Helsingin Kirjamessuilla lapset osallistuvat ohjelmaan

Helsingin Kirjamessut on yhdessä muiden lastenkulttuuritoimijoiden kanssa kehittänyt lasten aluetta voimakkaasti. Lapset ja koululaiset pääsevät nyt uppoutumaan tänä vuonna ilmestyneiden kirjojen ihanaan maailmaan ja kokemaan elämyksiä aivan uudella tavalla. Alueella tapahtuu koko ajan ja lapset voivat osallistua kaikkeen ohjelmaan. Kirjamessut kutsui myös YLE:n Pikku Kakkosen mukaan. Helsingin Kirjamessut järjestetään 25. – 28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Lasten alueella on huomioitu erityisesti lasten viihtyminen. Alueella on Skidi-kirjastobussi, kuvittajien Lehtimaja, Muumi-mökki, Kirjakiska ja Mehukiska. Sinne voi tulla rapsuttamaan lukukoira Börjeä tai moikkaamaan Sumusireeni-Aasia. Lavoilla vierailevat lasten suursuosikit Muumit, Kikattava Kakkiainen, Tanhupallo ja TI-TI Nalle. Kaikki ohjelma on lapsille suunnattua, toiminnallista ja osallistavaa ohjelmaa. Lastenkirjailijoiden haastattelut ja muut lastenkirjallisuutta käsittelevät ohjelmat ovat muilla kirjamessujen lavoilla.

Lasten alueella on kaksi ohjelmalavaa, Kumpula ja Toukola, joissa molemmissa on Vantaan sanataidekoulun järjestämää toiminnallista ohjelmaa. Kumpulassa on muutama ohjelma myös ruotsiksi, joiden lisäksi ruotsinkielistä lastenohjelmaa on ruotsinkielisillä lavoilla. Lavojen ohjelmasta löytyy erilaisia työpajoja, musiikkileikkiä, prinsessa-askartelua, sarjistyöpaja ja Soturikissa-kerho. Ohjelmaan ja aikatauluihin voi tutustua tarkemmin www.helsinginkirjamessut.fi

Lasten alueella jatkuvasti tekemistä lapsille

Skidi-kirjastobussissa lapset voivat tutustua kirjastopalveluihin, hankkia kirjastokortin ja lainata tai palauttaa kirjoja. Kirjastobussin ulkopuolella voi levähtää kirjojen ja lukutablettien parissa. Kuvittajien Lehtimajassa tutustutaan lastenkirjakuvituksen värikkääseen kirjoon. Osastolla on tunnin välein vaihtuvaa toimintaa – nonstop-työpajoja sekä livepiirustusta. Lehtimajassa pääsee tekemään myös luontoaiheista yhteisötaideteosta. Osastosta vastaa kuvittajien oma järjestö Kuvittajat ry. Muumi-mökissä on satutunteja ja Muumi-väritystehtäviä. Siellä voi myös seurata Muumi-animaatioita ja -elokuvia. Lastenkirjoja voi ostaa Kirjakiskasta ja janon sammuttaa Mehukiska, josta voi ostaa myös pientä purtavaa.

Pikku Kakkonen messuilla perjantaina ja lauantaina

Perheen pienimpien rakastama YLE:n Pikku Kakkonen on Kumpulassa perjantaina 26.10. ja lauantaina 27.10. Luvassa on riemastuttavia satuhetkiä. Satujenhykerryttävään maailmaan hypätään Pikku Kakkosen Veeran, Tuomon, Susannan ja Nallen kanssa. Satuhetken jälkeen Pikku Kakkosen kaverit ovat tavattavissa lavan lähellä Pikku Kakkosen puuhapisteessä. Puuhapisteessä voi hypätä ison television sisään ja leikkiä televisio-ohjelman tekemistä tai ottaa itsestään valokuvia Pikku Kakkosen juontajana. Siellä voi myös pelailla ja taiteilla kuvia Pikku Kakkosen postiin.

”Lasten lukuinnon sytyttämiseksi tarvitaan yhteisiä ponnisteluja. Pikku Kakkonen on jo vuosia tehnyt työtä lapsille lukemisen ja lasten lukemisen eteen. On mahtavaa saada Pikku Kakkosen väki osaksi kirjamessujen lastenaluetta!”, iloitsee Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi.

Lukukoira rohkaisee lukemaan

Rakkaudesta kirjaan -palkittu lukukoira Börje saapuu kirjamessuille. Lukukoiralle lukeminen ja lukukoiran tapaaminen kohottavat lukemisvaikeuksien kanssa kamppailevan lukijan itsetuntoa ja auttavat treenaamaan lukemista. Kun lukija lukuhetken lopussa vielä kertaa lukemansa kiitolliselle koiralle, luetun ymmärtäminenkin paranee. Lukukoirat eivät koskaan arvostele tai kritisoi vaan palkitsevat lukuhetken hännän heilutuksella. Lukukoira Börje on Kumpulassa kahdesti päivässä.

Börjen lisäksi kirjamessuilla voi rapsuttaa Sumusireeni-Aasia, joka on messuilla lauantaina 27.10. klo 17.30.

Koululaiset suunnistavat kirjamessuilla

Helsingin Kirjamessuilla järjestetään vuosittain yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa Suunnista kirjaan -ohjelma, jonka kautta kirjamessuille kutsutaan veloituksetta 8000 ala- ja yläkoululaista. Suunnista kirjaan -ohjelma jatkuu tänäkin vuonna ja siihen voivat ilmoittautua kaikki ala- ja yläkoululuokat äidinkielenopettajan kautta. Suunnista kirjaan -ohjelmaa järjestetään torstaina ja perjantaina 25.–26.10.2018. Oppilasryhmät saavat tehtävälomakkeen, jonka täyttävät messuilla.

 

Helsingin Kirjamessut 2018

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on myös Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma järjestetään nyt 18. kertaa. Teemamaana on Yhdysvallat. Samanaikaisesti järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma, johon alle 18-vuotiaat pääsevät vain täysi-ikäisen seurassa. Helsingin Kirjamessut on avoinna torstaista lauantaihin 25. – 27.10. klo 10–20 ja sunnuntaina 28.10. klo 10–18. Liput messuille voi ostaa ennakkoon edullisemmin verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com
Lippujen hinnat ennakko/tapahtuman aikana: Aikuiset 16 e/19 e, lapset (7-15 v) 10 e/12 e, alle 7-vuotiaat veloituksetta, perhelippu (max 2 aikuista ja max 3 lasta (7-15 v) 36 e/41 e.

Koululaiset pääsevät messuille torstaina ja perjantaina koululaislipulla, joka maksaa 6 e.
www.helsinginkirjamessut.fi
#kirjamessut