Tasan 50 vuotta sitten järjestettiin Suomen ensimmäinen Habitare – muotoilun, sisustuksen ja asumisen trendit on sittemmin esitelty vuosittain syyskuussa Messukeskuksessa

Tasan 50 vuotta sitten järjestettiin Suomen ensimmäinen Habitare – muotoilun, sisustuksen ja asumisen trendit on sittemmin esitelty vuosittain syyskuussa Messukeskuksessa

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren perustamisesta on tänään kulunut 50 vuotta, kun ensimmäinen Habitare järjestettiin 17.4.1970 Helsingissä Töölön Kisahallissa. Ensimmäisinä vuosina Habitaressa esiteltiin laajasti elämisen ja vapaa-ajan tuotteita ja valmistajia, ja sittemmin tapahtuma on kerännyt sisustuksen, muotoilun ja asumisen kotimaiset ja kansainväliset huiput vuosittain yhteen. 50-vuotias Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 9.-13.9.2020.

Kun 50 vuotta sitten ensimmäinen huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestettiin, oli kevät, ja Töölön Kisahallissa esillä oli lähes 300 erilaista elämisen, vapaa-ajan ja matkailun alan toimijaa, joiden mukana olivat muun muassa Paulig, Marimekko ja Stockmann. Sittemmin Habitare siirtyi Pasilaan uuteen Messukeskukseen ja ajankohdaksi valikoitui syyskuu, jotta Habitare ei olisi samaan aikaan muiden alan tapahtumien kanssa. Vuosien saatossa Habitaresta on haettu runsaasti inspiraatiota, käyty näyttäytymässä ja esitelty uutuuksia. Habitare on ollut myös foorumi suomalaisesta muotoilusta käytävälle keskustelulle – milloin muotoilu on ollut liian suomalaista, milloin liian kansainvälistä ja milloin puolestaan liian kallista tai kaupallista. Kaiken aikaa Habitare on kuitenkin heijastanut suomalaisen muotoilun ja yhteiskunnan tilaa.

”Habitare on elänyt aina voimakkaasti ajassa, ja suomalaisen asumisen ja elämisen trendit ovat aina olleet selvästi nähtävissä Habitaressa. Tapahtumalla on alusta alkaen ollut merkittävä jalansija suomalaisessa muotoilukentässä, ja ensimmäinen Habitare järjestettiinkin Suomen Messujen lisäksi myös Asuntohallituksen, Avotakka-lehden, Suomen Arkkitehtiliiton ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toiveesta. Kautta aikojen Habitare on pyrkinyt tarjoamaan korkeatasoisen messutapahtuman myös kuluttajille, ja missionamme on yhä tänäkin päivänä luoda laadukas, inspiroiva ja ajatuksia herättävä Habitare, josta niin alan ammattilainen kuin kuluttajakin voi oppia uutta”, summaa Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna.

 

50-vuotiaalla nuorekkaalla Habitarella on monta syytä juhlaan

Habitaren läheinen ystävä muotoilija Ilkka Suppanen lähettää terveisiä pyöreitä vuosia täyttävälle Habitarelle.

”Minun ja Habitaren yhteinen taival on alkanut vuonna 1995 Habitaren suunnittelukilpailun merkeissä, joten meillä on jo pitkä yhteinen historia 25 vuoden ajalta. Tänä aikana Habitare on päässyt kunnioitettavaan 50 vuoden ikään ja on tapahtumana kasvaessaan säilyttänyt positiivisen vireen, ja keski-ikäistymisestään huolimatta on hyvässä kasvuvaiheessa. Ympäristöön liittyvät haasteet ovat kaikkien mielessä, ja erilaisia ratkaisuja tullaan varmasti näkemään myös messuilla, jotka muuttuvassa maailmassa ovat säilyttäneet merkityksensä ihmisten ja ideoiden kohtaamispaikkana. Miltä näyttäisivät virtuaaliset messut? Siinäpä hauskaa ja todellista haastetta 50-vuotiaalle Habitarelle”, onnittelee muotoilija Ilkka Suppanen, joka suunnittelee tänä vuonna myös Habitaren näyttelyarkkitehtuurin.

Sopivasti Habitaren 50-vuotispäivän aattona Suppaselle on myös myönnetty Design Forum Finlandin jakama arvostettu Kaj Franck -muotoilupalkinto, joka annetaan alan uranuurtajalle, joka edistää korkeatasoista, funktionaalista ja demokraattista muotoilua tuoden samalla arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua.

Kaj Franck -muotoilupalkinto on osa uutta Design Forum Finland Awards -palkintokokonaisuutta. Ilkka Suppasen palkintonäyttely avautuu osana tätä näyttelykokonaisuutta loppukesästä 2020 ja hänen töitään on esillä myös Habitaressa syyskuussa.

 

Lisätietoja:

Habitare: tiedottaja Eva Kiviranta, eva.kiviranta@messukeskus.com, puh. +358 40 775 6609

Design Forum Finland: Viestintäasiantuntija Anne Veinola anne.veinola@designforum.fi, 040 548 6407

 

Habitare

 Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2020. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Tänä vuonna Habitaren kansainvälinen ystävä on Joseph Grima. Vuonna 2020 50-vuotias Habitare juhlistaa suomalaisen muotoilun ja asumisen historiaa. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2020