Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Helsingissä tehty jo 2,5 miljoonaa kotihoidon etäkäyntiä
Näytteilleasettajien tiedote

Helsingissä tehty jo 2,5 miljoonaa kotihoidon etäkäyntiä

Etähoito on yksi kotihoidon toteutusmuoto, jota on Helsingissä tuotettu 10 vuoden ajan. Terveydenhoitoalan ammattilainen tekee asiakkaan luokse etäkäynnin tablet-laitteen avulla kuva- ja äänivälitteisesti. Tällä hetkellä palvelulla on Helsingissä noin 1000 asiakasta. Lisää turvaa kotona asumiseen tuo esimerkiksi turvapuhelinpalvelu, josta asiakas tavoittaa sairaanhoidon ammattilaisen mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Etähoito on Helsingissä ensisijainen hoitomuoto, kun kaupunkilainen alkaa tarvita kotiinsa tukea. Asiakasvalinta tehdään aina huolella Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla, sillä aivan jokaiselle se ei sovellu.

–Parhaiten soveltuva hoitomuoto riippuu paljon asiakkaan toimintakyvystä ja yksilöllisiä tarpeita arvioidaan aina tarkasti. Kaikilla asiakkaallamme on etäkäyntien lisäksi myös perinteisiä kotihoidon käyntejä. Etäkäynneillä voimme lisätä helposti päivittäisiä kotihoidon tarkastuspisteitä, kertoo Palvelukeskus Helsingin hoivapalvelujen päällikkö Anne-Maria Siitonen.

Palvelukeskus Helsinki tuottaa etähoitoa Helsingin kaupungille. Etähoitoa varten asiakkaan kotiin asennetaan tablet-laite, jonka ruudulla etähoitokäynnit tapahtuvat. Se on tehty helppokäyttöiseksi ja kaksisuuntainen yhteys hoitajaan aukeaa automaattisesti. Asiakkaan ei tarvitse tehdä juuri muuta, kuin tulla laitteen lähettyville etäkäynnin aikaan.

–Etäkäynnillä tarkistamme asiakkaan vointia, syömistä ja lääkkeenottoa sekä saatamme mitata sokereita tai verenpainetta. Juttelemme myös niitä näitä päivän kuulumisista. Osa asiakkaista osallistuu myös yhteisesti etälaitteen välityksellä järjestettäviin lounashetkiin. Mikäli havaitsemme, että jokin asia ei ole kunnossa, olemme herkästi yhteydessä hoitavaan tahoon, Siitonen sanoo.

Lisää turvaa asiakkaalle ja omaisille

Etälaitteen kautta asiakas saa myös itse yhteyden hoitajaan tarvittaessa päivän aikana. Tämä tuo turvaa monelle asiakkaalle ja omaiselle. Vaikka kilometrejä saattaa olla hoitajan ja hoidettavan välissä useita, Siitosen mukaan monelle asiakkaalle hoitajan käynti ruudun välityksellä on silti läheinen kokemus.

–Monet asiakkaat ja omaiset ovat yllättyneet, miten intiimi yhteys etähoitajan kanssa ruudun välityksellä voi muodostua. Meillä ei ole kiire, ja pystymme keskittymään vain asiakkaaseen, emmekä huolehdi käynnin aikana muusta. Asiakkaalle on varattu tietty aika ja hän voi luottaa saavansa sen, mitä on luvattu.

Lisää turvaa kotiin tuo myös turvapuhelinpalvelu, jota Palvelukeskus Helsinki tuottaa etähoidon rinnalla Helsingin kotihoidolle. Siihen sisältyy asiakkaan kotiin asennettava keskusyksikkö ja turvaranneke, josta painamalla asiakas saa yhteyden sairaanhoidon ammattilaiseen mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

–Turvapuhelinpalvelusta on apua etenkin heille, joilla on kohonnut kaatumisriski tai jotka kaipaavat muusta syystä lisää turvaa kotiinsa. Hälytyksiin vastaavat sairaanhoidon ammattilaisemme, jotka arvioivat asiakkaan hoidontarpeen. Tarvittaessa lähetämme asiakkaan kotiin turvapartiomme tai mikäli tilanne sitä vaatii, varmistamme, että ambulanssi saapuu asiakkaan luo, Siitonen selventää.


Hoitaja langan päässä

Etähoito ja turvapuhelinpalvelu kiinnostavat myös monia hoitoalan ammattilaisia, jotka haluavat vaihtelua perinteiseen hoitotyöhön tai jotka ovat kiinnostuneita terveydenhoidon uusista muodoista.

Etähoidossa työskentelymahdollisuuksia on kehitetty joustavampaan suuntaan ja esimerkiksi etä- ja osa-aikatyötä lisätty. Tällä hetkellä Palvelukeskus Helsingin kauimpana työskentelevä hoitaja tekee etäkäyntejä Kempeleeltä.

Turvapuhelimessa työ on monipuolista, sillä kolmivuorotyötä rytmittävät yhdessä tehtävät turvapartiokäynnit ja hoidontarpeen arviointi. Turvapartiokäynneille osallistuu Palvelukeskus Helsingissä aina kaksi sairaanhoidon ammattilaista ja akuutteja tilanteita harjoitellaan muun muassa VR-koulutuksissa.

–Kotikäynneille lähtee aina vähintään kaksi hoitajaamme, koska tilanteet voivat olla hyvin akuutteja. Harjoittelemme niiden kohtaamista ennakkoon virtuaalimaailmassa, meille todentuntuiseksi räätälöidyn koulutuksen avulla. Tämä on sekä asiakkaan että henkilöstön etu, Siitonen sanoo.

Faktoja Helsingin etähoidosta ja turvapuhelinpalvelusta

  • Palvelukeskus Helsinki tuottaa etähoitoa ja turvapuhelinpalvelua Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialle
  • Molempia palveluja on tuotettu kaupungin kotihoidon tueksi jo kymmenen vuoden ajan.
  • Helsingissä on noin 1000 etähoidon asiakasta ja 5 500 turvapuhelinasiakasta.
  • Palvelukeskus Helsingin etähoidossa ja turvapuhelinpalvelussa työskentelee yli 100 koulutettua terveydenhuollon ammattilaista, jotka ovat taustaltaan esimerkiksi sairaanhoitajia, ensihoitajia ja lähihoitajia.
  • Etähoitaja hoitaa kahdeksan tunnin työvuoronsa aikana keskimäärin 45 etäkäyntiä.
  • Turvapuhelimessa hälytyssoittojen määrä vaihtelee päivittäin 400-500 välillä ja kotipartiokäyntejä tehdään keskimäärin 45 vuorokaudessa.

Lisätietoja:

Palvelukeskus Helsinki, hoivapalvelut,

Palvelupäällikkö Anne-Maria Siitonen, anne-maria.siitonen@hel.fi

 

Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.

 

 

Lue lisää