Messukeskus helpottunut avin päätöksistä, tapahtumasyksy pääsee vihdoin käyntiin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi 3. syyskuuta, että lohkomisvelvoitteesta ja kahden metrin turvavälivelvoitteesta voidaan Uudellamaallakin yleisötilaisuuksissa luopua. Kauan odotettu päätös avaa Messukeskukselle mahdollisuuden täysimittaisiin tapahtumavalmisteluihin. 

– Olemme Messukeskuksessa erittäin helpottuneita yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten lievenemisestä. Messut ja yritystapahtumat ovat lukuisissa Euroopan maissa ja muilla paikkakunnilla Suomessakin avautuneet terveysturvallisesti. Uusimaa seuraa vihdoin perässä, iloitsee Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Avin tällä hetkellä edellyttämä 50 % maksimikapasiteetti osallistujamäärässä ei Messukeskuksessa muodosta ongelmaa eikä tule rajoittamaan kävijämääriä. Laajoihin tiloihin on suunniteltu leveät käytävät, väljät ohjelma-alueet ja turvalliset etäisyydet ja kulkujärjestelyt. Jos tiedossa on poikkeuksellisen suurpäiväkohtainen kävijämäärä, lipun ostaneisiin ja rekisteröityneisiin ollaan hyvissä ajoin yhteydessä ja kerrotaan, miten itselle mieluisan porrastetun saapumisajan voi varata.

Loka-marraskuulle on valmisteilla useita yleisö- ja ammattitapahtumia. Lain ja ohjeiden mukaisia hygieniavaatimuksia noudatetaan yhtä vahvalla ja tarkalla otteella kuin tähänkin asti. Messukeskuksella on täysi valmius tapahtumien terveysturvalliseen toteuttamiseen, kattava turvallisuusohjeistus ja kansainvälisesti sertifioidut järjestelyt.

Tapahtumaturvallisuutta lisää myös etenevä rokotekattavuus. THL:n ohjeen mukaan täyden rokotussarjan saanut ei altistumistapauksessakaan enää joudu karanteeniin.

Omaehtoinen koronapassi vahvistamaan turvallisuutta

Messukeskuksella on valmius kansallisen koronapassin käyttöön heti, kun se on Suomessa mahdollista. Koska päätös tästä yhä viipyy, otetaan joissakin syksyn tapahtumissa käyttöön omaehtoinen koronapassi.

Koronapassi perustuu omaehtoiseen vakuutukseen rekisteröitymisen ja lipun ostamisen yhteydessä. Asiakkailta edellytetään joko täyttä rokotussuojaa, vakuutusta viimeisen puolen vuoden aikana sairastetusta koronataudista tai negatiivista koronatestitulosta. Omaehtoinen koronapassi ei koske vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia ja nuoria.

– Koronapassi on arkea lukuisissa maissa ja myös Helsingin kaupunki on pilotoinut vastaavaa. Näin vahvistamme entisestään asiakkaidemme luottamusta tapahtumaturvallisuuteen ja pääsemme elvyttämään liike-elämää tapahtumien avulla, sanoo Vepsäläinen.

Viranomaispäätösten lyhytjänteisyys aiheuttanut miljoonien eurojen liikevaihdon menetykset

Viranomaisrajoitusten ennakoimattomuus ja pitkän aikavälin exit-suunnitelman puuttuminen ovat aiheuttaneet tapahtumajärjestäjille merkittäviä tappioita. Isojen tapahtumien suunnittelujänne on pitkä ja viimeisetkin järjestelyt on lyötävä lukkoon viikkoja ennen tapahtumaa. Viimeisin avin lohkomisia koskenut rajoituspäätös aiheutti Messukeskukselle lähes 10 miljoonan euron menetykset.

Samaan aikaan messut ja yritystapahtumat ovat lukuisissa Euroopan maissa avautuneet terveysturvallisesti. Myös esimerkiksi Turussa, Oulussa ja Tampereella messuja on jo voitu järjestää.

Ruotsissa messukeskukset rinnastetaan kauppakeskuksiin ja niitä kohdellaan samoin säännöin.  SAFE Asset Groupin  kansainvälinen vertailututkimus osoittaa, että messukäynti on jopa turvallisempi kuin kauppakeskuksessa käynti.