Satavuotias Messukeskus huipentaa juhlavuotensa julkistamalla näyttävän taideteoksen Messuaukiolla

Liuku

Seitsemän metriä korkea ja 25 metriä pitkä, hehkuvanpunainen Liuku yllyttää messuvieraan hassuttelemaan ja viettämään aikaa. Idea Liuku-taideteokseen haettiin sadan vuoden takaa, jo ensimmäisillä messuilla kävijät hurmanneesta liukumäestä.

Liuku-teoksen on suunnittelut Berry Creative, jossa teoksen pääsuunnittelijana ja luovana johtajana ovat toimineet Kaisa Berry ja Timo Berry. Teosta ideoidessaan Berry Creativen työryhmä on pureutunut Messuaukion maisemaan, messujen historiaan ja ajatukseen messuista iloisena kohtaamisten paikkana.

– Liukumäki taideteoksen ideana yllättää ja yllyttää seikkailuun. Toivomme, että Liuku ilahduttaa Messukeskuksen vieraita ja houkuttelee kaupunkilaiset varta vasten Pasilaan sitä testaamaan. Liuku pitää kokea itse! sanovat Berryt.

– Helsinki kasvaa nyt huikeaa vauhtia. On tärkeää, ettemme uusien alueiden kehittymisen keskellä unohda sitä, mikä kaupunkitilan merkitys todellisuudessa on – luoda turvalliset, toimivat ja inspiroivat puitteet hyvälle urbaanille elämälle. Leikki, luovuus, yllätyksellisuus ja rosoisuus kuuluvat tähän olennaisena osana. Julkiset teokset kuten Liuku ovat tärkeä osa Helsingin identiteetin rakentumista ja avoimia, ilmaisia ilonaiheita kaikille, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Teos sijoittuu Messuaukiolle, Messukeskuksen hotellin ja keväällä avautuneen ravintola Plattan kulmalle. Ylös kipaistaan mutkittelevia portaita pitkin, ja portailla voi viettää aikaa myös istuskellen. Uskaliaille on luvassa vatsanpohjaa vihlaiseva liuku katutasolle. Sijoituksessa on huomioitu Messuaukion saattoliikenne ja teoksen soveltuminen aukiolle kaupunkikuvallisesti. Myös teoksen leikkiturvallisuus lapsivieraille on testattu.

Liuku havainnekuva

Liuku Messuaukiolla, havainnekuva

Näyttävä maamerkki valaisee Messuaukiota ympäri vuoden

Teoksen päämateriaali on kestävän kehityksen mukainen ristiinliimattu massiivipuu. Katto on läpikuultavaa polykarbonaattia, mikä luo jännittävän punaisen valohehkun teoksen sisälle. Teokseen kiinnitetyt led-valot saavat Liu’un hehkumaan myös pimeään vuodenaikaan. Valosuunnittelusta vastaa Sun Effects.

Messukeskuksen tarina sai alkunsa, kun Suomen Messut Osuuskunta perustettiin 19.10.1919 edistämään suomalaista elinkeinoelämää. Liuku-taideteos on Suomen Messusäätiön lahja sata vuotta täyttävälle Messukeskukselle.

– Liuku-teos huipentaa satavuotisjuhlamme, jota olemme viettäneet pitkin vuotta yhdessä asiakkaidemme kanssa tilauudistusten, juhlien, kilpailujen ja erilaisten tempausten merkeissä. Haluamme kiittää Messusäätiötä lahjoituksesta, joka tuo uutta Helsingin kaupunkikuvaan. Teos on helposti lähestyttävä, joten siitä pääsevät nauttimaan niin Messukeskuksen vieraat kuin ohikulkevat kaupunkilaisetkin, iloitsee Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Liuku on nähtävissä ja koettavissa Messukeskuksen katualueella (Messuaukio 1) 22.10.2019 alkaen.
Kuvat Liuku-teoksesta kuvapankista 22.10. alkaen: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messut ovat seitsemänneksi suurin media Suomessa ja vaikuttavuudeltaan medioista tuloksellisin, sosiaalisin ja elämyksellisin. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,2 miljoonaa vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019.

Messukeskus – Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä

Lisätietoja:
Berry Creative: Kaisa Berry, 050 534 88 39, kaisa@berrycreative.fi. Timo Berry, 041 532 4345, timo@berrycreative.fi. www.berrycreative.fi

Messukeskus: Anni Vepsäläinen, toimitusjohtaja, anni.vepsalainen@messukeskus.com
Viestintäpäällikkö Tarja Gordienko, 050 5847 262, tarja.gordienko@messukeskus.com
www.messukeskus.com, 100.messukeskus.com, Twitter: @Messukeskus