Skip to content

Setac

”Erinomainen suunnittelu johti täydelliseen lopputulokseen! Tunsimme itsemme ennenäkemättömän tervetulleiksi. Messukeskuksen koko tiimi puhalsi yhteen hiileen – catering, AV, logistiikka, projektipäällikkö. Todella avulias ja ystävällinen henkilökunta!”

Kun konferenssiaiheena on ympäristö, vastuullisuustekijöitä mietitään tarkasti. SETAC-konferenssi toukokuussa 2019 yhdisti tehokkaat kongressijärjestelyt viimeistä piirtoa myöten mietittyyn ympäristöystävällisyyteen.

Vastuullisesti? Totta kai!

Messukeskuksessa ympäristöasioihin on paneuduttu perusteellisesti jo kymmenen vuoden ajan. Messukeskus sai ensimmäisenä suomalaisena messu- ja kongressikeskuksena sai ISO 14001 -ympäristösertifikaatin. Talon arkeen kuuluu 99-prosenttinen jätteiden hyötykäyttö ja uusimman talotekniikan hyödyntäminen, esimerkiksi maalämmön, kaukojäähdytyksen, lämmön talteenoton ja led-teknologian käyttö. Kertakäyttötuotteiden käyttöä on vähennetty, sähköautoilijoiden palveluja lisätty ja vedenkulutus puolitettu.

SETAC-konferenssin aikaan Messukeskuksen katoille rakennettiin jo omaa aurinkovoimalaa. Uusiutuvan energian käytön lisääminen on yksi keinoista, joilla Messukeskus lähivuosina ponnistaa 110-prosenttisesti hiilineutraaliksi tapahtumataloksi.

Kierrätystä ja materiaalien uusiokäyttöä
Konferenssijärjestäjä tarjosi kaiken tapahtumaan liittyvän materiaalin digitaalisena ja kannusti osallistujia välttämään printtaamista. Messukeskuksen kaikki hallit, aulat ja kokoustilat on varustettu näyttävin ja helposti ohjelmoitavin digitaalisin näytöin. Mattoja käytettiin minimaalisen vähän ja ne vähäisetkin kierrätettiin. Käytetyt messumatot hyödynnetään valmistamalla niistä uusiokäyttöön kasseja ja kauniita asusteita.

Junalla ja julkisilla
Helsingissä matkustamisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä pienentää Messukeskuksen keskeinen sijainti. Bonuksena Helsingin kaupunki tuki SETAC-konferenssia tarjoamalla osallistujille maksuttoman joukkoliikenteen. SETAC-osallistujat kiittelivät nopeaa, täysin ruuhkatonta ja ympäristöystävällistä siirtymistä paikasta toiseen.

Lähiruokaa ja maailman puhtainta vettä
Cateringista vastasi Messukeskuksen palvelukumppani Fazer Food Services, joka kattoi pöytään lähiruokaa ja kasviskeskiviikkona kauden kasviksia. Ruokahävikki minimoitiin. Herkullinen ruoka sai konferenssivierailta runsaasti kiitosta.

Maailman laadukkaimpana palkittu suomalainen hanavesi tarjottiin biohajoavista pikareista, ja oman juomapullon sai täyttää huoletta kokouspaikalla. Kaikissa Messukeskuksen ravintoloissa tarjottiin vihreällä energialla vastuullisesti paahdettua kahvia, josta ei jää lainkaan ympäristöä rasittavaa kahvijätettä.

Taidetta ja yllätysjuhlia
Avajaisissa kuultiin virallisten puheenvuorojen sijaan harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen villin energinen esitys. Kokoustiloissa oli esillä ympäristön tilaa luotaavia teoksia. SETACin luova ”Art meets science” -konferenssiohjelma vei osallistujat myös meriretkelle Helsingin lähisaariin bongaamaan lintuja.

Mikä SETAC?
Ympäristökemian ja toksikologian konferenssi SETACIN järjestäjä oli Society of Environmental Toxicology and Chemistry ja Suomessa tapahtumaa isännöi Suomen ympäristökeskus. Osallistujia saapui 64 eri maasta huikeat 2162.