Julkaistu 8.9.2022
Opilion on innovatiivisin sitten Aalto -jakkaran, mutta pääseekö se maailmalle ?
Koivuvanerista valmistettava Opilion jakkara on innovatiivisin vanerikaluste sitten Aalto -jakkaran myhäilee Opilion Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja innovaattori Niilo Kalsi. Vaikka tuote on Savosta niin väitteelle on hyvät perusteet. Samalla tavoin kun ikonisen Aalto jakkaran teknisesti oivaltava jalkaratkaisu tuottaa esteettisesti korketasoisen muodon niin myös Opilion jakkaran kohdalla älykäs vanerin työstö näkyy valmiin tuotteen kauniina muotona. Lisäksi Opilion voittaa Aalto jakkaran siinä, että työstö on yksinkertaisempaa ja halvempaa, jonka ansiosta tuotteen hiilijalanjälki jää alhaiseksi. Myös Opilionin logistiset ominaisuudet ovat ällistyttävän oivaltavat ja siitä hyötyvät sekä valmistaja, että loppukäyttäjä. Tuotteet on tavattoman helppo koota ja purkaa kuljetusta ja varastointia varten ”perhepitsalaatikon” kokoiseen pieneen tilaan. Kokoaminen ei myöskään vaadi lisätarpeita kuten liimaa , heloja tai ruuveja. Kyseiset ominaisuudet ovat erittäin hyödylliset pienissä tiloissa kuten japanilaisessa asumiskulttuurissa , missä kalusteet tuodaan esille kun niitä tarvitaan ja siirretään käytön jälkeen pois näkyvistä. Opilion on saanutkin hyvät arviot sekä Japanissa että Saksassa, joka on toinen tärkeä maa vientisuunnitelmissa.
Niilo Kalsi selventää vielä, että tekninen idea perustuu siihen että työstöä tarvitaan vähän ja materiaalia kuluu niukasti. Siinä missä perinteisesti huonekaluja valmistettaessa puuta kuluu hukkaan kun sitä leikataan, höylätään sahataan ja jyrsitään niin Opilion jakkara saadaan tuotettua yksinkertaisesti leikkaamalla vanerilevy paloiksi, siten että jäljelle jää lähinnä jyrsinlastua ja sahauspurua. Opilionin tekninen ratkaisu on modulaarinen, joten vaihtamalla osia kukin voi koota mieleisensä mallin. Opilion jakkaraa voi käyttää moneen tarkoitukseen, kuten sivupöytä, yäpöytä, kukkapöytä tai miten vain. Se on kuin koru, joka kruunaa huoneen. Niilo Kalsia hymyilyttää kun hän kertoo, että vaikka tuotetta on myyty jakkarana, niin ostajat ovat palautteessaan kertoneet käyttävänsä sitä pöytänä.
Vaikka tuoteinnovaation tekniset ratkaisut ovat Niilo Kalsin, niin itse muotoilu on pieksämäkeläisen muotoilija-puuseppä Heidi Harmasen käsialaa. Opilion on yhtiönä vielä nuori ja myyntituotteita verkkokaupassa vain kaksi jakkara, niin hautumassa on jo kymmenkunta erilaista tuotemallia. Niitä päästään työstämään kun yhtiö saa loppuvuodesta oman automaattisen CNC -jyrsimen ja remmiin saadaan lahjakas italialainen muotoilijaopiskelija Daniil Molodichenko Firenzestä. Pienten start up yritysten tapaan Opilionin suurin ongelma on pääoman puute. Niilo Kalsi tuskailee, että sijoittajat juoksevat hulluna kaiken IT tekniikan perässä, eivätkä huomaa, että myös perinteisimmällä toimialoilla on kasvupotentiaalia. Niilo Kalsi huomauttaa, että vaikka Japanin ja Saksan markkinakyselyt ovat vain kyselyjä, niin kyllä niiden positiiviset tulokset antavat uskoa siihen, että Opilion tuotteilla olisi myös kansainvälistä kysyntää. Mutta siihen tarvitaan apua, löytyykö sitä ?
Opilionin osasto Habitare 2022 messuilla on 7 m 140. Lisäksi tuotteet ovat nähtävissä Habitare Pro Lounge tiloissa.
Lisätietoja niilo@opilion.fi 040589787 www.opilion.fi
lue myös 31.8.tiedote:Kuinka veneveistäjämöstä tuli huonekaluverstas ja 2.9.tiedote: Eläkeläisen uusi elämä eli kuinka sattumat hyödynnetään.