Ylläs on Vuoden Retkikohde 2019

Ylläs on Vuoden Retkikohde 2019

Vuoden Retkikohde 2019 yleisöäänestyksen on voittanut Ylläs. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Voittajaan voi tutustua tarkemmin käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 15.–17.3.2019.

Tämänkertaisen kilpailun teemana oli maastopyöräilyreitit. Kilpailussa haettiin reittikokonaisuutta, joka koostuu metsäpoluista, ulkoilureiteistä ja hiekkateistä, joilla pyöräily on sallittu – ei päällystetyistä pyöräteistä. Reitillä pitää myös olla retkeilyä tukevia palveluita, kuten taukopaikkoja, pyöräily-ystävällisiä majoitusmahdollisuuksia ja mieluusti vuokraus- ja opastustoimintaa. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui yli 7300 retkeilijää.

-Tämä oli todella iloinen uutinen, sillä olemme panostaneet maastopyöräilyn kehittämiseen jo usean vuoden ajan, kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Monenlaisia pyöräilymahdollisuuksia

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Ylläksen seitsemän tunturia mahdollistavat monipuoliset maastot, ja alueen kylät tarjoavat hyvät palvelut ympäri vuoden. Maastopyöräilyreittejä Ylläksellä on yhteensä 200 km ja säännöllisesti huollettuja talvipyöräilyreittejä 100 km. Sekä kesällä että talvella reittejä löytyy kaiken tasoisille ajajille. Ylläkseltä löytyy myös Bike Park ja gondolihissi, joka palvelee pyöräilijöitä juhannuksesta syyskuun loppuun.

Hienoimpia maastopyöräilykokemuksia Ylläksellä on Kukastunturin valloittaminen. Kuivan kangasmetsän ympäröimä tunturi tarjoaa vauhdikkaita polkuja sekä upeita maisemia. Kesällä 2015 avattu Ylläs-Levi-maastopyöräreitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston halki. Kesäkuusta 2017 asti Pallas-Yllästunturin Kansallispuistossa on saanut ajaa merkityillä kesäreiteillä maastopyörällä.

Maastopyöräily onnistuu Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Kuva: Metsähallitus, Juuso Ritari

Pyöräilijän palveluihin panostetaan

Viime vuosina Ylläksellä on panostettu erityisesti ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseen. Gondoli kuljettaa maastopyöräilijät vaivattomasti 719 metriin asti, josta voi suunnata bike parkiin tai tunturin ympäri hienoa maisemareittiä pitkin. Huipulta lähtee kaksi erilaista reittiä, jotka puurajan kohdalla jakaantuvat useammaksi reittivaihtoehdoksi. Huipulta lähtevä sininen reitti on sopiva alamäkipyöräilyä aloitteleville, mutta haastetta kaipaavat voivat valita punaisen, vaikeamman, reitin. Takaisin huipulle pääsee helposti pyörän kanssa Gondolihissin kyydillä.

Ylläksen alueella on useita välinevuokraamoita, jotka vuokraavat maastopyöriä, paksurenkaisia fatbike-pyöriä ja sähköavusteisiä pyöriä. Välinevuokraamoista saa myös apua pyörien huoltoon ja pesuun. Tarjolla on myös opastettuja maastopyöräretkiä.

-Olemme halunneet panostaa erityisesti ympärivuotiseen pyöräilyyn sekä siihen että meillä on ihan aloittelijoillekin soveltuvia reittejä, Janne-Juhani Haarma jatkaa.

Palkinnosta potkua kehitystyöhön

Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Ylläksellä on käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.

-Tällä hetkellä suurimmat panostukset meillä kohdistetaan reittimerkintöjen parantamiseen sekä markkinointiin. Meillä on aivan uskomattoman hienoja maastopyöräreittejä, jotka kestävät vertailun myös ulkomaisiin kohteisiin. Tätä viestiä meidän täytyy saada myös matkailijoille kotimaassa sekä kansainvälisesti, Janne-Juhani Haarma summaa.

Ylläksen reitteihin on helppo tutustua nettipalvelun avulla. Alueella on kiinnitetty erityisesti huomiota reittikarttoihin ja digitaalisiin reittikuvauksiin nettisivuilla. Reittihaku auttaa sopivan reitin löytämisessä, olipa kyseessä patikointi, hiihto tai pyöräily.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt viidennentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan yli 7300 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja keräsi noin 15 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.-17.3.2019. GoExpoon kuuluvat Fillari, Sport, Golf, Outdoor ja Kuva & Kamera. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan. 

 

Lisätiedot:

Visit Ylläs, toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma, 0400 411 577, janne.haarma@yllas.fi

Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomapää, 050 540 4231, riikka.luomanpaa@messukeskus.com

www.goexpo.fi

 

Kuvia kohteesta:

 Pyöräilykuvia Ylläkseltä, oikeudet Visit Ylläs: https://www.dropbox.com/sh/avtu7u5ldtwl59q/AAB5SgXL1uKY0d0o4bbgeaAga?dl=0

Kuva palkituista Ylläksen edustajista tulee kuvapankkiin http://mediabank.messukeskus.com/perjantaina 15.3. noin klo 14.

Vuoden retkikohde 2019 Ylläs on GoExpossa osastolla 6n48.  goexpo

 

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja niistä ovat Vuoden Retkikohde -palkinnon ohella mm. Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.