Sähköisyys valttia Vuoden pyörissä

GoExpo-messuilla Helsingissä julkistettiin tänään Vuoden pyörä 2019 -voittajat. Vuoden urheilupyörä on Tunturi Emax ja Vuoden arkipyörä on Orbea Gain F30. Molemmat voittajat ovat sähköavusteisia pyöriä. Valinnan teki Pyöräliiton kokoama, tavallisista pyöräilijöistä koostunut raati. Pyörät ovat esillä GoExpo-messuilla 15.-17.3. Messukeskuksessa.

– Ensimmäistä kertaa molemmat Vuoden pyörät ovat sähköavusteisia pyöriä. Sähköpyörät ovat yleistymässä vauhdilla, ja niiden tarjonta on erittäin monipuolista kaupunkipyöristä maantiepyöriin, toteaa Pyöräliiton puheenjohtaja Janne Takala.

– Sähköavusteiset pyörät käyvät automatkojen korvaajaksi jopa 20 kilometrin työmatkoille. 80 prosenttia suomalaisten automatkoista on alle 20 kilometrin pituisia, joten Ruotsin mallin mukainen sähköpyörätuki voisi merkittävästi vähentää yksityisautoilua, Takala vinkkaa vaalikentille.

 

arkipyörä

Vuoden 2019 arkipyörä on tyylikäs Orbea Gain F30

Vuoden arkipyöräksi valittiin huikean tyylikäs Orbea Gain F30. Pyörän sähkötekniikka on rakennettu kauniisti pyörän rungon ja takanavan sisään, niin että pyörä näyttää tavalliselta sporttiselta hybridiltä.

Vuoden Pyörä -raati innostui pyörän erilaisuudesta ja arvioi, että Orbea Gain F30:llä sujuisi mukavasti 10–20 kilometrinkin työmatkat. Pyörästä ei ensikatsomalta arvaa, että se on sähköavusteinen. Pyörä näyttää todella hyvältä ja sopii ihmiselle, jolle estetiikka ja laatu ovat tärkeitä. Kaunis kuori pitää sisällään laadukkaan kokonaisuuden: hydrauliset levyjarrut, hiilikuituinen etuhaarukka, Shimanon-osasarja kahdeksalla vaihteella ja luonnollisen tuntuinen sähköavustus. Tämä kaikki mahtuu alle 14,5 kilogrammaan.

Pyörän sähköavustuksen voi ohjelmoida puhelimella.

Pyörä on kohtuuhintainen, 2 099 €. Arkikäyttöön sopiakseen pyörään joutuu lisäksi hankkimaan lokasuojat, valot, jalan ja lukon. Orbea Gain F30 on monipuolinen, ja se sopii niin urheiluun kuin tyylikkääseen kaupunkiajoon.

Pyörän akkua ei voi irrottaa latausta varten, joten lataus voi olla kerrostaloasujalle haastavaa. Toisaalta raati totesi, että neljällä eri värivaihtoehdolla saatavilla oleva pyörä on niin kaunis, että sen vie mielellään säilytykseen vaikka makuuhuoneen seinälle.

urheilupyora


Vuoden 2018 urheilupyörä on polkupyörien katumaasturi Tunturi eMAX

Vuoden urheilupyörä on sähköavusteinen läskipyörä Tunturi eMAX. Väkivahva Shimanon Steps E8000 -sähkömoottorilla varustettu pyörä tarjoaa hauskoja lenkkejä ja varmistaa perille pääsemisen kelissä kuin kelissä.

Vuoden pyörä -raati arvioi Tunturi eMAXia pyöräksi, joka sopii luonnossa liikkumisesta nauttivalle. Pyörän voisi varustella myös pidemmälle vaellukselle. Raadin kommenteissa pyörää kehuttiin mahtavaksi ja hauskaksi.

Shimanon Steps E8000 -sähkömoottorissa on vääntöä 70 Nm, joka pitää isotkin mäet kevyen tuntuisina. 14Ah/504 Wh akku takaa sen, että pyörällä pääsee pitkälle ilman välilatausta. Shimanon hydrauliset levyjarrut ja Sramin osasarja ovat varsin laadukkaat. Tunturi eMAXista on saatavilla myös etujousitettu versio.

Tunturi eMAXin hinta on 2 999 €. Tällä polkupyörien Hummerilla sujuu vaivatta työmatkat talven kurjimmillakin keleillä, mutta toisaalta sillä voi lähteä nautiskelemaan poluista ja Suomen upeasta luonnosta kaikkina vuodenaikoina.

Suomen suurin liikunta- ja ulkoilutapahtuma GoExpo järjestetään 15.–17.3.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat Fillari, Sport, Golf ja Outdoor sekä samaan aikaan järjestettävät Kuva&Kamera ja Helsinki Horse Fair.

Messukeskus – Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | 100.messukeskus.com

Valokuvat

Kuvat voittajapyöristä: https://drive.google.com/drive/folders/1c6yjhJJjJ_np_bOkKCufJv8WFRbOaMBT

Vuoden pyörät pähkinänkuoressa

Vuoden arkipyörä 2019: Orbea Gain F30

  • Sähköavusteinen sporttinen hybridi kaupunkiajoon, pidemmille työmatkoille ja lenkeille.
  • Erittäin luonnollisen tuntuinen Ebikemotionin sähköavustus, jonka voi ohjelmoida puhelimella.
  • Hydrauliset levyjarrut, 8-vaihteinen.
  • Kaunis kuin koru. Saatavilla neljässä eri värivaihtoehdolla.

Vuoden urheilupyörä 2019: Tunturi eMAX

  • Sähköavusteinen läskipyörä kaikkiin olosuhteisiin.
  • Väkivahva Shimano Steps E8000 moottori 70 Nm väännöllä ja isolla akulla.
  • Hydrauliset levyjarrut ja Sramin NX11 -vaihteisto.
  • Erittäin hauska ajaa, jolla kuka tahansa voi nauttia luonnosta kaikissa olosuhteissa.

Lisätiedot kilpailusta

Matti Koistinen, toiminnanjohtaja, Pyöräliitto ry

matti.koistinen@pyoraliitto.fi, 044 279 5588

Lisätiedot GoExposta

Riikka Luomanpää, tiedottaja, Messukeskus

riikka.luomanpaa@messukeskus.com, 050 540 4231

Lisätiedot Vuoden arkipyörästä

Oy Huntteri Ab, Tatu Kasurinen, 0400283854 ja tatu.kasurinen@huntteri.fi

Lisätiedot Vuoden urheilupyörästä

Tunturi-Hellberg Oy Ltd, Pirkko Kapraali, 0503559879 ja p.kapraali@tunturi.fi