Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm
Uutinen

Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm

Mikael Fogelholm
 Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on hakenut innostuneesti tiedekongresseja Suomeen.


Mittavan akateemisen uran tehnyt ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on valittu Vuoden Tiedekongressivaikuttajaksi 2019. Helsingin yliopistossa vaikuttava Fogelholm palkittiin työstään, jolla hän on edistänyt kansainvälisten tieteellisten kongressien järjestämistä Suomessa. Palkinnonsaajan valitsi Tieteellisten Seurain Valtuuskunta. 5000 euron arvoisen palkinnon rahoittaa Suomen Messusäätiö.

Professori Mikael Fogelholm, 60, on elintarviketieteiden tohtori ja vuodesta 2011 alkaen Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hän johtaa yliopistossa myös Ihmisen ravitsemus ja ruokakäyttäytyminen -maisteriohjelmaa. Tutkijanuransa ohella Fogelholm on toiminut tiedemaailman hallinnollisissa ja tiedepoliittisissa tehtävissä, kuten Helsingin yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenian tutkimus- ja kehitysjohtajana (1999–2001), UKK-instituutin johtajana (2001–2007) sekä Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana (2007–2011). Hänellä on ollut myös ravitsemukseen liittyviä kansainvälisiä tehtäviä. Fogelholm väitteli ravitsemustieteestä vuonna 1992.

Suurimpia Mikael Fogelholmin vetovastuulla järjestettyjä kongresseja ovat Pohjoismainen lihavuustutkimuksen kongressi Tampereella UKK-instituutissa ja Euroopan lihavuustutkimuksen kongressi (ECO) Helsingissä vuonna 2003. Parhaillaan hän valmistelee ensi kesänä pidettävää pohjoismaista ravitsemuskongressia.

– Ison kongressin järjestäminen on aina tavoitteellinen ja pitkä projekti, joka jo sinänsä kiehtoo ja antaa suuntaa omalle työlle ja ajattelulle. Oma kontaktiverkko laajenee, ja on innostavaa suunnitella ohjelmaa luovasti kollegoiden kanssa. Joskus olen ollut mukana jopa ohjelman toteuttamisessa. Amatööripianistina urani huippuhetki oli Messukeskuksessa 2003, jolloin soitin yli tuhannelle kuulijalle Sibeliusta ECOn avajaisissa, Fogelholm muistelee.

- Toteutuneiden hankkeiden lisäksi olen yrittänyt hakea muitakin isoja ravitsemustieteen kongresseja Suomeen. Hakuprosesseissa on tullut koettua niin niukkoja kuin selkeitä tappioita. Kollegojen ja kongressiareenan lisäksi tärkeä pala suunnittelussa on hyvä kongressitoimisto, hän sanoo.

– Mikael Fogelholm on monipuolisesti ansioitunut tutkija mutta myös pitkän linjan kongressimagneetti. Hän on hakenut innostuneesti kongresseja Suomeen ja toiminut myös niiden ohjelmasuunnittelussa ja taustavaikuttajana. Mikael Fogelholm on aktiivinen, näkyvä ja rakentava vaikuttaja tieteenalalla, joka on jatkuvasti suuren mielenkiinnon kohteena niin tiedeyhteisön sisällä kuin suuren yleisön silmissä, perustelee Lea Ryynänen-Karjalainen Tieteellisten seurain valtuuskunnasta.

Vuoden Tiedekongressivaikuttajana palkitaan henkilö, joka on vaikuttanut myönteisesti Suomen rooliin kansainvälisessä tieteellisessä toiminnassa, hakenut ja tuonut kansainvälisiä järjestökongresseja Suomeen sekä luo tieteenalalleen positiivista imagoa. Palkinto jaettiin nyt 7. kerran. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Jari Nurmi (2013), Åbo Akademin uskontotieteilijä ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen (2014), Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen (2015), Tampereen yliopiston kansainvälisen historian professori Marjaana Niemi (2016) ja Helsingin yliopiston terveyden biokemian yliopistonlehtori Pia Siljander (2017) ja Jyväskylän yliopiston etnologian ja antropologian professori Outi Fingerroos (2018). Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2020 -palkinnon haku käynnistyy tammikuussa.

Tieteellisten seurain valtuuskuntaan kuuluu neljä tiedeakatemiaa ja 279 tieteenalakohtaista tieteellistä seuraa. Valtuuskunta vastaa tieteellisten kongressien valtionavustuksen jakamisesta (n. 800 000 euroa vuodessa).

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta palkintoja, stipendejä ja apurahoja. Palkinnoista tunnetuimpia ovat Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto ja Vuoden nuori suunnittelija -palkinto. www.messusäätiö.fi, #messusäätiö

Palkinnonsaajan yhteystiedot:
Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto, mikael.fogelholm@helsinki.fi, 050 318 0302

Lisätietoja palkinnosta:

Messukeskus, kongressipäällikkö Paula Blomster, 040 456 6066, paula.blomster@messukeskus.com, www.messukeskus.com
Tieteellisten seurain valtuuskunta, toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen, (09) 228 69 222, lea.ryynanen-karjalainen@tsv.fi, www.tsv.fi

Suomen Messusäätiön rahoittaman Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 -palkinnon luovuttivat Mikael Fogelholmille Lea Ryynänen-Karjalainen Tieteellisten seurain valtuuskunnasta (keskellä) ja Messukeskuksen liiketoimintajohtaja Kristina von Konow.

Lue lisää