Kirjat kävivät ennätyshyvin kaupaksi Helsingin Kirjamessuilla

Tänään päättyneet Helsingin Kirjamessut sekä Viini ja Ruoka -tapahtuma keräsivät neljän päivän aikana Messukeskukseen yli 84 000 kävijää. Uutuuskirjat menivät hyvin kaupaksi messuilla. Kirjamessuille tulleet kävijät ostivat keskimäärin kuusi kirjaa messuilta ja olivat erittäin tyytyväisiä tapahtumaan. Tapahtumat järjestettiin 26. – 29.10.2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kirjamessuilla vieraili 4 506 yhdeksäsluokkalaista, jotka oli tänä vuonna kutsuttu messuille veloituksetta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kokonaisuudessaan messujen kävijämäärä kasvoi viime vuodesta 5 %. Tapahtumakokonaisuus on kävijämäärältään suurin Messukeskuksen yleisötapahtuma.

Ennätykset rikkoutuivat

Kirjamessujen tähtivieraana oli tänä vuonna yhdysvaltalainen kirjailija Dan Brown, jota oli kuuntelemassa noin 1300 messuvierasta. ”Vierailu meni loistavasti ja Brown oli erittäin tyytyväinen”, kertoo WSOY:n ja Tammen toimitusjohtaja Timo Julkunen. ”Tänä vuonna kirjamessut ovat olleet erittäin vilkkaat. Emme ole myyneet näin paljon kirjoja messuilla moneen vuoteen. Kasvua on useita kymmeniä prosentteja ja se on paljon. Tämä ennakoi myös vilkasta myyntiä loppuvuodelle.”

Otavalla ollaan myös todella tyytyväisiä sekä myyntiin että hienoon tunnelmaan messuilla. ”Viime vuoden kokonaismyynti meni rikki lauantaina klo 17, kun messut olivat vielä kolme tuntia auki. Myynti ei tule vain yhdestä kirjasta vaan laajasta valikoimastamme, mutta yksi on ylitse muiden”, iloitsee Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio. ”Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia on eniten myyty kirja Helsingin Kirjamessujen historiassa. Teoksia on tilattu osastoille lisää joka päivä. Myynnillisesti nämä olivat meille kaikkien aikojen parhaat kirjamessut. ”

Kirja-alalla menee hyvin, lukeminen kiinnostaa

Kävijöistä viime kertaista useampi tuli tutustumaan messuille uutuuksiin ja etsimään hyviä tarjouksia. Kävijät ostivat keskimäärin kuusi kirjaa. Viime vuonna vastaava luku oli viisi. Kirjoja kävijät lukevat keskimäärin 19 vuodessa. 97 % kävijöistä oli tyytyväisiä tapahtumaan ja 95 % kertoi tulevansa varmasti tai todennäköisesti ensi vuonna uudestaan. Kantar TNS teki kävijätutkimuksen messujen aikana ja haastatteli 200 kävijää.

Ohjelma laajempi kuin koskaan

Tänä vuonna kirjamessujen ohjelma oli laajempi kuin koskaan. Tarjolla oli entistä enemmän Tiedetorin ohjelmaa, runo-ohjelmaa ja esikoisesittelyjä. Ohjelmanumeroita oli noin 200 enemmän kuin vuosi sitten.

”Kirjamessuilla on ollut paljon hienoja onnistumisia. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ohjelmasta, toki myös hyviä kehitysideoita. Haluamme kuunnella kaikkia isolla korvalla. Lasten aluetta oli tänä vuonna kehitetty merkittävästi ja työ jatkuu ensi vuonna. KirjaKallion ohjelma on kehittynyt vuosi vuodelta kiinnostavammaksi. Kirjamessujen ohjelma pidetään monipuolisena tulevaisuudessakin. Ennätyssuurta runousohjelmaa kehitetään yhdessä Nuoren Voiman Liiton ja runokustantajien kanssa. Varmasti myös jatkamme esikoiskirjailijoille tarjottavan esitysajan kanssa – tänä vuonna ääneen pääsi 40 esikoiskirjailijaa, joille aikaisemmin ei ollut antaa esiintymisaikaa,” kertoo ohjelmajohtaja Jan Erola.

Ensi vuonna teemamaana on Yhdysvallat. Helsingin Kirjamessut ja Viini ja Ruoka -tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 25. – 28.10.2018.

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyökumppaneinaan Suomen Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messut järjestettiin 26.–29.10.2017 seitsemännentoista kerran. Samanaikaisesti järjestettiin Viini ja Ruoka -tapahtuma.

Seuraava tapahtuma Messukeskuksessa on GoExpo Winter ja GameXpo, jotka järjestetään 3. – 5.11.2017.

Lisätietoja:
Helsingin Kirjamessut, tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
Viini ja Ruoka, tiedottaja Johanna Suni, Messukeskus, puh. 040 515 4216, johanna.suni@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Jan Erola, puh. 040 506 4612, jan.erola@kravat.fi.

Kuvia kirjailijoista kustantajien sivuilla.
Kuvia kirjamessuista: http://mediabank.messukeskus.com
#kirjamessut www.helsinginkirjamessut.fi