Vuoden nuori suunnittelija Jim Bergström suunnitteli tulevaisuuden takin

Vuoden nuori suunnittelija Jim Bergström suunnitteli tulevaisuuden takin

Voittajatyö ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Jim Bergström on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2018 -kilpailun. Tänä vuonna 24. kertaa järjestetyn kilpailun tehtävänä oli suunnitella tulevaisuuden takki. Bergström palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.  

Jim Bergströmin suunnittelema takki ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen ja tarjoaa mahdollisuuden pysyä tunnistamattomana. Kilpailun raadin mukaan voittajatyössä on selkeä viittaus tulevaisuuteen, ja lisäksi raati innostui uudenlaisesta tavasta nähdä takin funktio suojavaatteena.

 

  • Tämä takki on jotain ihan uutta, jollaista ei ole ennen nähty. Kilpailu katsoo tulevaisuuteen, joka on jo osittain tätä päivää. Takin suunnittelu on lähtenyt liikkeelle siitä tulevaisuuden visiosta, että ihmiset haluavat jatkossa suojautua entistä enemmän. Tässä takissa suojaavuus on käsitelty uudenlaisesta kulmasta, kuin mihin on totuttu: ennen takilla suojattiin vartaloa, tällä takilla voi suojata identiteettiä. Kasvottomuus ja halu piiloutua on ollut jo jonkin aikaa tuloillaan, ja tämä on seuraava askel siihen suuntaan, raadin jäsenet kommentoivat.

 

  • Teknologia, etenkin tekoäly kehittyy nopeaa vauhtia ja se mahdollistaa yksilön tunnistamisen massasta nopeasti, myös liikkeessä. Onko jatkossa niin, että se, missä liikut ja mitä kulutat, on avointa dataa ja kerättävissä? Jos vaate antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden olla anonyymi osa datavirtaa, voit itse päättää, mitä tietoa itsestäsi on saatavilla, pohtii Bergström.

 

Takki on valmistettu vettä hylkivästä teollisuuden ylijäämäkankaasta, ja se käy kaikille vartalotyypeille, eikä ota kantaa käyttäjän sukupuoleen. Päästä nilkkoihin ulottuva vaate kätkee tarvittaessa jopa kantajansa kasvot.

 

  • Olen lähestynyt aihetta takin muotoilun kautta pyrkien suojaamaan yksilöä tunnistusteknologian algoritmeiltä. Takissa on erilaisia säätömahdollisuuksia, joiden avulla voi itse muokata asua tilanteen mukaan. Jatkossa voisi vielä tutkia, miten eri materiaaleilla voi vaikuttaa esimerkiksi lämpökameroiden havaitsemaan lämpöjälkeen, suunnittelee Bergström.

 

Raati oli yksimielinen voittajan valinnasta, ja vaikuttunut aivan uudenlaisesta visiosta.

 

  • Tämä on hyvin perusteltu työ. Se on myös puhutteleva ja pysäyttävä, jopa shokeeraava.

Muodin tulevaisuus?

Jim Bergström on kasvanut vaateyrittäjyyden keskellä ja viettänyt lapsuudessa paljon aikaa perheensä vaateliikkeessä. Pukuompelijakoulutuksen jälkeen tie vei Aalto-yliopistoon Australian kautta.

  • Päätös Aaltoon hakemisesta kypsyi ulkomailla, reissatessa Oseaniassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Reissubudjetin vajetessa etsin töitä, ja pääsin suunnittelemaan Melbournilaiselle erikoisliikkeelle malliston. Se myytiin loppuun ja palatessani Suomeen minulle tuli valtava halu oppia muodista ja suunnittelusta lisää. Tiesin, että Aalto-yliopisto on top 3 maailman muotikoulujen joukossa, joten haku Aallon muotilinjalle oli minulle selkeä, Bergström kuvailee.

 

Bergström ei halua lokeroida itseään minkään tyylin tai koulukunnan edustajaksi. Suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle taustatutkimuksesta ja inspiraatio voi löytyä mistä vain.

  • Nyt opiskeluaikana koen, että voin suunnittelussa kokeilla ja leikkiä. Tässä kilpailutyössä taustatutkimus kohdistui teknologiaan, suojautumiseen ja takkien sekä suojautumisen historiaan. Suunnittelu pohjautuu kaikkeen siihen, mitä olen kokenut ja on aina oma tulkintani asioista.

 

Sesongeittain vaihtuvan pikamuodin sijaan Bergström toivoo, että vaatteilla nähtäisiin olevan arvo itsessään ja että vaatteeseen syntyisi tunneside kuten design-tuotteeseen. Bergström uskoo kierrättämiseen ja pitää mielenkiintoisena second hand, high fashion sekä vintage yhdistelmiä.

  • Aallossa mm. kehitetään ja tutkitaan tekstiilijätteen kierrätystä ja korvaavia vaihtoehtoja runsaasti vettä ja viljelyalaa kuluttavalle puuvillalle. Tulevaisuudessa on tärkeää kehittää muotialaa niin, ettei maailman resursseja käytetä samalla tavalla kuin nyt, Bergström

 

Vuoden nuori suunnittelija palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 € stipendillä. Lisäksi hän saa osaston 19.−21.10. Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla ja voittoisa takki nähdään messujen I love fashion -muotinäytöksissä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa sekä vaatesuunnittelijat Katri Niskanen, Hammi Mettinen ja Mari Talka. Vuoden 2018 kilpailussa vieraileva raadin jäsen oli R/H Studion luova johtaja Emilia Hernesniemi.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.

Lisätietoja:

Vuoden nuori suunnittelija 2018 Jim Bergström:  IG @jimbergstroem,  jim@jimbergstrom.com

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu ja I love me -messut: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, p. 050 540 4231

Kuvia voittajasta ja voittoasusta Messukeskuksen kuvapankissa bit.ly/VNS2018. Kuvaaja Sebastian Johansson.

Kilpailu netissä: http://iloveme.messukeskus.com/messuilla/vuoden-nuori-suunnittelija-kilpailu/

#vuodennuorisuunnittelija #messusäätiö #iloveme2018

Lisätietoa median akkreditoitumisesta I love me -messuille: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/