Mycket program på svenska på Helsingfors Bokmässa

Helsingfors bokmässa är årets största litterära evenemang i vårt land, även på svenska. I år uppträder inte mindre än 220 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skådespelare, kulturarbetare och journalister i nästan 130 svenska programpunkter. I år har Edith Södergran-scenen och Tottiscenen bytt namn till Fiskehamnen respektive Blåbärslandet för att påminna om att bokmässan är en del av staden Helsingfors och dess rika kulturutbud.

NÅGRA PLOCK UR PROGRAMMET:

Bokpoddar, choddar och livestream
Det är möjligt att ta del av programmet på Helsingfors bokmässa utan att behöva besöka mässan fysiskt. Allt program från Fiskehamnen streamas live på Yle Arenan. Också flera bokpoddar bandas in på mässan. Hietanen & Henrikson från Svenska Yle möter några aktuella författare på scen. Jolin Slotte och Heidi von Wright chattar i podden, eller chodden, om myter om den finlandssvenska litteraturen, boken och författaren. Fantastisk podd sänder från bokmässan och den handlar om fantasybokhösten.

Program för barn och unga
På torsdag och fredag förmiddag bjuds på programpaket för barn och unga. Bland programmen finns litterär speeddating i samarbete med Yle X3M där man kan möta författare som skriver för unga. Barnboksförfattarna bjuder på bokfest och show för slukaråldern ledda av Lisa Gerkman från BUU-klubben och Larrie Griffis. Författare för barn och unga på bokmässan är bland andra Karin Erlandsson och Eva Frantz, Ted Forsström & Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff. Mässan bjuder också på boktips och samtal om barn- och ungdomslitteratur för lärare och föräldrar. I år ordnas dessutom barnprogram på svenska på de nya barnscenerna Toukola och Kumpula.

På terapisoffan
Programmen ”På terapisoffan” har varit en årlig succé och det får en fortsättning. Familjeterapeuten Katarina Fagerström får i år flera gäster på sin terapisoffa, bland dem: Maija
Hurme, Peter Sandström, Rafael Donner, Ellen Strömberg, Marcus Groth och Heidi Hakala.

Livet efter #metoo
Flera av programmen tar upp frågor kring #metoo-kampanjen; jämställdhet, kulturmän, kulturprofilen och skandalerna kring Svenska Akademien. Svenskfinlands eget #metoo, ”Dammen brister” är även temat för flera diskussioner.

Temaår
Inbördeskrigsåret 1918 syns i programmet med samtal med Sirpa Kähkönen, Sture Lindholm och Joakim Groth. Likaså uppmärksammas Zacharias Topelius som fyller 200 år i år med flera program om bland annat bästsäljaren Fältskärns berättelser. Också Åbo Akademis och den feministiska tidskriften Astras 100-årsjubileum uppmärksammas.

Prisutdelningar
Kolumntävlingen Argh! för skolelever, fredag 26.10 kl. 11
Svenska Yles litteraturpris, fredag 26.10 kl. 17
Vanessapriset, fredag 26.10 kl. 12

Gäster från Sverige är bland annat Herman Lindqvist, Agneta Plejel och Ebba Witt-Brattström.

Den finlandssvenska avdelningen, arrangemangen och programmen vid Helsingfors bokmässa produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med förlagen och de övriga medverkande organisationerna och programarrangörerna.

Mer information om det svenska programmet ger:
Agneta Rahikainen, marknadsföringschef
Svenska litteratursällskapet i Finland
agneta.rahikainen@sls.fi, tel. 040 6735 045

Programmet i sin helhet finns på www.helsingforsbokmassa.fi