Rakkaudesta kirjaan -palkinto kirjallisuustoimittaja Seppo Puttoselle

Helsingin Kirjamessuilla jaettavan Rakkaudesta kirjaan -palkinnon sai tänä vuonna kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä.

Puttonen on yksi maamme tunnetuimmista kirjallisuustoimittajista. Hän on tehnyt radion kirjallisuusohjelmia Ylessä vuodesta 1990 lähtien ensin kulttuuritoimituksen toimituspäällikkönä vuosina 1990–1997 ja sittemmin kulttuuritoimittajana pääaiheenaan kirjallisuus. Aamun kirja -ohjelmaa hän teki yhdessä Nadja Nowakin kanssa vuosina 2007–2016.

Tänä vuonna Puttonen on toteuttanut yhdessä taustatiiminsä kanssa 101 kirjaa -hankkeen, johon on valittu yksi kirja Suomen itsenäisyyden jokaiselta vuodelta. Hankkeeseen pohjautuva Kirjojen Suomi -ohjelma kuuluu radiossa kaksi kertaa viikossa ja näkyy televisiossa samoin kaksi kertaa viikossa.

Hankkeeseen valikoitujen 101 kirjan valitseminen on ollut valtava urakka. Puttonen ei ole valinnut listalle aina vuoden ilmeisintä kirjaa, vaan perustelluista syistä hän nostaa esiin myös vähemmän tunnettua kirjallisuutta. Puttonen on tehnyt kunkin kirjan osalta laajan taustatyön. Hän on selvittänyt satojen tietokirjojen avulla, mihin laajempaan ilmiöön hänen valitsemansa kaunokirja liittyy. Esimerkiksi Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tausta-aineistona hänellä on ollut kahdeksan tietokirjaa ja Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi -teoksen tausta-aineistona seitsemän tietoteosta.

Seppo Puttosen ohjelmista henkii rakkaus kirjallisuuteen. Hänen selkeät analyysinsä ovat viisaita ja hyvällä tavalla kirjoja sekä kirjailijoita kunnioittavia. Haastatteluissa Puttonen saa kirjailijat kertomaan kirjoistaan tavalla, joka innostaa. Tällä tavalla hän on hankkinut kotimaiselle kaunokirjallisuudelle paljon uusia lukijoita.

Palkinto jaettiin Helsingin Kirjamessujen avajaisissa torstaina 26.10. klo 11. Puttonen on palkinnon 17. saaja. Tunnustuksen lisäksi palkittu saa Suomen Messusäätiön myöntämän 5000 euron rahapalkinnon.
Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Timo Julkunen. Raatiin kuuluivat toimittajat Suvi Ahola, Annika Hällsten ja Sanna Nikula, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja tiedottaja Reetta Ravi.

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon ovat aikaisemmin saaneet:
Vuonna 2016: Kouluneuvos, kirjailija Kirsti Mäkinen
Vuonna 2015: Lastenkirjainstituutti
Vuonna 2014: kääntäjä Heikki Kaukoranta
Vuonna 2013: Lukukoira Börje
Vuonna 2012: Parnasso-lehden päätoimittaja Jarmo Papinniemi
Vuonna 2011: kirjallisuusbloggarit: Jessica Andersin, Salla Brunou, Penjami Lehto, Hanna Matilainen ja Hanna Pudas
Vuonna 2010: Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman
Vuonna 2009: antikvaarisen kirjakaupan K. Ervastin perustaja Kaarle Ervasti
Vuonna 2008: hämeenlinnalainen äidinkielen lehtori Hilja Mörsäri
Vuonna 2007: kuopiolainen kriitikko ja freelance-toimittaja Ritva Kolehmainen
Vuonna 2006: toimittaja ja kriitikko Ismo Loivamaa
Vuonna 2005: Voipaalan taidekeskuksen johtaja Maria Laukka
Vuonna 2004: kirjastonhoitaja Emmi Martin
Vuonna 2003: lasten ja nuorten valtakunnallinen Netlibris-kirjallisuuspiirien verkosto
Vuonna 2002: kirkkonummelainen kirjailija, sanataideohjaaja ja kirjastoaktiivi Arja Puikkonen
Vuonna 2001: Putulan kyläkirjasto

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto. Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon lisäksi Messusäätiö jakaa kirjamessujen yhteydessä Minna Canth –palkinnon ja tukee Vuoden kauneimmat kirjat -palkintoa.
Helsingin Kirjamessut järjestetään 26. – 29.10.2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 17. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös Postimerkkimessut ja Levymessut. Vuonna 2016 Helsingin Kirjamessuilla vieraili 80 106 kävijää. Samanaikaisesti kirjamessujen kanssa järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma.

Lisätietoja: Messukeskus, tiedottaja Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
www.helsinginkirjamessut.fi
#kirjamessut #rakkaudestakirjaan
Kuvia kirjamessuilta: http://mediabank.messukeskus.com