Suojellaan Lapsia ry järjestämät Stop, Slow and Go -etätyöpajat™ opettavat lapsille digiturvataitoja ja edistävät kehon rajojen harjoittelua
Digiympäristöt tuo tullessaan sekä uusia mahdollisuuksia että riskejä ja ne ovat yhä merkittävämpi osa lasten ja nuorten arkipäivää. Digiliikenteessä lapset voivat törmätä sisältöön, joka on lapsen ikätasolle haitallista, sekä henkilöihin, jotka kontaktoivat lasta epäasiallisin tai haitallisin tarkoitusperin. Lapselle tulisikin opettaa varhain, miten liikkua turvallisesti digiliikenteessä, ihan niin kuin liikenteessäkin. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen läsnäoloa kaikissa ympäristössä. Mitä nuorempi lapsi, sen suurempi vastuu aikuisella on tutustua yhdessä lapsen kanssa digiympäristöihin ja olla saatavilla tilanteissa, joissa lapsi tarvitsee aikuisen tukea.
Suojellaan Lapsia ry:n kokonaisvaltainen tutkimukseen perustuva työ on osoittanut, että lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia vaikutuksia uhreille, heidän vanhemmilleen sekä koko perheelle. Meidän Äänemme -kyselyyn vastanneista selviytyjistä, suurin osa (64 %) oli kokenut seksuaaliväkivaltaa ensimmäistä kertaa ollessaan 3–9-vuotias, painottaen tarvetta opettaa lapsille turvataitoja jo varhain.
Vanhemmilla ei usein ole riittävästi tietoa siitä mitä heidän lapsensa digiliikenteessä tekevät ja kenen kanssa. Suojellaan Lapsia haluaa painottaa, että lapsella tulee olla perustiedot ja taidot siihen, kuinka toimia kohdatessaan digiarjen eri tilanteita ja sisältöjä jo ennen digilaitteiden itsenäistä käyttöä. Lapseen kohdistuneen rikoksen tapahduttua, häpeä ja syyllisyys kuuluvat kuitenkin pelkästään tekijälle.
Jokaisella lapsella on oikeus tietoon, oppimiseen ja suojeluun myös digiympäristöissä
Suojellaan Lapsia on tuottanut materiaaleja lapsille ja nuorille, huomioiden ikätason ja siihen liittyvät haasteet ja usein vastaan tulevat digiarjen tilanteet. Lapsille suunnatut Stop, Slow & Go -materiaalit perustuvat Suojellaan Lapsia ry:n kehittämään digiliikennevalomalliin, joka auttaa lasta ymmärtämään, että erilaiset tilanteet ja sisällöt digiympäristöissä vaativat erilaisia toimia. Digiliikennevalojen ympärille kehitettyihin, DNA:n tukemiin Stop, Slow & Go – etätyöpajoihin™ on osallistunut jo yli 16 000 lasta ja niihin on ilmoittauduttu 151 eri Suomen paikkakunnalta. Lisäksi Stop, Slow & Go – etätyöpajoilla™ harjoitellaan lasten kehon rajojen harjoittamista. Digiturvataitoihin ja kehon rajoihin liittyviä materiaaleja jaetaan maksutta Educa 2025 -messuilla!
Nuorille suunnattu #MyFriendToo -kampanja opettaa nuorille, miten toimia tilanteessa, jossa heidän ystävänsä on joutunut seksuaalisen häirinnän, houkuttelun tai muun seksuaaliväkivallan kohteeksi. Nuoret avautuvat yleensä ystävillensä, eivätkä kerro tapahtuneesta aikuisille tai viranomaisille. Näin ystävät kantavat raskasta salaisuutta, tekijät eivät jää kiinni ja alaikäinen uhri jää ilman tarvitsemaansa tukea ja hoitoon ohjausta. #MyFriendToo -kampanjan opettaa nuorille, miksi on tärkeää kertoa tapahtuneesta aikuiselle ja miten kannustaa ystävää hakemaan apua. Koulujen seinille asetettavia #MyFriendToo- julisteita jaetaan Educa 2025 -messuilla!
Löydät lisätietoa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnasta ja materiaaleista täältä.
Nähdään messuilla, osastolla 6t60!
Yhteyshenkilö:
Katariina Leivo, Erityisasiantuntija
+358 40 081 8030
katariina.leivo@suojellaanlapsia.fi