NAKUNA ponnistaa Milanon designviikoille suomalaisuuden ytimestä

Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun NAKUNA showroom herättää maailman suurimmalla designviikolla Milanossa kansainvälisen yleisön pohtimaan suomalaisuuden ydintä. NAKUNA on jäätä, metsää, järviä, biomateriaaleja, saunomista, selkeyttä ja rehellisyyttä. Habitare @ NAKUNA Design Talks tuo showroomiin kansainväliset ammattilaiset keskustelemaan tulevaisuuden asumisesta. Showroom on auki Milanon designviikolla 4.–9.4.

nakuna_banner

NAKUNA showroomin neljä installaatiota vievät katsojan matkalle Suomen vahvuuksiin ja piirteisiin, jotka tekevät Suomesta ainutlaatuisen paikan. IKKUNA, LAAVU ja MANIFESTO -installaatiot pohjaavat suomalaiseen karuun luontoon, jossa järvet, saaristo ja metsät ovat aina olleet osa identiteettiä.

– Suomen kehitys on aina nojannut metsään. Ennen puukauppaan ja paperiteollisuuteen, nykyään biotalous ja biomateriaalit avaavat uuden luvun suomalaisen metsän hyödyntämisessä, sanoo NAKUNAa koordinoiva Aalto-yliopiston professori Timo Salli.

NAKUNA haluaa muistuttaa kansainväliselle yleisölle suomalaisten vahvuuksista ja rohkaista ihmisiä olemaan avoimia ja rehellisiä toisilleen, kuvainnollisesti nakuna.

Habitare @NAKUNA Design Talks

Showroomin pääyhteistyökumppani Habitare tuo showroomiin asumisen tulevaisuuteen liittyviä Habitare @ NAKUNA Design talks -keskusteluja ja kansainvälisesti kiinnostavia puhujia. Keskustelemassa ovat muun muassa Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2017 MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai, arkkitehti ja taiteilija Sami Rintala sekä Herman Millerin brand director Sam Grawe. Keskusteluja moderoi Interwovenin designtoimittaja Anniina Koivu.

– Habitaren pitkä yhteistyö Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kanssa sekä Habitaren 2017 teema Huomisen koti ovat luonnollinen pohja Milanon yhteistyölle. NAKUNA esittelee Milanossa suomalaisia arvoja, kuten luonto, alkuperä, turvallisuus, ilmasto, hyvinvointi, energia ja teknologia. Samat arvot ja teemat liittyvät myös tulevaisuuden asumiseen. Yhteistyö rohkeissa, suuntaa näyttävissä projekteissa on Habitarelle tärkeää ja osa ydintoimintaamme, sanoo Habitaren ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna.

NAKUNA:
Circolo Filologico
Via Clerici 10
Brera, Milano

Aalto yliopiston NAKUNA konseptiryhmän opiskelijat:
Mervi Antila, Amanda Colliander, Samuli Helavuo, Heli Juuti, Suhyun Park, Dario Vidal Pellikka, Monica Romagnoli, Aino-Nina Saarikoski, Annukka Svanda, Andre Blanco Vicentini, Nathalia Mussi Weidlich.

Konseptiryhmän installaatiot:
LAAVU kutsuu maistamaan ja kokemaan suomalaista luontoa ja villiruokaa. Installaatio on kunnianosoitus suomalaisille jokamiehenoikeuksille.
IKKUNA leikittelee heijastuksilla ja nakuna-teemalla. Installaatio nostaa esiin suomalaisuuden ulottuvuuksia yksilöllisyydestä yhteiseen ja yksityisyydestä yhteisöllisyyteen.
MANIFESTO kirjaimia, sanoja ja lauseita synnyttävä installaatio symboloi läpinäkyvyyttä, ihmisten samanarvoisuutta ja tasa-arvoa.

Aalto Yliopiston NAKUNA-näyttelyn projektit:
Hanna-Kaisa Korolainen, The house of play and rain
Aamu Salo, Blankets
Woodstudio collection
Aaltoloud, B&O-yteistyöprojekti
CHEMARTS http://chemarts.aalto.fi

Koordinointi: professorit Timo Salli ja Ville Kokkonen, lehtori Anna-Marie van der Lei
Pääyhteistyökumppani Habitare
NAKUNA opening party 4.4. klo 19–23, ilmoittautumiset johanna.suni @messukeskus.com
Habitare @ NAKUNA Design talks ke 5.4, to 6.4, pe 7.4. klo 17–18

| nakunaexhibition.com | #nakunaexhibition | #habitaredesigntalks | @aaltoarts | @habitarefair

Lisätietoja:
NAKUNA-showroom:
Aalto-yliopisto, professori Timo Salli, p. 0405234099 timo.salli@aalto.fi
professori Ville Kokkonen p. +41 7925 14776 ville.kokkonen@aalto.fi
Habitare Milanon designviikoilla:
tiedottaja Johanna Suni p. 0405154216, johanna.suni@messukeskus.com

Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden monialainen yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Aalto-yliopisto rakentaa innovatiivista yhteiskuntaa ja tulevaisuutta korkeatasoisen tutkimuksen, opetuksen ja taiteellisen toiminnan keinoin. Aalto yliopisto koostuu kuudesta korkeakoulusta, 20 000 opiskelijasta ja yli 400 professorista. Aallon kampukset sijaitsevat Espoossa ja Helsingissä. | aalto.fi |

Habitare on kansainvälisesti ajatteleva, suomalainen ja pohjoismainen designtapahtuma, jonka sisällöt ottavat kantaa ja luovat uutta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia, ideoita ja töitä sekä herättää keskustelua. Suomen suurin huonekalu-, design ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017. Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2017 on MUJI:n pääjohtaja Masaaki Kanai. Samaan aikaan Habitaren kanssa: Antiikki ja ammattilaisten Showroom| www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2017 |