Vuoden taideteko -palkinto Safe Haven Helsinki -hankkeelle

ArtHelsinki-nykytaidetapahtuman yhteydessä jaettava, Suomen Messusäätiön rahoittama Vuoden taideteko -palkinto on tänä vuonna myönnetty ajankohtaiselle Safe Haven Helsinki -turvaresidenssihankkeelle. Uudistettua palkintoa kutsuttiin valitsemaan ennakkoon nimetyistä kohteista räppäri, sanataiteilija Paperi T.

ArtHelsinki-nykytaidetapahtuman yhteydessä jaettavan Vuoden taideteko -palkinnon saa Safe Haven Helsinki -hanke. Palkinto on 5 000 euron arvoinen, ja sen rahoittaa Suomen Messusäätiö. Valinnan tekee vuosittain julkisuudesta tuttu taiteen ystävä, joka valitsee palkinnon 3–5 esivalitusta nykytaidehankkeesta. Tänä vuonna ArtHelsinki kutsui valintaa tekemään räppäri, sanataiteilija Paperi T:n.

Uudistuneen palkinnon tavoitteena on tuoda esiin tahoja, jotka edistävät nykytaiteen asemaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti kuvataiteen kategorioita rikkoen ja taiteen arvostusta vahvistaen. Vuoden taideteon valinnassa nousevat esiin sekä palkinnon valitsijan että sen saajan roolit.

”Vuoden taideteko -palkinnon neuvoa antava komitea halusi valinnoillaan nostaa esiin monipuolisen joukon toimijoita, jotka ovat eri tavoin antaneet merkittävän panoksensa nykytaidekentälle. Toimijat ovat edistäneet taiteen saavutettavuutta, taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia sekä panostaneet rohkeasti uusiin taiteen esitystiloihin taloudellisesti haastavana aikana”, perustelee yksi komitean jäsenistä, Frame Contemporary Art Finlandin johtaja Raija Koli.

Vuoden taideteko tukee kansainvälistä ilmaisuvapautta

Paperi T:n valinta Vuoden taideteoksi oli Safe Haven Helsinki -hanke, joka tuo Helsinkiin kansainvälisesti vahvoja taiteen ammattilaisia tekemään taidetta turvallisessa residenssiympäristössä. Kyseessä on Perpetuum Mobilen ja HIAP:n yhteistyöhanke, jota Helsingin kaupunki rahoittaa.

”Taiteilijoiden ilmaisunvapautta rajoitetaan yhä useammassa maassa, kun väkivaltaiset konfliktit ravistelevat maailmaa. Ilmaisunvapautta on puolustettava. Safe Haven -toiminta tuo keskusteluun myös uusia taiteellisia ja yhteiskunnallisia näkökulmia. Tämä palkinto on tärkeä tunnustus turvaresidenssitoiminnalle, ja sen tulevaisuudelle. Helsingin kaupunki rahoittaa turvaresidenssitoimintaa tämän vuoden ajan, ja lobbaammekin parhaillaan jatkorahoitusta, kertoo hanketta Perpetuum Mobilen kautta koordinoiva, johtaja Marita Muukkonen.

”Valinta on erittäin ajankohtainen, sillä Safe Haven Helsinki tekee arvokasta työtä tarjoamalla vainotuille taiteilijoille hengähdystauon ja mahdollisuuden jatkaa taiteellista työskentelyään turvallisessa ympäristössä”, Raija Koli toteaa. ”Meillä visuaalisen alan toimijoilla on erityinen vastuu puolustaa taiteellista ilmaisunvapautta, jonka puutteen vuoksi taiteilijat ovat joutuneet jättämään kotimaansa”, hän jatkaa.

Vuoden taideteko -palkinto on yksi Suomen Messusäätiön rahoittamista tunnustuspalkinnoista. Se jaetaan yhteistyössä ArtHelsinki-tapahtuman Advisory Boardin ja Galleristit ry:n kanssa.

Lisätiedot Safe Haven Helsinki -hankkeesta:
johtaja Marita Muukkonen, Perpetuum Mobile, puh. 044 096 5103, marita.muukkonen@gmail.com

Lisätiedot ArtHelsinki-tapahtumasta:
Taira Sjöblom-Tallus, tiedottaja, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjöblom-tallus@messukeskus.com