkaillemme.

Kristina von Konow | liiketoimintajohtaja, Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -liiketoimintayksikkö

hotelliuudistus

Messukeskuksen hotelli Holiday Inn Helsinki – Expo ja ravintolamaailma palvelukonsepteineen uudistettiin täydellisesti vuoden 2018 aikana.

Nordic Business Forum on Messukeskuksen kasvavia vierastapahtumia. Seminaarivieraaksi saapunut Barack Obama oli vuoden nimekkäin vieras Messukeskuksessa. Kuva: Tiia Öhman | Nordic Business Forum.

Tytäryhtiöt

Suomen Messut konsernin muodostavat Suomen Messut Osuuskunta ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt Expomark Oy, Helsingin Messut Oy ja Suomen Videoviestintä SVV Oy.

Expomark

Expomark lanseerasi vuonna 2018 onnistuneesti Fysioterapia&Kuntoutus -tapahtuman Helsingissä.

Expomark Oy
Expomark järjestää teollisuuden ja terveyden alan tapahtumia 30 vuoden kokemuksella toimien yhteistyössä eri alojen tärkeimpien järjestöjen ja toimijoiden kanssa eri puolella Suomea. Vuoden 2018 aikana Expomark järjesti menestyksellisesti Pohjoinen Teollisuus ja Energia -tapahtumat sekä lanseerasi uuden Fysioterapia&Kuntoutus -tapahtuman joka järjestettiin samanaikaisesti Hyvä Ikä -tapahtuman kanssa Helsingissä. Vuonna 2018 Expomarkin liikevaihto oli ennätykselliset 2,7 miljoonaa euroa.
www.expomark.fi

EPP:n puoluekokous

SVV oli vuoden aikana mukana yli 150:ssa Messukeskuksen tiloissa järjestetyn tapahtuman av-toteutuksessa. Yksi niistä oli EPP:n marraskuinen puoluekokous.

Suomen Videoviestintä SVV Oy
SVV Oy jatkoi kalustonsa ja av-palvelujen tarjoamista sekä Messukeskuksessa että muualla Suomessa ja lähialueilla. SVV vastasi osasta kongressitekniikkaa mm. Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa, Helsinki2018-huippukokouksessa ja Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokouksessa. Vuoden 2018 aikana SVV oli mukana yli 150 Messukeskuksen tiloissa järjestetyn tapahtuman av-toteutuksessa. Kalustohankinnoissa uutuuksia olivat muun muassa Infiledin led-screenit.
www.svv.fi

Toimintaympäristö

Messutoimialan globaali järjestö UFI arvioi, että yritykset käyttävät markkinointibudjetistaan yhä isomman osan tapahtumiin ja digitaaliseen markkinointiin. Digitaalisuus tuo uusia liiketoimintamalleja tapahtumiin. Hybriditapahtumat yleistyvät, kun rajapinnat messujen, kongressien, festivaalien ja live-tapaamisten välillä hämärtyvät.

Suomessa yritysten messumarkkinointiin käyttämien eurojen määrä kasvoi viime vuonna 12 % verrattuna edellisvuoteen. Messujen osuus koko mainonnan määrästä oli 4 %. Tieto perustuu Kantar TNS:n tekemään mediamainonnan määrää mittavaan tutkimukseen.

Suomen Messut -konsernin liiketoiminta on herkkää suhdannevaihteluille; ala on ns. jälkisyklinen. Messutoiminnan menestyksellisyys perustuu yritysten halukkuuteen käyttää messumediaa markkinoinnissaan. Osa kokoustoiminnan tilaisuuksista liittyy messutapahtumiin, minkä lisäksi teknisten palveluiden ja vuoraustoiminnan tuotot vaihtelevat messuohjelman myötä. Messusalkku sisältää useiden eri toimialojen näyttelyitä, mikä lieventää yhden toimialan mahdollisten suhdannevaihteluiden vaikutusta. Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -liiketoiminnassa on näköpiirissä kasvua.

Suomalainen messukävijä on keskimäärin 42-vuotias, hyvin koulutettu ja hyvin toimeentuleva. Messuilla käyvät yhtä lailla miehet kuin naiset (50%/50%). Messukävijän muotokuva piirtyy esiin Messukeskuksen Kantar TNS:llä teettämässä laajassa tutkimuksessa. Messukävijät poimittiin lähikuvaan 2582 henkilöä käsittävästä TNS Mind -tietokannasta. Tiedot koottiin tammi-kesäkuussa 2018.

Tutkimuksen mukaan messukävijät ovat rohkeita kokeilemaan uusia tuotemerkkejä ja muovaavat mielipiteillään muidenkin ostopäätöksiä. Messukävijä käyttää matkailuun jopa 40 % enemmän rahaa vuodessa kuin keskivertokuluttaja ja ostaa viihde-elektroniikkaa, sisustustarvikkeita ja muita kestokulutustavaroita 600 eurolla keskivertokuluttajaa enemmän. Kun ostoslistalla on tekniikka, messukävijä valitsee usein keskimääräistä hinnakkaamman auton tai kodinkoneen. Liki puolet (46 %) messukävijöistä on himosisustajia. Messukävijä käyttää vuodessa 650 euroa sisustamiseen, kun keskivertokuluttaja pärjää 480 eurolla. Messukävijä syttyy myös luomuruoasta ja ostaa keskivertosuomalaista useammin vastuullisesti tuotettuja ja reilun kaupan tuotteita.

Pasilan Tripla

Pasilan alueen voimakas kehittäminen avaa uusia mahdollisuuksia monipuoliseen liiketoimintaan. Messukeskus on osa uutta kaupunkikeskusta.

Slush

Globaalina trendinä on, että rajapinta kongressien, festivaalien ja live-tapaamisten välillä hämärtyy. Kuva Messukeskuksessa järjestettävästä SLUSH-tapahtumasta.

Vastuullisuus

Messukeskus – kestäviä elämyksiä

Vastuullisuus on yksi Messukeskuksen arvoista. Se kattaa vastuun ihmisistä, ympäristöstä ja taloudesta.

Työtä ja tuloja koko pääkaupunkiseudulle

Messukeskus tarjosi kertomusvuoden aikana ainutlaatuisen oppimisympäristön muun muassa Ammattiopisto Liven merkonomi-, TELMA- (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus), artesaani-, hieroja- sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijoille. Suomen UNICEFin ja Messukeskuksen yhteistyöllä mahdollistettiin puolestaan lähes 20 000 lapsen kouluvuosi tai elintärkeä poliorokote yli 1,8 miljoonalle lapselle kertomusvuoden aikana.

Messukeskus tukee henkilöstönsä hyvinvointia muun muassa koulutuksin, työterveyshuollolla, laadukkaalla työergonomialla, lounasedulla ja ePassilla sekä tukemalla henkilöstökerhon toimintaa. Oman henkilöstön lisäksi Messukeskus työllistää tiloissaan noin 30 kumppaniyrityksen verkoston.

Messut, kokoukset, kongressit ja muut Messukeskuksen tapahtumat edistävät merkittävästi koko pääkaupunkiseudun työllisyyttä tuomalla työtä ja tuloja mm. hotelleille, joukkoliikenteelle ja ravintoloille. Messukeskuksen talousvaikutus pääkaupunkiseudulle on 282 miljoonaa euroa vuodessa (Haaga-Helian tutkimus 2018).

LIVE ammattiopisto

Ammattiopisto Liven opiskelijat ovat tarjonneet hierontapalvelua muun muassa Messukeskuksen näytteilleasettajaklubilla ja Lehdistökeskuksessa.


Ilmastotavoitteet julki

Messukeskus sai vuonna 2018 ISO9001-2015-standardin mukaisen johtamisjärjestelmäsertifikaatin sekä ISO14001-2015-standardin mukaisen ympäristöjohtamisen sertifikaatin ainoana suomalaisena tapahtumajärjestäjänä.

Messukeskus liittyi 31.10.2018 Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän Ilmastokumppanit-verkostoon, jonka tavoitteena on hiilineutraali Helsinki. Ilmastotavoitteet kiteytettiin kolmeen pääkohtaan: Vähennämme energiankulutustamme 10 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Lisäämme merkittävästi uusiutuvan energian osuutta esimerkiksi aurinkovoimaa hyödyntämällä. Kehitymme hankinnoissamme entistä ympäristövastuullisemmaksi ja jatkamme jätteiden tehokasta hyödyntämistä.

Sähköautoilijoiden palveluja parannettiin yhteistyössä BMW Suomen ja Fortum Charge & Drive -verkoston kanssa avaamalla pysäköintitalossa 24 uutta latauspistettä. Messukeskus vähensi myös kertakäyttötuotteiden käyttöä, kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi yhdessä catering-kumppaninsa Fazer Food Servicesin kanssa ja tehosti ympäristöasioiden viestintää. Vuoden lopulla päätettiin aurinkoenergian tuottamisesta yhteistyössä Helenin kanssa. Yli 2 000 aurinkopaneelia käsittävä, Helsingin suurimpiin kuuluva voimala rakennetaan hallien katoille kesällä 2019.

Ilmastokumppanuus

Messukeskus liittyi Ilmastokumppaniksi allekirjoittamalla ilmastositoumuksen. Messukeskuksen puolesta sitoumuksen allekirjoitti markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue (vas.), kuvassa myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.


Messusäätiö tukee ja palkitsee

Suomen Messusäätiö – Stiftelsen Finlands Mässa on yksi Messukeskuksen omistajajäsenistä. Suomen Messusäätiö edistää suomalaista elinkeinoelämää ja tekee tunnetuksi suomalaista teollisuutta, kauppaa ja muuta elinkeinoelämää tukemalla suomalaista osaamista ja palkiten menestyksekkäitä hankkeita ja henkilöitä. Säätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja sekä tunnustus- ja kannustuspalkintoja.

Aapo Cederberg

Cyber Security Nordic 2018 -palkinnon sai evp Aapo Cederberg. 25 000 euron arvoisen palkinnon rahoittivat Suomen Messusäätiö, F-Secure, Insta DefSec ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry.

Messukeskuksen vastuullisuusaskeleet

2019
 • Puomiton pysäköintijärjestelmä, joka sujuvoittaa liikennettä ja vähentää tyhjäkäyntiä sisäänajoväylillä
 • Osa juhlavuoden lipputuotoista Itämeren suojeluun sekä lasten, nuorten ja kehittyvien maiden naisten hyvinvointiin
 • Helenin aurinkovoimala Messukeskuksen katolle
 • Ympäristönäkökulma kaikkiin hankintoihin
2018
 • Tuore ympäristöpolitiikka ohjaa ympäristötyötä
 • ISO9001-2015-standardin mukainen johtamisjärjestelmäsertifikaatti sekä ISO14001-2015-standardin mukainen ympäristöjohtamisen sertifikaatti ainoana suomalaisena tapahtumajärjestäjänä
 • Vastuullisuusteemat 2018 kirkastettu: viestintä, ruokajätteen ja kertakäyttötuotteiden vähentäminen, osatyökykyisten auttaminen
 • EU:n Vammaiskorttikohteeksi
 • Yhteistyö Ammattiopisto Liven ja Suomen UNICEFin kanssa alkaa
 • 24 uutta latauspistettä sähköautoille
 • Liittyminen Helsingin kaupungin Ilmastokumppanit-verkostoon
2017
 • Energiaviraston ja Motivan palkinto energiatehokkuustyöstä
 • Ensimmäiset sähköautojen latauspisteet Messuparkkiin
 • Vuoteen 2025 ulottuva energiansäästöohjelma, tavoitteena 7,5 % energiansäästö
2016
 • Ylitämme tavoitteet energiansäästöohjelmassa: 9 % -> 26 %
 • Kierrätysravintola Olohuone avataan, sisustus yhteistyössä Kierrätyskeskuksen kanssa
 • Messulaisten toimisto saneerataan, kalusteet kierrätetään ja valaistus uusitaan energiaa säästäväksi
 • Kokoustarjoiluihin enemmän luomu- ja lähiruokaa, ruokahävikin seuranta alkaa
2015
 • Liikelahjat kierrätetystä messumatosta
2013
 • Uusi lämmön talteenottojärjestelmä ja energiaa säästävä led-valaistus Galleriaan
 • Messutoimisto uudistetaan, sisustus ekologisista kotimaisista tuotteista
 • Ensimmäiset Lähiruoka & luomu -messut
2012
 • Messukeskuksen kokoustilat osaksi ICCAn(International Congress and Convention Association) kestävän kehityksen mukaista kokousaluetta.
 • Mukaan WWF:n vuotuiseen Earth Hour-ilmastotempaukseen
2011
 • Vuoteen 2016 ulottuva energiansäästöohjelma, tavoitteena 9 % energiansäästö
2009
 • ISO 14001 -ympäristösertifikaatti ensimmäisenä suomalaisena messu- ja kongressikeskuksena
2008
 • Ensimmäinen Suomen Messusäätiön Ympäristön hyväksi -palkinto jaetaan

Hallituksen toimintakertomus 2018

Messukeskus ilmakuva

Suomen Messut -konsernin liikevoitto oli kertomusvuonna 1,2 miljoonaa euroa (vuonna 2017 2,8 M€) ja liikevaihto 56,4 miljoonaa euroa (60,3).

Messukeskuksessa vieraili vuoden 2018 aikana 1 214 787 kävijää. Kävijämäärältään suurin yleisötapahtuma oli Helsingin Kirjamessut, joka yhdessä rinnakkaistapahtumansa Viini ja Ruoka -messujen kanssa ylsi historiansa suurimpaan kävijämäärään, 85 616 kävijään. Uusista tapahtumista MaatalousKonemessut, Suomen suurin maatalouskoneiden sisänäyttely, keräsi heti ensimmäisellä järjestämiskerrallaan 16 820 kävijää eri puolilta Suomea. Viihdetuotannoista Abba-musikaali MAMMA MIA! toi Messukeskus Amfi -musikaaliteatteriin 93 000 katsojaa.

Vierastapahtumista suosituimpia olivat Kennelliiton Koiramessut (37 000 kävijää), American Car Show (25 000), SLUSH (22 500) ja ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa järjestetty Tubecon (17 000).

Messuja ja vierastapahtumia järjestettiin kaikkiaan 96, ja niissä esittäytyi 8941 näytteilleasettajaa. Kokouksia järjestettiin 1 440. Kansainvälisistä kongresseista suurin oli Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokous, joka toi marraskuussa Messukeskukseen 3 000 eurooppalaista poliitikkoa ja kokousta seurannutta median edustajaa.

Strategian punaisena lankana kasvu

Messukeskuksen strategia on kiteytetty viiteen kohtaan:

 1. Autamme aktiivisesti asiakkaitamme menestymään uudistamalla messumediaa.
 2. Kasvamme tapahtuma-alalla ainutlaatuisilla ja kilpailukyisillä tiloilla ja palveluilla.
 3. Rakennamme digitaalisista palveluista uutta liiketoimintaa ja aitojen kohtaamisten rikastuttajaa.
 4. Teemme Messukeskuksesta Pohjoismaiden ykköstapahtumapaikan uudistuvassa Pasilassa ​modernisoimalla ja laajentamalla harkitusti nykyisiä tilojamme.
 5. Tarjoamme sykähdyttävää palvelua asiakkaillemme toimivan yrityskulttuurin ja osaavan kumppaniverkostomme voimin.

Strategian mukaisia tavoitteita vuonna 2018 olivat digitaalisten palvelujen myynnin kääntäminen kasvuun, asiakashallintajärjestelmän uudistaminen, pitkän aikavälin kannattavuuden parantaminen organisaatiouudistuksella, LEAN-menetelmien tuominen päivittäisjohtamiseen, hotellin ja ravintolamaailman uudistus sekä Messukeskuksen alueen kehittäminen uudistuvassa Pasilassa.

Toimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi

Vuoden 2017 lopulla käynnistyneet yt-neuvottelut saatiin päätökseen tammikuussa 2018. Neuvotteluissa etsittiin pysyviä ja rakenteellisia ratkaisuja ydinliiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi tavoitteena 1,7 miljoonan euron kokonaissäästöt. Samalla haettiin tehokkaampia malleja organisoida toiminta ja kehittää osaamista. Neuvottelujen seurauksena henkilökunnan määrä väheni 17 henkilöllä. Markkinointi koko yrityksessä organisoitiin uudelleen, Messut-liiketoimintayksikön tapahtumasalkkua karsittiin, Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -yksikön organisaatiota selkeytettiin, ja hallipalvelun tehtäväkenttää laajennettiin. Organisaatiomuutosten ohella toteutettiin laaja kulunsäästöohjelma.

Myynnin, markkinoinnin ja tuotannon digitalisaatio

Liiketoiminnan kehittäminen digitalisaation avulla jatkui. CRM/ERP-järjestelmäuudistus laajennettiin muutoshankkeeksi, joka käsittää järjestelmien ohella myynnin, markkinoinnin ja tuotannon toimintatavat ja organisaatiokulttuurin. Mobiilisovelluksesta luovuttiin ja painopiste siirrettiin verkkosivujen ja niiden mobiilikäytön kehittämiseen. Verkkosivuja kehitettiin hyödyntäen asiakkaiden verkkokäyttäytymisestä kerättyä dataa ja testausta. Työn alle otettiin asiakaspalvelun tekoälyyn perustuva chatbotti, AR-ratkaisun jatkokehitys ja uudet myynnit työkalut.

Asiakasrekisterien hallinta täsmäytettiin vastaamaan toukokuussa voimaan tullutta EU:n tietosuoja-asetusta.

LEAN osaksi päivittäisjohtamista

Asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden sekä tuottavuuden parantamista jatkettiin LEAN-hankkein ja -harjoituksin. Esimiesten räätälöity LEAN-koulutus alkoi, tavoitteena LEAN-työkalujen juurruttaminen osaksi päivittäisjohtamista ja messulaisen työn jatkuvaa parantamista.

Suurinvestointi: hotelli- ja ravintouudistus

Holiday Inn Helsinki – Expo uusittiin koko vuoden kestäneessä urakassa. Uudistustöiden ajan 20.2.2018 – 28.2.2019 hotelli oli suljettu. Saneeraus käsitti koko kiinteistön hotellihuoneista palvelupisteisiin ja tekniikasta sisustukseen. Hotellin ohella uudistettiin keittiötilat ja ravintolamaailma. Palvelukonsepti räätälöitiin vastaamaan Messukeskuksen tapahtumiin osallistuvien asiakkaiden tarpeita. Saneerauskumppani oli YIT Talo Oy. Hotelli on osa Scandic-hotelliketjua ja maailman suurimpiin kuuluvaa IHG-hotelliyhtiötä.

Kokous- ja hallimaailman uudistukset

Kokousmaailma sai kertomusvuonna uuden ilmeen ja nimen Messukeskus Siipi. Messukeskus Siipi käsittää 40 erikokoista, muuntuvaa kokoustilaa sekä 4 400 katsomopaikan Amfi-salin.

Investoinnit on jatkossa päätetty keskittää Messukeskuksen alueelle Pasilassa nykyisten ja mahdollisten tulevien kiinteistökehityshankkeiden myötä. Tämän linjauksen seurauksena saatettiin loppuun Wanhan Sataman kiinteistön myynti ja luovutus uudelle omistajalle.

Pysäköintipalvelut digiaikaan

Vuoden päätteeksi otettiin pysäköintitalossa ja Siiven pysäköintialueella käyttöön EuroParkin puomiton Autopay-pysäköintijärjestelmä. Uudistus sujuvoitti asiakaspysäköintiä ja toi asiakkaille lisää maksutapavaihtoehtoja. Järjestelmä perustuu rekisterinumeroiden tunnistukseen sisään- ja ulosajon yhteydessä.

Uusia kumppanuuksia – uutta liiketoimintaa

Messukeskus Amfi debytoi musikaalinäyttämönä tarjoamalla yli 3 000 katsojapaikan areenan ensimmäistä kertaa suomeksi esitetylle MAMMA MIA! -musikaalille. Musikaali oli menestys, ja sen näki 93 000 katsojaa. Kumppanina projektissa oli ACE-Production AB. Konsertti-, festivaali- ja musikaalituotannoilla tavoitellaan jatkossakin uudenlaista liiketoimintaa low season -jaksoille, kumppanina sama toimija.

Kertomusvuoden aikana solmittiin myös sopimus digitaalisen terveydenhuollon vuosittaisten HIMSS Europe ja Health 2.0 -kongressien tuomisesta Suomeen ja järjestämisestä Messukeskuksessa vuosina 2019-2021. Yhteistyökumppaneiksi vahvistuivat sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra, Business Finland, Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, OuluHealth ja Turku Science Park.

Merkittäviä askelia ympäristövastuussa

Messukeskus liittyi mukaan Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän Ilmastokumppanit-verkostoon, jonka tavoitteena on hiilineutraali Helsinki. Messukeskuksen ilmastotavoitteet kiteytettiin kolmeen pääkohtaan: Vähennämme energiankulutustamme 10 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Lisäämme merkittävästi uusiutuvan energian osuutta esimerkiksi aurinkovoimaa hyödyntämällä. Kehitymme hankinnoissamme entistä ympäristövastuullisemmaksi ja jatkamme jätteiden tehokasta hyödyntämistä.

Kertomusvuoden aikana tehostettiin ympäristöasioiden viestintää, vähennettiin kertakäyttötuotteiden käyttöä ja avattiin 24 uutta latauspistettä sähköautoilijoille. Vuoden lopulla päätettiin aurinkoenergian tuottamisesta yhteistyössä Helenin kanssa. Yli 2 000 aurinkopaneelia käsittävä, Helsingin suurimpiin kuuluva voimala rakennetaan hallien katoille kesällä 2019.

Talousvaikutus 282 miljoonaa euroa

Vuonna 2018 Messukeskus työllisti ja toi tuloa pääkaupunkiseudulle 282 miljoonalla eurolla. Työllisyysvaikutus Helsingin seudulle oli 3 957 henkilötyövuotta, josta välitön työllisyysvaikutus oli 2 486 henkilötyövuotta. Myynnin lisäys pääkaupunkiseudun hotelleille ja ravintoloille oli 88 miljoonaa euroa. Haaga-Helian tekemä selvitys huomioi sekä näytteilleasettajien että kävijöiden tuomat tulot ja tapahtumien työllisyysvaikutuksen.

Messukeskus 100 -juhlavuosi työn alle

Messutoiminta Suomessa alkoi, kun Suomen Messut Osuuskunta perustettiin 19.10.1919. Kertomusvuoden aikana valmisteltiin Messukeskuksen alkavaa satavuotisjuhlavuotta. Tavoitteeksi asetettiin juhlavuoden näkyminen ilmeessä, tiloissa, tapahtumissa ja markkinointiviestinnässä, kampanjateemana ”Unohtumaton alku unelmille”. Vuoden huipentumaksi tarkentui asiakkaille, kumppaneille ja muille sidosryhmille suunnattu gaala, jonka teema ”Initium” tarkoittaa uutta alkua ja symboloi katsetta tulevaan.

Tytäryhtiöt

Expomark Oy
Expomark järjestää teollisuuden ja terveyden alan tapahtumia 30 vuoden kokemuksella toimien yhteistyössä eri alojen tärkeimpien järjestöjen ja toimijoiden kanssa eri puolella Suomea. Vuoden 2018 aikana Expomark järjesti menestyksellisesti Pohjoinen Teollisuus ja Energia -tapahtumat sekä lanseerasi uuden Fysioterapia&Kuntoutus -tapahtuman joka järjestettiin samanaikaisesti Hyvä Ikä -tapahtuman kanssa Helsingissä. Vuonna 2018 Expomarkin liikevaihto oli ennätykselliset 2,7 miljoonaa euroa. www.expomark.fi

Suomen Videoviestintä SVV Oy
SVV Oy jatkoi kalustonsa ja av-palvelujen tarjoamista sekä Messukeskuksessa että muualla Suomessa ja lähialueilla. SVV vastasi osasta kongressitekniikkaa mm. Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa, Helsinki2018-huippukokouksessa ja Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokouksessa. Vuoden 2018 aikana SVV oli mukana yli 150 Messukeskuksen tiloissa järjestetyn tapahtuman av-toteutuksessa. Kalustohankinnoissa uutuuksia olivat muun muassa Infiledin led-screenit. www.svv.fi

Omistajat

Suomen Messut Osuuskunta on jäsentensä omistama. Osuuskunnan muodostavat 197 jäsentä, joukossa yrityksiä, Helsingin kaupunki ja Suomen Messusäätiö.

Taloudellinen kehitys


Liikevaihto ja tulos

Suomen Messut konsernin muodostavat Suomen Messut Osuuskunta ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt Expomark Oy, Helsingin Messut Oy ja Suomen Videoviestintä SVV Oy.

Konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 56,4 milj. euroa (vuonna 2017 60,3 milj. euroa), muutosta viime vuodesta -6,4 prosenttia. Tytäryhtiöistä Expomark Oy:n liikevaihto nousi 159 % ja Suomen Videoviestintä SVV Oy:n liikevaihto pysyi ennallaan viime vuoteen verrattuna.

Toiminnan kulut olivat 55,7 (57,5) milj. euroa, josta suunnitelman mukaisten poistojen osuus oli 9,6 (9,6) milj. euroa.

Konsernin liiketulos heikkeni viime vuoteen verrattuna ja oli 1,2 (2,8) milj. euroa. Liikevaihtoon suhteutettu liiketulos oli 2,1 % (4,6).

Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 0,8 (2,7) milj. euroa.

Merkittävimmät tekijät laskeviin lukuihin olivat hotellin sulkeminen remontin takia ja kansainvälisten kongressien vähäisyys vuonna 2018.

Rahoitus

Liiketoiminnan rahavirta oli 11,5 (13,5) milj. euroa. Investointien rahavirta oli -17,7 (-6,8) milj. euroa.

Uusia pitkäaikaisia lainoja nostettiin 15 milj. euroa. Lainoja lyhennettiin suunnitelman mukaisesti 2 milj. euroa.

Korollisia velkoja tilikauden lopussa oli 15 milj. euroa (2,0). Taseen loppusumma oli 125,8 (108,8) milj. euroa. Tilinpäätöksen mukainen omavaraisuusaste 77,0 % (88,2).

Velkaantumisaste on 16,0 %.

Verot

Konsernin verot olivat +0,3 (-0,53) milj. euroa.

Investoinnit

Konsernin investoinnit olivat yhteensä 22,8 (6,8) milj. euroa eli 40,4 (11,3) % liikevaihdosta. Kiinteistön korvaus- ja ylläpitoinvestointeja tehtiin 20,6 milj. eurolla, tietotekniikkainvestointeja 0,7 milj. eurolla ja av-tekniikkaa 1,1 milj. eurolla.

Näkymät vuodelle 2019  

Maaliskuun 2019 alussa valmistuneen hotelliremontin ja sen yhteydessä uudistetun ravintolamaailman uskotaan kasvattavan sekä kokous- että ravintolamyyntiä. Toiminnan kehittäminen tähtää digitaalisten palvelujen myynnin kasvattamiseen ja kustannustehokkuuden parantamiseen koko liiketoiminnassa. Messuohjelmaa kehitetään edelleen parantamalla nykyisiä messuja ja lanseeraamalla uusia. Hotelliprojektin loppuunsaattamisen lisäksi investoinnit keskittyvät tietojärjestelmähankkeisiin ja digitaalisten palveluiden rakentamiseen.

Riskit ja epävarmuustekijät

Suomen Messut -konsernin liiketoiminta on herkkää suhdannevaihteluille. Messutoiminnan menestyksellisyys perustuu yritysten halukkuuteen käyttää messumediaa markkinoinnissaan. Osa kokoustoiminnan tilaisuuksista liittyy messutapahtumiin, minkä lisäksi teknisten palveluiden ja vuoraustoiminnan tuotot vaihtelevat messuohjelman myötä. Suomen Messujen messusalkku sisältää useiden eri toimialojen näyttelyitä, mikä lieventää yhden toimialan mahdollisten suhdannevaihteluiden vaikutusta.

Turvallisuus on osa tapahtumien laatua. Messukeskuksen turvallisuusosaamiseen kuuluu mm. kattavat turvallisuusjärjestelmät, koulutettu henkilöstö, huollettu kiinteistö, jatkuva valvonta, turvallisuussuunnittelu ja tiivis viranomaisyhteistyö.

Henkilö- ja omaisuusriskejä torjutaan järjestelmällisellä riskienhallinnalla. Riskien taloudellisilta vaikutuksilta on suojauduttu omaisuus- ja keskeytysvakuutuksin.

Henkilöstö

Konsernin palveluksessa oli tilikauden aikana keskimäärin 210 (227) kokopäiväistä työntekijää ja 3 (12) osa-aikaista työntekijää. Palkat ja palkkiot olivat yhteensä 11,5 (12,7) milj. euroa.

Hallinto

Hallintoneuvosto 31.12.2018

puheenjohtaja Jan Vapaavuori pormestari

varapuheenjohtaja Jussi Herlin hallituksen varapuheenjohtaja

Jukka Moisio toimitusjohtaja

Kimmo Alkio toimitusjohtaja

Tuija Brax pääsihteeri

Taavi Heikkilä pääjohtaja

Mikko Helander pääjohtaja

Annikka Hurme toimitusjohtaja

Jyri Häkämies toimitusjohtaja

Timo Jaatinen toimitusjohtaja

Kari Jordan vuorineuvos

Pia Kalsta toimitusjohtaja

Meri-Tuuli Kousa

Matti Kähkönen toimitusjohtaja

Timo Lappalainen toimitusjohtaja

Matti Lievonen toimitusjohtaja

Heikki Malinen toimitusjohtaja

Veli-Matti Mattila toimitusjohtaja

Ilkka Paananen CEO

Juhani Pekkala toimitusjohtaja

Jussi Pesonen toimitusjohtaja

Leena Syrjälä toimitusjohtaja

Pekka Vauramo toimitusjohtaja

Ben Zyskowicz kansanedustaja

Gunta Ahlfors

Pentti Arajärvi

Jaakko Hirvola

Osuuskuntakokous valitsi 10.4.2018 kokouksessaan osuuskunnan hallintoneuvoston jäseniksi uudeksi kolmevuotiseksi kaudeksi Timo Lappalaisen, Matti Lievosen, Jukka Moision ja Ben Zyskowiczin. Osuuskuntakokous valitsi lisäksi uusiksi hallintoneuvoston jäseniksi 2021 päättyväksi toimikaudeksi Gunta Alforsin, Pentti Arajärven, Tuuli Kousan ja Jan Vapaavuoren. Osuuskuntakokous valitsi lisäksi 2020 päättyväksi toimikaudeksi Jorma Turusen seuraajaksi Jaakko Hirvolan.

Suomen Messut Osuuskunnan hallintoneuvoston jäsenelle maksettava palkkio on 750 €/kokous. Puheenjohtajalle maksetaan kokouspalkkioiden ohella 750 € suuruinen kuukausikorvaus.

Hallitus

Yhtiön hallitukseen kuuluu 5 jäsentä. Hallituksen jäsenet 31.12.2018 ovat:

puheenjohtaja

Hannu Syrjänen | hallituksen puheenjohtaja

varapuheenjohtaja

Juha Rantanen | vuorineuvos

jäsenet

Sam Nieminen | toimitusjohtaja

Leena Niemistö | hallitusammattilainen

Anu Nissinen I toimitusjohtaja

Suomen Messut Osuuskunnan hallituksen jäsenelle maksettava vuonna 2019 palkkio on 2 000 €/kokous. Puheenjohtajalle maksetaan kokouspalkkioiden ohella 2 000 € suuruinen kuukausikorvaus.

Johtoryhmä

Anni Vepsäläinen, toimitusjohtaja

Mikko Horppu, liiketoimintajohtaja | Messut

Kristina von Konow, liiketoimintajohtaja | Tapahtumat, kokoukset ja kongressit

Maria Mroue, markkinointi- ja viestintäjohtaja

Petteri Nissinen, talousjohtaja

Mika Vakkilainen, palvelu- ja tuotantojohtaja

Tilintarkastajat

Varsinainen tilintarkastaja

Tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy

Suojelija

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Tiedot jäsenten ja osuuksien yhteenlasketuista määristä

Osuuskuntaan kuului 31.12.2018 197 jäsentä, joiden yhteenlaskettu osuuksien määrä oli 44 278 osuutta.

Hallituksen ehdotus Suomen Messut Osuuskunnan voiton käytöksi

VOITON KÄYTTÖ

Aikaisempien tilikausien voitto 2 801 452,62
Tilikauden voitto 2 062 323,87
Osuuskuntakokouksen käytettävissä oleva määrä osuuskunnan
sääntöjen mukaisiin tarkoituksiin 4 863 776,49
Tästä määrästä ehdotetaan:
osuuskorkoa maksettavaksi 6 % osuusmaksuille     53 133,60
jolloin voittovarojen tilille jää jäljelle 4 810 642,89
Messukeskus johtoryhmä 2019

Messukeskuksen johtoryhmä 1.1.2019. Vasemmalta oikealle: talousjohtaja Petteri Nissinen, palvelu- ja tuotantojohtaja Mika Vakkilainen, toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue, Messut-yksikön liiketoimintajohtaja Mikko Horppu sekä Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -yksikön liiketoimintajohtaja Kristina von Konow.

Messukeskuksen itse järjestämät messut 2018

Messut Näytteilleasettajia, kpl m2 Kävijöitä, kpl
Ateria 41 232 753
Autokorjaamo 67 3 515 5 643
Auto-tapahtuma 70 18 045 26 893
Beauty Pro 32 391 6 680
Caravan 41 5 110 56 238
Cyber Security Nordic 18 202 799
Educa 318 3 959 17 869
FinnBuild, FinnBuild Infra 528 17 926 25 195
Gastro Helsinki 306 6 296 16 116
GoExpo Winter, GameXpo 204 9 094 31 536
GoExpo, Kuva & Kamera, Ball Sports, Helsinki Horse Fair 384 10 781 36 504
Habitare, Antiikki, Habitare Pro 494 14 208 59 143
Hammaslääkäripäivät 110 2 400 9 149
Helsingin Kirjamessut 425 10 292 85 616
I love me 427 9 727 49 174
Kevätmessut, Lähiruoka & Luomu 526 15 155 46 544
Lapsi, Kädentaito, Outlet Expo, Hupicon, Eläinystäväni 364 8 380 47 030
Lautasella 79 1 051 4 317
Lääkäri 131 2 315 6 760
MaatalousKonemessut 375 32 583 16 820
Matka Nordic Travel Fair 881 9 426 63 458
MP18 Moottoripyörämessut 167 11 434 58 997
PromoExpo, Yritys, Markkinoinnin viikko 83 1 110 3 425
Pulpaper, PacTec Helsinki, Wood & Bioenergy 463 6 970 9 200
Sairaanhoitajapäivät 123 1 332 4 195
Sijoitus Invest 47 443 3 826
Studia 152 2 203 13 021
Vene Båt 318 25 252 64 461
Viini ja Ruoka 152 2 203 13 021