Vuoden Auto Suomessa 2017 on Volvo S90/V90

Auto- ja liikennetoimittajat ry (AuLi) hyväksyi Vuoden Auto Suomessa 2017 -äänestyksen ensimmäiselle kierrokselle 25 ehdokasta. Finaaliin jatkoi kuusi uutuutta, joista erittäin tiukassa ja tasaväkisessä äänestyksessä voittajaksi nousi Volvo S90/V90.

Suomessa päätyökseen autoista ja liikenteestä kirjoittavia toimittajia edustava Auto- ja liikennetoimittajat ry. valitsi merkittävimmän uuden automallin kolmatta kertaa. Tuomareina ovat yhdistyksen 122 jäsentä, joista 59 osallistui äänestykseen molemmille kierroksille.

Ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki marraskuun alun 2015 jälkeen ja ennen lokakuun loppua 2016 Suomessa myyntiin tulleet uudet automallit, jotka olivat koeajettavana Malmin lentokentällä. Tuomaristona toimineet AuLin jäsenet valitsivat kukin mieleisen kärkikuusikkonsa, ja eniten ääniä saaneet jatkoivat toiselle kierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella kahta lukuun ottamatta kaikki 25 ehdokasta löytyivät vähintään kahden tuomarin listalta. Valitsijat totesivat, että tänä vuonna oli tähän asti vaikeinta rajata mieleisten uutuuksien määrä kuuteen. Ensimmäisellä kierroksella Ford ja Renault kärsivät siitä, että kummallakin oli kolme ehdokasta, joiden kesken äänet jakautuivat.

Tärkeimpänä kriteerinä Vuoden Autoa valittaessa on rahalle saatava vastine, mutta sen lisäksi jokainen tuomariston jäsen voi painottaa tärkeinä pitämiään ominaisuuksia, kuten teknisiä innovaatioita, ajettavuutta, tiloja ja turvallisuutta. Painotukset näkyvät valinnoissa, sillä kärkikuusikot olivat hyvin erilaisia tuomareiden elämäntilanteen mukaan.

Finaalikierrokselle edenneet kuusi ehdokasta koottiin yhteen Malmin lentokentän ympäristössä tehtyä perusteellista tutustumista varten. Sen jälkeen ensimmäisellä kierroksella äänestäneet jakoivat 15 pistettä haluamallaan tavalla ehdokkaille. Kuudesta ehdokkaasta yksi piti nostaa voittajaksi, jolle ja sai antaa enintään kuusi ääntä. Toisella kierroksella oli kuusi erinomaista, jotka jakautuivat kahteen kolmen auton ryhmään. Toisessa oli kohtuuhintaisia katumaastureita ja toisessa vähän kalliimpia perheautoja.

Ehdokkaiden tasaisuudesta ja mielipiteiden jakautumisesta kertoo hyvin se, että vähiten ykkössijoja kerännyt Peugeot 3008 oli sekin kuuden tuomarin mielestä voittaja. Eniten voittoja ei kerännyt Vuoden Auto Suomessa 2017, vaan sen edelle menivät 12 ykkösvalinnalla Kia Niro ja Seat Ateca. Volvo jäi yhteentoista ja Mercedes-Benz kymmeneen voittoon. Alfa Romeo keräsi kahdeksan ykkösvalintaa. Volvon vei voittoon se, että vain neljä tuomaria jätti sen pisteittä ja kuusi antoi sille täydet kuusi pistettä. Kialle ei herunut yhtään pistettä 15 ja Peugeotille 16 tuomarilta.

1. Volvo S90/V90 169
2. Seat Ateca 166
3. Mercedes-Benz E-sarja 160
4. Alfa Romeo Giulia 143
5. Kia Niro 135
6. Peugeot 3008 112

Tuomaristo arvioi voittajaa seuraavasti: ”Volvon uusi 90-sarja jatkaa vahvasti merkin vakiintuneita, hienoja perinteitä. Se on tyylikäs, moderni auto, jossa ajettavuus, matkustusmukavuus ja turvavarusteet ovat huippuluokkaa.”

Lisätietoja: Toni Jalovaara, AuLin puheenjohtaja, p. 0400 821 993, toni.jalovaara@inmen.fi