Ympäristöarvoja ja esineiden aikaansaamia tunnekokemuksia – nämä nuoret suunnittelijat näyttävät suuntaa sille, miltä suomalainen muotoilu näyttää lähivuosina

Ympäristöarvoja ja esineiden aikaansaamia tunnekokemuksia – nämä nuoret suunnittelijat näyttävät suuntaa sille, miltä suomalainen muotoilu näyttää lähivuosina

Tässä he ovat, Habitaren Talentshop-näyttelyn 2023 neljä nousevaa muotoilijaa: Laura Meriluoto, Didi NG Wing Yin, Melissa Sammalvaara ja Antti Tuomi. Uuden sukupolven suunnittelijat näyttävät suuntaa sille, mitä suomalaisessa muotoilussa nähdään lähivuosina. Muotoilijat esittäytyvät omalla osastollaan Habitaressa Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.   

Nyt seitsemättä kertaa järjestettävä Habitaren Talentshop nostaa esiin uransa alkuvaiheessa olevia muotoilijoita, jotka ovat löytäneet oman persoonallisen äänensä ja suunnittelijuutensa, joka eroaa muista.  

”Neljä valittua nousevaa lahjakkuutta edustavat laaja-alaisesti muotoilun kenttää: perinteisestä tuotesuunnittelusta uniikkien taide-esineiden suunnitteluun ja valmistukseen, tuotteistuksen hallintaa, konseptuaalista ajattelua sekä käsityötekniikoiden oivaltavaa käyttöä. He antoivat korkeatasoisen näytön osaamisestaan ja vahvasta kädenjäljestä”, Talentshop-näyttelyn tuottavat ja kuratoivat Imu Designin Elina Aalto ja Saara Renvall kertovat.  

Ympäristöarvot ovat Aallon ja Renvallin mukaan suunnittelijoita yhdistävä tekijä ja näkyvät heidän töissään kiinnostavasti eri tavoilla.  

Didi NG Wing Yin nostaa töissään esille yksilöllisen puumateriaalin ja sen ominaisuudet. Melissa Sammalvaaran inspiraationa ovat paitsi sammaleet ja luonto, myös materiaalina kierrätyslangat. Antti Tuomella lähtökohtia ovat materiaalinkäytön minimointi ja ajatus siitä, että tuotteen voi kasata ja purkaa helposti kuljetusta tai varastointia varten. Laura Meriluodon töissä ajatuksena on se, kuinka suunnitella ihmisen ja esineen välille kiintymyssuhde, joka vaikuttaa siihen miten ihminen kohtelee ja vaalii esinettä ja siten edistää esineen elinkaarta.   

Talentshop-raadissa olivat Aallon ja Renvallin lisäksi mukana Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna ja muotoilija Hanna Anonen, joka oli mukana Habitaren Talentshopissa vuonna 2015 sekä Protoshopissa vuosina 2013 ja 2016.  

 

Habitaren Talentshopin 2023 muotoilijat  

 

 

Laura Meriluoto  

Laura Meriluoto on helsinkiläinen, Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilun moniosaaja. Lauran töissä keskiössä ovat esineiden aikaansaamat tunnekokemukset, esineitä kohtaan koettu kiintymys ja sen vahvistaminen muotoilun kautta. Hänen työnsä tutkivat ja tarkastelevat materiaalisia ominaisuuksia syvemmälle meneviä keinoja, joiden avulla tuotteiden elinkaarta voidaan pidentää. Hän uskoo, että tuote, joka on sympaattinen, puhutteleva tai henkilökohtainen, saa käyttäjän vaalimaan sitä, pitämään siitä huolta ja tarvittaessa korjaamaan sen. Lauran taide- ja käyttöesineiden rajalla kulkevissa töissä toistuvia teemoja ovat esineiden inhimilliset piirteet ja epätäydellisyys, ajan jättämät jäljet sekä muuntautumiskyky. Tällä hetkellä Laura työskentelee luovana johtajana ja freelance-suunnittelijana, ja hänen töitään on esitelty myös kansainvälisesti muun muassa Tukholmassa, Bernissä ja Milanossa. Suunnittelemiensa esineiden kautta Laura pyrkii herättelemään ihmisiä tarkastelemaan uudelleen omia kulutustottumuksiaan ja synnyttämään dialogia vastuullisuuden monista ulottuvuuksista. 

laurameriluoto.com 

@laura_meriluoto 

 

 

Didi NG Wing Yin  

Didi NG Wing Yin on Hong Kongissa syntynyt ja Helsingissä toimiva taiteilija ja muotoilija. Valmistuttuaan teollisen muotoilun kandidaattiohjelmasta Hong Kong Polytechnic Universitystä vuonna 2012 hän työskenteli useita vuosia kalusteteollisuuden parissa. Parhaillaan Didi viimeistelee opintojaan Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin maisteriohjelmassa, jossa hän on löytänyt oman ilmaisunsa alueelta, jossa puuntyöstö, muotoilu ja käsityö limittyvät toisiinsa. Työssään Didi pyrkii haastamaan perinteisiä käsityksiä puuntyöstöstä ja tuomaan esiin puun oman materiaalisuuden kokeellisten pintakäsittelyjen ja pinnantyöstöjen kautta. Omistautuminen puulle on johtanut pieniin ja suuriin teoksiin, jotka sijoittuvat jonnekin veistoksen, installaation ja kalusteen välimaastoon. 

dd-ng.com 

@dd_ng 

 

 

Melissa Sammalvaara 

Melissa Sammalvaara on Helsingissä ja erilaisilla leirinuotioilla työskentelevä, seikkailuista nauttiva taiteilija. Hän luo luonnosta ja sammaleista inspiroituneita moderneja ryijyjä, joissa tarkastellaan tilallisuutta ja nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Käsin toteutetut ryijyt ovat runsaan mätäsmäisiä ja muodoltaan vaihtelevia – ne kasvavat seinillä orgaanisina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi, mutta määrätietoisesti. Ryijyt toteutetaan käsin kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla. Ja kuten perinteisissä ryijyissäkin, tekeminen on hyvin hidasta ja huolellista. Sammalvaara valmistui tekstiilitaiteilijaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2019, minkä jälkeen hän on toiminut täyspäiväisesti vapaana taiteilijana. Sammalvaaran teoksia löytyy muun muassa Valtion taidekokoelmista, Suomen Ranskan-instituutista Institut Finlandaisesta Pariisista sekä ryijytaiteen sanansaattajan Tuomas Sopasen kokoelmasta. Tässä Suomen suurimmassa yksityisessä ryijykokoelmassa olevat teokset ovat mukana tammikuussa 2023 Kioton modernin taiteen museossa avautuneessa näyttelyssä.  

melissasammalvaara.com 

@melissasammalvaara 

 

 

Antti Tuomi 

Antti Tuomi on valmistunut kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista. Viimeisten reilun viiden vuoden ajan hän on keskittynyt pääasiallisesti omaa nimeään kantavan kalustemalliston rakentamiseen sekä tilaustyönä toteutettaviin projekteihin. Mallisto perustuu kokeellisten ja kasattavien kalusterakenteiden sekä pehmytkalusteiden ergonomian parissa tehtyihin tutkimuksiin. Tuotekehitystyötä on tehty yhdessä Anna Lampisen kanssa, joka on toiminut studion suunnittelijana vuodesta 2017 lähtien. Antti haaveilee uusista työ- ja näyttelytiloista hyvien hiihtolatujen varrelta.  

anttituomi.com                

@antti_tuomi 

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, pia.sievinen@messukeskus.com

Kuvat Talentshop-suunnittelijoista ja heidän töistään löytyvät täältä

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. | www.habitare.fi | @habitarefair | facebook.com/habitare | #habitare2023