Matkamessujen vastuullisuuskilpailun voittaja on Saimaa Canoeing

Timo Saranpää, Sanna Korhonen ja Lumia Ankkuri

Matkamessujen vastuullisuuskilpailun finaalissa voitosta kilpaili viisi kovatasoista yritystä. Näistä viidestä yrityksestä kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi Saimaa Canoeing, joka palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 6 000 euron palkintorahalla.

Perusteluina voittajan valinnalle on koko palvelun moniulotteisuus ja lähtökohta, jossa sitoutetaan niin maan omistajat kuin kyläläiset, kunta, kalastusosuuskunta ja metsäyhtiö sekä kirkastetaan jokamiehen oikeuksien vastuullista hyödyntämistä matkailutarkoituksessa.

”Kilpailun finaali oli äärimmäisen tasaväkinen. Saimaa Canoeing on erinomainen esimerkki uudistavasta matkailusta, kuinka olemassa olevaa infrastruktuuria ja yhteisöllisyyttä hyödyntämällä voidaan jättää ympäristö parempaan kuntoon kuin aikaisemmin. Lisäksi matkailun hyödyt jakautuvat tasaisemmin ja elävöitetään yhteistä elinympäristöä. Saimaa Canoeing on selkeä uudistavan matkailun suunnannäyttäjä”, sanoo kilpailun raadin puheenjohtaja Timo Saranpää.

Saimaa Canoeing melontamatkailukonsepti on vastuullinen tapa nauttia upeista melontavesistöistä Saimaan sydämessä. Saimaa Canoeingin melontareitit ovat yksityisiä, palveluvarusteltuja melontareittejä, joilla retkeilijät yöpyvät omissa saarissa vain heille varatuissa leiripaikoissa ja melontamökeissä. Vastuullisesti järjestetty retkeily reitteineen ja majoituksineen vähentää luonnolle ja yksityisomaisuudelle aiheutuvaa haittaa, sekä edistää turvallista ja vastuullista matkailua.

Saimaa Canoeingia edustava Sanna Korhonen korosti Helsingin Messukeskuksessa tehdyssä esittelyssään jokamiehen oikeuksien oikeanlaista käyttöä. ”Mitä enemmän etuoikeuksia, sitä enemmän on myös vastuuta. Olemme mm. kunnostaneet vanhan pappilan liha-aitan majoitustarkoitukseen”, sanoo Sanna Korhonen.

Kysyttäessä mihin palkintoraha käytetään, Korhonen vastaa, että hyvä pitää pistää kiertämään. ”Käytämme palkintorahan Blue care -toimintaan eli järjestämme lapsille ja nuorille perheille melontatoimintaa sekä lisää huusseja ja leiripaikkoja”.

Kunniamaininta Tallink Siljalle

Kilpailussa jaettiin lisäksi kunniamaininta Tallink Siljalle ansiokkaasta työstä, jota yhtiö on tehnyt ukrainalaisten sotapakolaisten humanitaarisen avun hyväksi vuonna 2022. Tallink Silja on maksutta kuljettanut laivoillaan noin 12 000 ukrainalaista sotapakolaista ja yli 1000 ajoneuvoa. Tallink-Siljan Isabelle -laivalla majoittuu tällä noin 1700 henkilöä.

”Tallink Silja on toteuttanut erittäin mittavan avunannon kuljettaessaan ja majoittaessaan Ukrainan pakolaisia. Tuomaristo oli todella vaikuttunut ja päätyi kunniamainintaan, koska yksittäinen operaatio ei täyttänyt kilpailun määreitä koskien myynnissä olevaa tuotetta tai palvelua matkailijoille tarkoitetussa mielessä – todella kuitenkin hieno teko”, sanoo Matkamessujen vastuullisuuskilpailun tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää.

Vastuullisuuskilpailuun osallistui lähes 30 alan yritystä tai toimijaa. Finaaliin päässeissä yrityksissä vastuullisuus on huomioitu laaja-alaisesti ja innovatiivisesti myös paikallisia raaka-aineita, kiertotaloutta ja yhteisöllisyyttä hyödyntäen. Ilmastokriteerit oli otettu jopa hankintakriteereiksi.  Kilpailun muut finalistit olivat Ab Kasnäsudden Oy, Bearhill Husky/ Kontiovaaran Husky Oy, Hanhiniitty Ay/ Saimaa Canoeing, Hawkhill ja Ikaalisten Matkatoimisto.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää; SMAL, Liisa Kokkarinen; Visit Finland, Jarmo Ritalahti; Haaga-Helia, Lumia Ankkuri; Helsingin Messukeskus

 

Lisätietoja: Helsingin Messukeskus, viestintä: Anu-Eveliina Mattila, anu-eveliina.mattila@messukeskus.com, 050 555 6183, Timo Saranpää, timo@kontiki.fi,
050 5236005. Sanna Korhonen, Saimaa Canoeing: 050 5487653 sanna@hanhiniitty.fi

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Caravan-messujen kanssa 20.-22.1.2023.