United Stories avaa ovia muotoilijoiden ja yritysten yhteistyölle

Suomen suurimman sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitaren uusi myyntinäyttelykonsepti United Stories yhdistää muotoilijat, yritykset ja kansainvälisyyden. United Storiesissa muotoilija ja yritys eri maista tekevät yhteistyötä yli kulttuurirajojen tuottaen uutta muotoilua Habitareen. Vuonna 2017 muotoilija-yritys-yhteistyöparit yhdistävät Suomen ja Aasian. Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017.

Vuonna 2017 United Storiesiin osallistuvat maat ovat Japani, Kiina, Etelä-Korea ja Suomi. Projektissa yhteistyössä syntyneet tuotteet tulevat myyntiin messuille Habitare Originals -tuotteiksi. United Stories -konseptin idea on rohkaista valmistajia uusiin näkökulmiin tuotekehityksessä. Yhteistyö eri kulttuureista tulevien toimijoiden kanssa voi luoda suunnittelijoille jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Tavoitteena on luoda kestävää ja kiinnostavaa muotoilua, joka jää elämään myös Habitaren jälkeen mukana olevan yrityksen tuoteportfolioon.

– Pohjoismainen muotoilu ja suomalaiset muotoilijat kiinnostavat Aasiassa. Japanilaiset ja suomalaiset ovat tehneet aikaisemminkin yhteistyötä, mutta nyt myös Kiina ja Etelä-Korea ovat alkaneet kiinnostua suomalaisesta muotoilusta yhä enemmän. Haluamme esitellä Habitaren kävijöille eri kulttuurien yhteistyötä ja taustoja. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen kokonaisuus United Storiesista rakentuu, sillä kaikilla mailla on paitsi samankaltaisuutta myös hyvin paljon eroja estetiikassa ja kulttuurissa, sanoo Satoko Taguma.

Muotoilija Satoko Taguma toimii United Stories -konseptin tuottajana ja vastaa Japanin yhteistyöstä. Kiina-Suomi-yhteistyön tuottajana toimii Dodo Oy, Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom ja Etelä-Korean yhteistyöstä vastaa Bang Jeon Lee. United Stories -osaston Habitaressa suunnittelee suomalais-japanilainen muotoilija Naoto Niidome.

United Stories yhteistyöparit ja tuotteet vuonna 2017

JAPANI – SUOMI

Tokyo Saikai Co., Ltd x Maija Puoskari
Lapsille suunnattu posliiniastiasto

Tokyo Saikai Co., Ltd on Saikai Toki Co., Ltd:n sivukonttori, jonka tehdas Hasamissa Kyushun saarella on erikoistunut arkeen sopivien posliiniastioiden valmistukseen. Tokio Saikai tekee paljon yhteistyötä ulkomaisten suunnittelijoiden ja yritysten kanssa.
tokyosaikai.com

Maija Puoskarin tuotannossa korostuvat selkeys ja käytännöllisyys. Puoskari saa inspiraationsa töihinsä suomalaisesta puhtaasta ja villistä luonnosta. Eri muotoilupalkinnoilla palkitun Puoskarin töitä on nähty laajasti suomalaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä ja messuilla.
maijapuoskari.com

Taniguchi Aoya Washi x Hanna Anonen / Timo Niskanen
Pientuotemallisto / Valaisinmallisto

Taniguchi Aoya Washi Co. Ltd kehittää perinteisellä menetelmällä tehdystä japanilaisesta washi-paperista nykyelämään sopivia tuotteita. Yrityksen erikoisuus on ainutlaatuinen 3D-washi eli kolmiulotteiseen muotoon kammattu paperi. Yritys on tehnyt aiemmin yhteistyötä mm. huippusuunnittelijoiden Yoshiyuki Kitan ja Nendon kanssa.
www.aoyawashi.co.jp

Hanna Anonen on monipuolinen muotoilija, jonka tyylissä tunnistettavia piirteitä ovat eri materiaalien ja värien yhdistäminen kauniilla ja kiinnostavalla tavalla. Aalto yliopistosta valmistunut Anonen on työskennellyt monenlaisissa projekteissa ja eri yritysten kanssa.
www.hannaanonen.com

Muotoilija Timo Niskanen suunnittelee valaisimia oman HIMMEE-yrityksensä valikoimiin. Niskasen valaisimissa on kiinnostava, skandinaavinen muotokieli. Materiaaleina hän käyttää muun muassa puuta, lasia, alumiinia ja led-tekniikkaa. Niskasen tekninen osaaminen valaisinsuunnittelussa tuo uudenlaista tyyliä Taniguchi Aoya Washin valaisimiin.
himmee.com

 

Lapuan Kankurit x Makoto Kagoshima
tekstiilejä

Suomalainen tekstiiliyritys Lapuan Kankurit on erikoistunut huippudesignin, kestävän kehityksen ja aitojen luonnonmateriaalien hyödyntämiseen tuotannossaan. Lapuan Kankurit käyttää materiaaleina vain luonnollisia raaka-aineita, kuten pellavaa, puuvillaa, villaa ja tenceliä.
www.lapuankankurit.fi

Japanilainen Makoto Kagoshima on arvostettu taiteilija, joka on tunnettu erityisesti keramiikasta, kankaista ja painokuvioista. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Los Angelesissa, Taipeissa ja Lontoossa. Makoton ja Lapuan Kankureiden yhteistyö on alkanut jo aiemmin ja yhteistyössä syntyneille kuoseille tunnusomaista ovat sympaattiset eläimet ja kiehtovat kukat ja kasvit.
www.makotokagoshima.com

Habitare17_UnitedStories_Japani_650x400px

 

KIINA – SUOMI

Avarte Shanghai Furniture Company x Yrjö Kukkapuro/ Mikko Paakkanen /Susan Elo ja Sami Lahtinen
Lasten keinutuoli / Monitoimikaluste / Ekologisesta bambusta valmistettu valaisin

Tuotteet muodostavat Family Hub -teeman, joka palvelee kaiken ikäisiä käyttäjiä yksityiskodeista julkisiin tiloihin (kirjastot, päiväkodit, oppilaitokset).

Avarte Shanghai Furniture Company tunnetaan Kiinassa skandinaavisten ja eurooppalaisten suunnittelijoiden tuotteiden laadukkaana valmistajana. Avarte Shanghain tuotannon ydin muodostuu professori Yrjö Kukkapuron vuosina 1956–2016 suunnittelemista huonekaluista. Avarte Shanghai tekee yhteistyötä myös muiden muotoilijoiden kanssa.
www.avarte-cn.com

Professori Yrjö Kukkapuro on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muotoilijoita. Useilla eri palkinnoilla palkitun Kukkapuron suunnittelemia huonekaluja on valmistettu ja myyty Kiinassa 20 vuoden ajan. Hänen yhteistyönsä Avarte Shanghain kanssa on tullut tunnetuksi Euroopassa vasta viime vuosina. kukkapuro.fi

Mikko Paakkanen on huonekalusuunnittelija, joka on valittu Vuoden Nuoreksi Muotoilijaksi 2006 Suomessa. Hänen tunnetuin työnsä on ylistäviä arvioita saanut Nietos-tuoli. Kukkapuron kollegana ja suomalaisena nuoremman polven suunnittelijana hän tekee myös yhteistyötä Avarte Shanghain kanssa.
www.paakkanen.fi

Susan Elo tunnetaan pyrkimyksestä uuden etsimiseen, pelkistettyihin muotoihin ja ekologisuuteen. Töissään hän käyttää sujuvasti erilaisia materiaaleja: metallia, muovia, puuta ja kangasta. Esineiden lisäksi Susan suunnittelee sisustuksia julkisiin tiloihin sekä yksityiskoteihin. Bambusta tehdyn valaisinsarjan tekniset ratkaisut suunnittelee teollinen muotoilija Sami Lahtinen.
www.susanelo.com

Lennol Oy x Yuan Long / Pan Jiang Feng
Lapsille suunnattu muuntautuva taittopatja ja kodin tarvikkeita

Suomalainen Lennol Oy on tekstiilialan perheyritys, jonka ympäristötietoisuus ja sertifioidut materiaalit ovat laadukkaita ja osaaminen huippuluokkaa. Lennol Oy on mukana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmassa.
www.lennol.fi

Yuan Long on Suomessa asuva kiinalainen muotoilija ja keraamikko, joka toimii toisena pääsuunnittelijana kierrätysmateriaaleja hyödyntävässä Toinen Elämä -yrityksessä. Yuanin herkkä ote ja kiinnostus kierrätysmateriaaleihin tekevät hänen suunnittelustaan kiinnostavaa.
www.2elama.com

Pan Jiang Feng on graafikko, taiteilija ja konseptori. Hänen suuri ikkunalasigraffitinsa on parhaillaan nähtävissä Helsingin lentoasemalla. Pan asuu Suomessa ja tutkii teoksissaan suomalaista elämänmuotoa. Visuaalisten konseptien luominen on hänen tapansa toimia materiaalista riippumatta.
www.shtype.org

Habitare 2017

 

ETELÄ KOREA – SUOMI

Mongsengee Corp. x Johanna Gullichsen

Eteläkorealainen tekstiiliyritys Mongsengee on tunnettu Gal-ot -kasvivärjäysmenetelmästä, jossa hyödynnetään esimerkiksi persimon-hedelmän mehua, mineraaleja tai laavakiveä. Perinteisin menetelmin värjätyt kankaat ja vaatteet ovat käytännöllisiä, kestäviä ja ympäristöystävällisiä. Yritys järjestää työpajoja, jossa asiakkaat voivat tutustua kasvivärjäysmenetelmään.
www.mongsengee.co.kr

Johanna Gullichsen on suomalainen tekstiilisuunnittelija. Hänen töidensä inspiraatio tulee kankaiden rakenteesta ja teknisesti haastavista kuoseista, jotka syntyvät kangaspuilla käsin kutomalla. Johanna Gullichsenin muotoilu tapahtuu aina kankaan ehdoilla.

Johanna Gullichsen Textile Craft & Design Oy Ab x Soon Ja Yang

Johanna Gullichsen Textile Craft & Design tuo kudotut kankaat ja skandinaavisen tekstiiliperinteen tähän päivään. Selkeä kuviointi, luonnonmateriaalien käyttö ja teeskentelemättömyys muodostavat tyylin, jonka tunnusmerkkejä ovat mukavuus, värit ja helppokäyttöisyys.
www.johannagullichsen.com

Eteläkorealainen tekstiilisuunnittelija Soon Ja Yang on erikoistunut kasvivärjäysmenetelmiin. Soon Ja Yang on kehittänyt persimon-hedelmän mehulla värjätyistä kankaista arkivaatemalliston yrityksensä Monsegeen valikoimiin. Soon Ja Yang on saanut valmistusmenetelmistä eri tunnustuspalkintoja Etelä-Koreassa.

Habitare 2017

Lisätietoja:

tiedottaja Johanna Suni, p. 040 515 4216, johanna.suni@messukeskus.com

Habitare tarjoaa elämyksiä, ideoita ja tietoa sisustamisesta sekä kodin ja eri tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Suomen suurin huonekalu-, design ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017. Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2017 on MUJI:n pääjohtaja Masaaki Kanai. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2017 |