Betoni ei ole välttämättä enää jätettä – Labroc Oy esittelee osastollaan betonin laboratoriotutkimuksen eri vaiheita

Valtioneuvoston EEJ ”Ei enää jätettä” -asetus avaa mahdollisuuden kiertotalouden yhä parempaan toteutumiseen ja betonin jätestatuksen poistamiseen. Rakentamisen elinkaaren laboratorio Labroc Oy tarjoaa laboratoriopalveluinaan mm. betonin purkujätteiden analyysejä ja esittelee FinnBuild-messuilla, osastolla (6h7), betonin laboratoriotutkimuksen eri vaiheita.
Betonin jätestatuksen poistaminen on nyt mahdollista
Vuoden 2022 loppupuolella voimaan tullut valtioneuvoston ns. EEJ-asetus eli ”Ei enää jätettä”-asetus (VNa 466/2022) mahdollistaa betonin jätestatuksen poistamisen. Tämä tarkoittaa sitä, että purkubetonia ei enää välttämättä luokitella jätteeksi vaan tuotteeksi, jota on mahdollista käyttää kuten mitä tahansa vastaavaa betonituotetta.
Kun betoni ei ole enää jätettä, sitä on mahdollista käyttää sen alkuperästä riippuen esimerkiksi talonrakentamisessa, viheralueiden rakentamisessa, maanparannusaineena tai kasvualustana. Näin EEJ-asetus osaltaan mahdollistaa kiertotalouden toteutumisen.
EEJ-asetuksen mukaisiin selvityksiin sisältyy pitkälti samat yksittäiset analyysit kuin MARA-asetuksen (Vna 843/2017) mukaisiin tutkimuksiin. Poikkeuksena ovat tiukemmat raja-arvot, joilla varmistetaan, että materiaalien puhtaus on verrattavissa uusiin materiaaleihin.
Ei enää jätettä -testaus tulee tehdä akkreditoidussa laboratoriossa
EEJ-testaus tulee tehdä akkreditoidussa laboratoriossa, jonka pätevyysalue kattaa käytettävät menetelmät. Tutkimusmenetelmien tulee olla standardien mukaisia tai niihin luotettavuudeltaan verrattavissa olevia menetelmiä. Labroc Oy:n laboratoriot Suomessa ja sen emoyhtiön laboratoriot Saksassa ovat molempien maiden kansallisten akkreditointipalveluiden (FINAS, DAkkS) akkreditoimia, ja käytetyt laboratoriomenetelmät pohjautuvat samoihin kansainvälisiin standardeihin.
Labroc tarjoaa monipuolisesti tutkimuksia ylijäämä- ja purkubetonin selvityksiin
Labroc tarjoaa seuraavat tutkimuskokonaisuudet ylijäämä- ja purkubetonin ominaisuuksien selvittämiseen:
- EEJ-tutkimus
- EEJ-tutkimus + luokittelutesti
- Hyötykäyttökelpoisuus
- Hyötykäyttökelpoisuus + luokittelutesti
- Kaatopaikkakelpoisuus
Raporttimme sisältävät aina tulosten lisäksi myös niiden vertailun sovellettavan asetuksen raja-arvoihin sekä lausunnon siitä mihin betonimurske voidaan näytteen tulosten perusteella sijoittaa.
Labroc Oy tuottaa laboratoriopalveluja kaikkiin rakentamisen elinkaaren vaiheisiin
Monipuolisen analyysi- ja palveluvalikoiman myötä tarjoamme asiantuntijoille tietoa tutkimusten ja selvitysten tueksi, ja autamme päämäärässä saavuttaa turvallinen ja terveellinen ympäristö. Analyysipalvelumme on jaettu neljään pääryhmään: asbesti- ja haitta-aineet, betoni, sisäilma ja ympäristö. Olemme osa kansainvälistä GBA Groupia.
Lue lisää: www.labroc.fi
*Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.