Vuoden nuori suunnittelija 2016 on Anni Raasmaja

Vuoden nuori suunnittelija 2016 on Anni Raasmaja

Aalto-yliopistossa vaatesuunnittelua opiskeleva Anni Raasmaja on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2016 -kilpailun. Tänä vuonna 22. kertaa järjestetyn kilpailun tehtävänä oli suunnitella esiintymisasu muusikko Vesalalle. Raasmaja palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.   

Voittotyö on kolmiosainen asu, joka koostuu Biker-takista, shortseista ja T-paidasta. Lisäksi työhön kuuluvat näyttävät käsineet. Asukokonaisuuden materiaaleina on käytetty silkkiä ja viskoosia. Takin ja shortsien tekstiilejä on työstetty brodeeraustekniikalla, jossa lankoja ommellaan nippuina kankaalle. Aaltomaisin kuvioin risteilevät silkki- ja viskoosilangat jäävät roikkumaan vapaina vaatteiden helmasta ja saumoista.

– Tämän vuoden tehtävänanto oli helposti lähestyttävä, sillä Vesalan kirjoittama tehtäväkuvaus oli avoin ja abstrakti, joten se jätti tilaa suunnittelijan omalle tulkinnalle. Tein hieman taustatutkimusta asua varten, mutta pääasiassa lähestyin tehtävää fiilispohjalta, Raasmaja toteaa.

Paula Vesala näkee muodin osana identiteetin rakentamista. Kilpailutöiltä hän toivoi ennen kaikkea uusia ideoita ja näkemyksiä. Voittoisa asukokonaisuus jää Vesalan käyttöön.

– Asuillaan ja ulkomuodollaan voi viestittää asioita, jotka liittävät sinut osaksi jotakin ryhmää, asettavat sinut vaaraan, saavat jonkun rakastamaan sinua tai vahvistavat rohkeuttasi oman sisäisen maailmasi esiintuomiseen. Ihailen monia suomalaisia suunnittelijoita ja olen otettu saadessani olla mukana tämän vuoden nuoren suunnittelijan valinnassa, Vesala sanoo.

Oma vaatemerkki houkuttaa

Vuoden 2016 nuori suunnittelija Anni Raasmaja valmistui vaatesuunnittelun ja pukutaiteen kandidaatiksi Aalto-yliopistosta viime keväänä. Lokakuussa hän aloittaa suunnittelun maisteriopinnot Central Saint Martinsissa Lontoossa. Ennen vaatesuunnittelua Raasmaja on opiskellut arkkitehtuuria. Tänä kesänä hän on toiminut työharjoittelijana Acne Studiosilla Tukholmassa.

– Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä muotitalossa in-house-suunnittelijana tai freelance-suunnittelijana. Myös oman merkin perustaminen tulevaisuudessa kiinnostaa, Raasmaja pohtii.

Raasmajan suunnittelutyyliä leimaavat muun muassa tekstiilien käyttö ja materiaalien syvällinen ymmärrys.

– Minulla ei ole yhtä tiettyä, jatkuvaa inspiraation lähdettä ja pyrin siihen, että voin löytää inspiraatiota mistä tahansa. Innostun erityisesti tekstiileistä ja kolmiulotteisista pinnoista. Pidän siitä, että materiaalin kuviot ja värit syntyvät sen rakenteesta. Käytän suunnittelussani paljon tekstiilejä, ja prosessia voisi kuvata vuoropuheluksi vaatteen ja materiaalin välillä.

Yksityiskohtien ymmärtäjä

Vuoden nuori suunnittelija -raadin mielestä Raasmaja yhdistää työssään taidokkaasti toteutetut yksityiskohdat monentyyppisten vaatteiden muotoihin. Erityisesti raati arvosti Raasmajan innovoimaa koristelutekniikkaa, joka on ajaton ja loputtoman käyttökelpoinen. Sitä voi omalla tavallaan käyttää niin iltapuvussa kuin biker-rotsissakin, catwalkilla ja rokkibaarissa. Samaa yllätyksellistä tyylien monipuolisuutta voi löytää myös Vesalan musiikista. Raasmajalla on tunnistettava oma visio ja kyky sen toteuttamiseen. Raati toivoo tulevaisuudessa näkevänsä lisää Vuoden nuoren suunnittelijan keksimiä, innostavia toteutustekniikoita.

Vuoden nuori suunnittelija 2016 -raadissa olivat Paulan Vesalan lisäksi myös toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin pj.), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, Elle-lehden päätoimittaja Taru Marjamaa sekä vaatesuunnittelijat Katri NiskanenHammi Mettinen ja Mari Talka.

Anni Raasmaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron stipendin sekä oman osaston 21.–23.10. Messukeskuksessa järjestettäviltä I love me -messuilta.

Lisätietoja:

Kuvia voittajasta ja voittoasusta kuvapankissa http://mediabank.messukeskus.com ke 15.9. noin klo 11 alkaen.

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 22. kerran, ja se on yksi alan vanhimmista kilpailuista Suomessa. Tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja suomalaista vaatetusteollisuutta.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.