Salakavala glaukooma voi sokeuttaa – Ritvan tarina

Salakavala glaukooma voi sokeuttaa – Ritvan tarina

Glaukooma eli silmänpainetauti on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy. Suomessa glaukoomaa sairastaa Kelan lääkerekisterin mukaan yli 90 000 henkilöä ja arviolta yhtä moni ei tiedä sairaudestaan.
– Glaukooma etenee hitaasti oireettomana ja voi hoitamattomana vaurioittaa näköhermoa. Siitä voi aiheutua pysyviä näkökenttäpuutoksia tai jopa sokeutuminen, kertoo Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Kivimäki.

Ritvan oma sairaus löydettiin noin kymmenen vuotta sitten, kun hän hakeutui silmälääkäriin oikean silmän sumentumisen takia. Ritva oli käynyt silmälääkärillä kahden vuoden välein seitsemänvuotiaasta asti likinäköisyyden vuoksi. Edellisestä käynnistä oli kulunut vajaa vuosi. Sumentuminen johtui verkkokalvon päälle kasvaneesta ryppykalvosta, mutta lääkäri totesi Ritvalla myös korkean silmänpaineen.
– Toisen silmän paine oli 32 mmHg (millimetriä elohopeaa) ja toisen 26, kun normaali silmänpaine on 10-21. Lääkäri epäili heti glaukoomaa, Ritva kertoo.
Ritvan glaukoomadiagnoosi vahvistui myöhemmin lisätutkimusten myötä.
– Säikähdin, että tulenko minä nyt sokeaksi, Ritva muistelee.

Ritvan glaukooma saatiin onneksi hyvin kuriin ja silmänpaineet laskemaan päivittäin tiputettavilla silmätipoilla. Ritva käy säännöllisesti lääkärintarkastuksissa ja vuosittain hänelle tehdään näkökenttätutkimus sekä näköhermon pään ja verkkokalvon hermosäiekerroksen kuvaukset.
– Näköni ei ole juurikaan huonontunut. Vain sivunäkö on ehkä jonkin verran kaventunut näkökenttäpuutoksien johdosta, Ritva kertoo.
Ritva haluaa kannustaa toisia glaukoomadiagnoosin saaneita.
– Kyllä glaukooman kanssa pärjää, kunhan käy säännöllisesti lääkärissä ja käyttää lääkkeitään ohjeiden mukaisesti. Toki toisilla sairaus voi olla vakavampi.
Tärkeää Ritvan mielestä olisi todeta glaukooma mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Silloin hoito voitaisi aloittaa jo ennen vaurioiden syntymistä.

Säännöllisiä silmälääkärissäkäyntejä suositellaankin yli 45 -vuotiaille ja etenkin niille, joilla on suvussa glaukoomaa. Glaukoomassa korkea silmänpaine saattaa aiheuttaa vaurioita näköhermossa ja verkkokalvolla. Osa silmistä sietää korkeaa painetta ja toisaalta glaukooma voi syntyä myös normaalipaineisissa silmissä. Glaukoomatyyppejä on kymmeniä erilaisia. Sairauden syytä ei tiedetä. Suurin riskitekijä on kohonnut silmänpaine sekä ikääntyminen, perimä, likinäköisyys ja diabetes. Glaukooman pystyy varmuudella toteamaan vain silmälääkäri.

Glaukoomayhdistys ry on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka toimii glaukoomapotilaiden yhdyssiteenä, tiedonvälittäjänä ja vertaistuen järjestäjänä. Yhdistys järjestää vertaistukitoimintaa sekä eri paikkakunnilla sairauteen liittyviä teemapäiviä, seminaareja ja luentoja jäsenille ja suurelle yleisölle.

Glaukoomayhdistys ry on mukana Hyvä Ikä -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 3.-4.10.2018. Osastollaan 1 b 11 Glaukoomayhdistys jakaa tietoa salakavalasta glaukoomasta sekä tukea vakavan silmäsairauden kanssa elämiseen. Lisäksi osastolla tarjotaan maksutonta silmänpaineiden mittausta molempina messupäivinä. Tervetuloa!