Skip to content
Medialle Uutishuone Vuoden opetus -palkinto Kalevala goes science -projektille
News

Vuoden opetus -palkinto Kalevala goes science -projektille

Johanna Eskelinen ja Päivi Mustalampi.

Opetus- ja kasvatusalan suurtapahtuman, Educan, yhteydessä jaettava Vuoden opetus
-palkinto luovutetaan tänään Messukeskuksessa Helsingissä. OAJ:n järjestämä ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu nostaa esille uusia, pedagogisia oivalluksia ja hyviä arjen käytäntöjä. 3 000 euron suuruisen palkinnon rahoittaa Suomen Messusäätiö.

Vuoden opetus -palkinnon vuodelta 2019 saa Joutsan yhtenäiskoulussa toteutettu hanke Kalevala goes science. Projektin ideoivat ja sitä vetivät kemian, fysiikan, matematiikan ja tietotekniikan opettaja Päivi Mustalampi ja äidinkielen, kirjallisuuden ja ilmaisutaidon opettaja Johanna Eskelinen.

Projektin ideana oli tutkia suomenkielistä fiktiivistä teosta eri näkökulmista ja erilaisin tieteellisin keinoin. Teokseksi valittiin Kalevala, jota muutoinkin käsitellään 9. luokan äidinkielessä. Ajatus oli tarttua teokseen uudella ja luovalla tavalla ja poimia teoksesta tutkimusteemoja eri oppilasryhmille. Projektiin osallistuivat kaikki 9. vuosiluokan 39 oppilasta sekä välillisesti koulun loput 100 yläluokkien oppilasta. Hankkeeseen käytettiin pääasiassa äidinkielen ja kirjallisuuden, kemian, fysiikan, biologian, maantieteen ja tietotekniikan tunteja. Yhteistyötä tehtiin myös Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. LUMA-keskusten tavoitteena on organisoida ja edistää yliopiston, koulujen ja yritysten välistä yhteistyötä luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen ja opiskelun kehittämiseksi.

Luovalla otteella ja hurtilla huumorilla

Työhön ryhdyttiin pilke silmäkulmassa luovuutta korostaen. Hankkeen oppilasprojekteiksi muotoutuivat Auringon kätkeminen, Mehiläisen salva, Sammon taonta, Oluen paneminen, Suohon laulaminen, Puolukasta raskaaksi, Sotkan munat, Kantele hauen leukaluusta, Kurjen rääkäisy, Kultaneidon taonta, Verenvuodon tyrehdyttäminen, Tulen kesyttäminen ja Paja mahalaukussa. Muun muassa Puolukasta raskaaksi -ryhmä tutki, miten tarkastelujakson aikana syöty puolukkamäärä vaikutti syöjän terveydentilaan, Sammon taonnassa koodattiin rahaa tuottavat ohjelmat Scratch-, C#- ja Python-ohjelmointikielllä ja oluen panemisen työpajassa oppilaat kokeilivat oluen valmistusta kalevalaisin keinoin. Kaikkiin oppilaitten hankkeisiin voi tutustua: https://sites.google.com/edu.joutsa.fi/kalevala-goes-science.

Monipuolista oppimista ja yhteishengen nousua

Toiminta opetti oppilaille tieteellisen tutkimuksen perusasioita, esiintymistaitoja, rohkeutta kysyä neuvoa vierailta sekä viestinnän ja tieto- ja viestintäteknologian työkalujen käyttöä.

  • Projektilla on ollut positiivinen vaikutus kouluyhteisöömme. Oppilaiden projektiesittelyiden lisäksi saamamme näkyvyys mediassa ja menestys mm. StarT-kilpailussa on vaikuttanut siihen, että koko kouluyhteisön itsetunto on noussut projektin myötä. On ollut mahtavaa saada esille sitä työtä, mitä pienissä kouluissa tehdään, kertoo Johanna Eskelinen, toinen projektin vetäjistä.
  • Uudenlainen rento ja pilke silmäkulmassa tehty lähestymistapa tuttuun eepokseen sai oppilaat innostumaan työskentelystä. Vanhan teoksen käsittelyn tai tieteen tekemisen ei aina tarvitse olla perinteistä ja kaavamaista, vaan sitä voi lähestyä vähän rennommallakin otteella, toteaa Päivi Mustalampi.

Projekti on helposti sovellettavissa eri ikäisille oppilaille eri oppilaitoksissa ja se antaa hauskan tavan tutustua tieteelliseen tutkimusotteeseen toiminnan kautta.

Kunniamaininta robotiikkaopetukselle Riihimäellä

Raati päätti antaa kunniamaininnan ehdotukselle ”Opetussuunnitelmiin perustuva robotiikkaopetus varhaiskasvatuksesta lukioon asti Riihimäellä”. Raati perustelee kunniamainintaa seuraavasti:

”Kunniamaininta annetaan hyvästä ja pitkäaikaisesta uurastuksesta robotiikkaopetuksen parissa. Siinä hyödynnetään paikallista osaamista ja toiminnassa toteutuu yhteisöllisyys ja oppiminen kokeilun kautta. Se edellyttää ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä eri-ikäisten toimijoiden huomioimista. Idea on monistettavissa, mutta vaatii toteuttajilta satsausta ja sitoutumista.” Robotiikkaopetuksesta ovat vastanneet robotiikan kehittäjäopettaja Reetta Viitanen ja sivistysjohtaja Esa Santakallio Riihimäeltä.

Palkinnonjakotilaisuus on Educa-messuilla klo 16 Open Lounge -lavalla.

Raatiin kuuluivat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (raadin pj.), OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes, Messukeskuksen tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri, opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta, Suomen rehtorit SURE ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen ja OAJ:n järjestöasiamies Riitta Silvonen (raadin sihteeri).

Educa-messut on Suomen johtaja kasvatus- ja koulutusalan ammattitapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Messukeskus. Siihen osallistuu vuosittain yli 18 000 kävijää.

Lisätiedot:

tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

järjestöasiamies Riitta Silvonen, OAJ, puh. 050 596 7838 riitta.silvonen@oaj.fi

#educa2020

Read more