Toimittajien Tusina: Kiinnostavimmat kotimaiset sisustustuotteet Habitaressa

Toimittajien Tusina: Kiinnostavimmat kotimaiset sisustustuotteet Habitaressa

Sisustustoimittajat valitsivat vuoden kiinnostavimmat kotimaiset sisustustuotteet — Toimittajien Tusinassa 2016 korostuvat omaperäisyys ja arjen toimivuus. Kaksitoista kiinnostavinta uutuustuotetta esitellään Habitaressa Messukeskuksen Lasigalleriassa 7.-11.9.

Sisustustoimittajat ry:n jäsenistö on valinnut vuodesta 1999 saakka vuosittain Habitare-messujen yhteydessä Toimittajien Tusinan eli kuluneen vuoden 12 kiinnostavinta kotimaista, tuotantoon otettua sisustuksen uutuustuotetta. Toimittajien Tusina esittelee ja tekee tunnetuksi kodinsisustajille toimivaa, kotimaista arjen designia.

Toimittajien Tusinalla Sisustustoimittajat ry haluaa nostaa esiin monipuolisesti suomalaisia muotoilualan yrityksiä. Mukana on tuttuja tekijöitä, mutta myös niitä pieniä alan yrityksiä ja yksittäisiä suunnittelijoita, joilla ei muuten välttämättä ole mahdollisuuksia esitellä omia tuotteitaan julkisesti.

Valinnoissa Sisustustoimittajat ry painottaa hyvää muotoilua, joka vetoaa käyttäjän arvoihin ja kaikkiin aisteihin. Tyylillä toteutetut tuotteet vastaavat tämän päivän tarpeisiin.

Tänä vuonna yhdistys kokosi Toimittajien Tusina 2016 -näyttelyn Messukeskuksen Lasigalleriaan. Näyttelyosaston ilmeen on suunnitellut sisustussuunnittelija ja -toimittaja Laura Seppänen, ja siinä nähdään samoja elementtejä kuin Toimittajan Tusinan 2016 graafisessa ilmeessä. Vuosittain vaihtuvan graafisen ilmeen on suunnitellut graafinen suunnittelija Heidi Anttila suunnittelutoimisto Lumivalkeasta. Messuosasto on toteutettu yhteistyössä K-raudan, Innoluxin ja Cmykistävän kanssa.

– Tänä vuonna Habitare on edellisiään kansainvälisempi ja haluamme yhdistyksenä tukea ja kohentaa entisestään tätä maailmanlaajuista kiinnostusta suomalaista huonekalu- ja muotoiluosaamista kohtaan. Kaikissa palkituissa tuotteissa on suomalaista omaperäistä designia, joka vetoaa myös kansainväliseen yleisöön. Se voi olla tiukkalinjaisen upeaa pohjoismaista tyyliä, innovatiivinen materiaali, tai kyky ymmärtää ihmisen arkea ja tehdä arkisista esineistä designesineitä, Sisustustoimittajat ry:n puheenjohtaja Piia Pousi kertoo.

Toimittajien tusina. Kuva: Pauliina Salonen.

Toimittajien tusina 2016

 

TUOTE: Käsinojallinen SIRO+ -tuoli
YRITYS: Woodnotes
SUUNNITTELIJAT: Ilkka Suppanen ja Raffaella Mangiarotti
Vuonna 2013 suunniteltu Siro+ -tuoli on kokenut evoluution Ilkka Suppasen ja italialaisen Raffaella Mangiarottin suunnittelupöydällä. Tammirunkoisen tuolin silhuetti on viimeistelty nahkaverhoilluilla käsinojilla, jotka kietoutuvat kevyen nauhamaisesti tuolin ympärille.
PERUSTELUT:
Siro+ -tuoli on mennyt askeleen pidemmälle muotoilussaan. Nauhamaisten, nahkaverhoiltujen käsinojiensa ansiosta tuolin silhuetti näyttää nyt yhtä aikaa hienostuneelta ja harkitulta, voimakkaalta ja persoonalliselta.

TUOTE: Pinna naulakko
YRITYS: OkDesign
SUUNNITTELIJA: Anni Pitkäjärvi
Pinna on moderni tulkinta perinteisestä hattuhyllystä, jonka puoliympyrän muotoiselle korirakenteelle voi heittää hatut sekä kaulahuivit ja kaarevalle reunalle ripustaa henkarilla takin. Pinnasta on saatavana myös kolmella koukulla varustettu versio, jossa koukut on kiinnitetty sisäkaareen.
PERUSTELUT:
Anni Pitkäjärven suunnittelema Pinna antaa loppusilauksen eteiseen. Käytännöllistä, toimivaa ja kaunista naulakkoa ei voi jättää huomiotta.

TUOTE: Aava Tulipesä
YRITYS: Loimu Design
SUUNNITTELIJA: Joonas Ahti
Skandinaaviseen kotiin hienosti istuva tulipesä on viimeistelty käytännöllisillä tuhka- ja säilytyslaatikoilla. Kannessa on tyylikäs nahkakahva. Bioetanolipoltinmalli voidaan sijoittaa myös lasiterassille, parvekkeelle tai sisälle.
PERUSTELUT:
Kooltaan ja rakenteeltaan todella näyttävä katseenvangitsija, jonka suunnittelussa on huomioitu myös käytännöllisyys ja pienet yksityiskohdat. Hienoa, että tulisijasta löytyy vaihtoehto sekä sisä- että ulkokäyttöön.

TUOTE: Stala Wood Rack
YRITYS: Pentagon Design ja Stala
SUUNNITTELIJAT: Pentagon Design ja Stala
Sarjan neljä erilaista tuotetta muodostavat arkea helpottavan tavan järjestää, kuljettaa ja säilyttää puita pientaloissa ja kesäasunnoilla. Ulkotelineen suojahuppu pitää halot kuivana. Sisäteline toimii kodin monipuolisena säilytyskalusteena.
PERUSTELUT:
Tyylikäs ja käytännöllinen tuotesarja, jossa on huomioitu hyvin kaikkien takanomistajien tarpeet. Arkipäivän ilahduttajia, joita ei tarvitse piilotella! Telineet sopivat useaan käyttötarkoitukseen, joten niille löytyy käyttöä ympäri vuoden.

TUOTE: Gedigo Collection
YRITYS: Gedigo Piece of Finland
SUUNNITTELIJA: Anne-Mari Sundqvist
Mallistoon kuuluu tyylipuhtaita asusteita ja kodin pienesineitä liikkuville ihmisille. Luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet tehdään käsin Kokkolassa, jossa on pitkä nahkateollisuuden historia. Yritys on perustettu vuonna 2006.
PERUSTELUT:
Ehjä ja johdonmukainen sisustus- ja asustemallisto, jonka laadusta ja esteettisyydestä ei ole tingitty. Mutkattomia ja kekseliäitä käsintehtyjä tuotteita vaativaankin makuun.

TUOTE: Iittala X Issey Miyake -kokoelma
YRITYS: Iittala
SUUNNITTELIJA: Iittala ja Miyake Design Studio
Japanilainen suunnittelija Issey Miyake tuo kattaustuotteisiin harkittuja muotoja ja harmonisen värimaailman. Kokoelmaan kuuluu monin tavoin kattauksessa käytettävää keramiikkaa, sekä lasia ja tekstiilejä.
PERUSTELUT:
Suomalaisen ja japanilaisen muotoilun kohtaamisessa syntynyt sarja viehättää harkituilla muodoillaan ja harmonisella värimaailmallaan. Erilaisia muotoja ja materiaaleja hyödyntävä mallisto muodostaa viehättävän kokonaisuuden.

TUOTE: The BOTANIC Shelf
SUUNNITTELIJAT: Pinja Rouger ja Riikka Kantinkoski
Tammirunkoisen hyllykehyksen muotoa mukailevat ajassa kauniisti patinoituvat messinkihyllyt, jotka liikkuvat rungolla vapaasti. Ilmava ja kasvien koon mukaan muokkautuva kaluste tarjoaa kasveille tilaa, tukea ja valoa.
PERUSTELUT:
Tammen ja messingin yhdistelmä on esteetikon unelma, ja hylly vastaa hienosti myös vihersisustajan toiveisiin mukautuvasta kasvitelineestä. Tilanjakajanakin toimiva hylly löytää helposti paikkansa kodista kuin kodista.

TUOTE: Modula
YRITYS: Temal
SUUNNITTELIJAT: Antti Nurmesniemi ja Tomi Lyytikäinen
Suomalainen perheyritys lanseeraa uudelleen Antti Nurmesniemen 1980-luvulla muotoileman altaan. Altaan ympärille on suunniteltu lisäksi uusia osia kuten peili ja allaskaappi. jotka tuovat sarjaan tuulahduksen 2010-luvun muotoilun keveydestä. Modula on uskollinen Temalin 5 cm:n mitoitukselle.
PERUSTELUT:
Ajan henkeen hienosti istuva sarja, joka täydentää osuvasti valmistajan olemassa olevaa mallistoa. Altaan uudelleentuotanto sopii täydellisesti tähän hetkeen.

TUOTE: Bon Daybed
YRITYS: ADEA
SUUNNITTELIJAT: Mats Broberg ja Johan Ridderstråle
ADEA tunnetaan skandinaavisen tyylikkäistä ja kestävistä huonekaluistaan. Bon-sarjan uusin tulokas, Bon Daybed, on linjakas kokonaisuus, jossa yhdistyvät jalkarakenteen graafisuus ja rytmikäs verhoilu.
PERUSTELUT:
Rohkeasti erilainen uutuuskaluste, jossa yhdistyy näyttävällä tavalla skandinaavisuus ja eteläeurooppalainen muotokieli. Jalustan graafisuus ja verhoilun rytmikkyys muodostavan tyylipuhtaan kokonaisuuden.

TUOTE: JAT-KO ruokapöytä
YRITYS: Tapio Anttila Collection
SUUNNITTELIJA: Tapio Anttila
Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila suunnittelee asumisen arkeen tuotteita, joissa on jujua ja eleettömän kauniita muotoja. Puulonin valmistamaa JAT-KO ruokapöytää voi muokata erilaisilla jatkolevyillä, ja siinä on myös kuumille astioille sopiva laskutaso.
PERUSTELUT:
Hillitty ja monipuolinen ruokapöytä, joka ihastuttaa nerokkuudellaan. Jatkopalat toimivat visuaalisena tehokeinona ja muuttavat käden käänteessä pöydän ilmettä. Laskutaso kuumille astioille helpottaa arkea.

TUOTE: Pala akustoiva seinäelementti
YRITYS: Innofusor
SUUNNITTELIJA: Hanna Anonen
Yksinkertainen sisustustyyli ja korkeat huoneet ovat synnyttäneet koteihin ja julkisiin tiloihin kaikuongelman. Nuorenpolven muotoilija Hanna Anonen on käynyt taisteluun kaikua vastaan suunnittelemalla leikkisän ja ääntä pehmentävän Pala-akustiikkaelementin.
PERUSTELUT:
Hanna Anosen akustiikkaelementti pehmentää äänimaailmaa, mutta on samalla kuin taideteos. Paloista koottavaa elementtiä voi muunnella ja laajentaa tarpeen mukaan.

TUOTE: U-Light -valaisin
YRITYS: Axo Light
SUUNNITTELIJA: Timo Ripatti
MAAHANTUOJA: T.R. Björkbom-Trading Oy
Suomalaista kädenjälkeä italialaisen valaisinfirman Axo Lightin mallistossa. Timo Ripatti suunnitteli yrityksen mallistoon keveän ja innovatiivisen U-Light -valaisimen, joka on ennättänyt jo tänä vuonna napata maailmalla NYCxDESIGN-muotoilupalkinnon.
PERUSTELUT:
Timo Ripatti on tarttunut uuden led-valotekniikan mahdollisuuksiin ja suunnitellut kepeän ja totutuista kaavoista poikkeavan valaisimen.

 

Lisätiedot ja kuvat:
info@sisustustoimittajat.fi
Tiedottaja Laura Seppänen 041 549 5549
Puheenjohtaja Piia Pousi 040 590 4004
#toimittajientusina2016 #finnishdesigntop12

Lisätietoja Habitaresta:
tiedottaja Johanna Suni, p. 0405154216, johanna.suni@messukeskus.com

Kuvat voittajista:
https://www.dropbox.com/sh/25f57pe93c4et58/AAB-KrnFZPJdeMzKJzwlkCM5a?dl=0