Skip to content
Medialle Uutishuone Loppuvuonna luvassa noin 20 messutapahtumaa eri puolilla maata – alkusyksyn messut houkutelleet jopa ennätysmäärin kävijöitä
Uutinen

Loppuvuonna luvassa noin 20 messutapahtumaa eri puolilla maata – alkusyksyn messut houkutelleet jopa ennätysmäärin kävijöitä

Messutapahtumien järjestäminen on alkanut rivakasti pitkän koronatauon jälkeen. Alkusyksyn koko perheen messut ovat vetäneet hyvin vierailijoita, sillä esimerkiksi Lemmikki Tampere -messuilla rikottiin kävijäennätys lähes 12 000 kävijällä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Messutoiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti, kun koronarajoitukset ovat lieventyneet ja rokotekattavuus noussut. Syksyn ensimmäiset koko perheen harrastemessut – Turun Kirjamessut ja Lemmikki Tampere -messut – saivat hyvät kävijämäärät.

”Ihmisillä on nyt paljon patoutunutta intoa lähteä elämyksellisiin tapahtumiin. Harrastuksiin liittyvät tapahtumat vetävät kävijöitä, koska niissä saa helposti uusimmat tiedot, tuotteet ja tapaa samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä”, Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Marja Pekkanen sanoo.

Tampereella lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetyt Lemmikki Tampere -messujen kävijämäärä nousi lähes 12 000:een aiemmasta reilusta 11 000:sta. Turun Kirjamessuilla taas vieraili noin 11 500 kävijää, kun ohjelmassa oli jopa 300 yksittäistä ohjelmanumeroa ja 600 yksittäistä esiintyjää.

Ammattitapahtumista puolestaan Messukeskus Helsingin Tampereella järjestämä KoneAgria kasvatti kävijämääräänsä 20 prosentilla.

Valikoima laajenee loka-marraskuussa

Loppuvuonna messutapahtumien valikoima laajenee, kun luvassa on noin 20 messutapahtumaa 8 paikkakunnalla: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kalajoella ja Kokkolassa.

Joukossa on muun muassa kauneuteen ja hyvinvointiin sekä liikuntaan liittyviä messuja ja tapahtumia. Vielä ennen varsinaisia joulumessuja järjestetään useita käsityömessuja, kuten Tampereella Euroopan suurin kuluttajille suunnattu käsityöalan messutapahtuma Suomen Kädentaidot.

Helsingin Kirjamessut pidetään lokakuun lopulla nelipäiväisenä. Kävijäodotukset ovat korkealla, sillä toissa vuonna tapahtuma rikkoi 92 000 vierailijalla kävijäennätyksensä. Lisäksi marraskuussa Messukeskuksessa Helsingissä on luvassa uusi POP-UP ostosviikonloppu, jossa on tarjolla tuotteita ja tarjouksia I love me -messujen, Habitaren ja Lapsimessujen näytteilleasettajilta.

Valtaosa loppuvuoden messuista on suunnattu kuluttajille. Ammatti- ja yritysmessuista loppuvuonna tarjolla ovat hotelli-, ravintola- ja keittiöalan ammattilaisille ja ostajille suunnattu Lakeus kokkaa -messut, puhtausalan Finnclean-messut ja esimerkiksi Pohjanmaalla järjestettävä teollisuuden ammattitapahtuma.

Omavalvonta vahvistaa turvallisuutta

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n jäsenyritykset ovat varautuneet suuriin kävijämääriin. Käytössä ovat koronapandemian omavalvontaohjeet, joissa korostetaan turvavälien ja maskien käytön valvontaa sekä sujuvan kulkemisen varmistamista.

”Messuille on turvallista tulla, sillä messukeskukset ja muut tapahtumatilat ovat avaria, ja sisäilma puhdasta. Kesällä teettämämme selvityksen mukaan messuilla on pandemian oloissa jopa turvallisempaa kuin kauppakeskuksissa”, Pekkanen kertoo.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kattaa ammattimaisen messujärjestämisen Suomessa. Jäseniä ovat Suomen Messut Osuuskunta, Tampereen Messut Oy, Turun Messukeskus Oy, Lahden Messut, Jyväskylän Messut Oy, Pohjois-Suomen Messut ry, Pohjanmaan Expo Oy, Suomen Asuntomessut Osuuskunta, Mediapro Messut Oy, Riihimäen Messut Oy ja KPK Events. Messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat Suomessa vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen yli puolen miljardin euron tulovirran (Taloustutkimus 4/2021). Normaalivuosina eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain noin 150 erilaista messutapahtumaa ja niihin osallistuu yli 1,5 miljoonaa kävijää. www.messutsuomessa.fi

Lisätietoja: Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Marja Pekkanen, marja.pekkanen@turunmessukeskus.fi, puh. 040 545 7766

Read more