Kansainväliset kirjailijavieraat Helsingin Kirjamessut 2016

Brasilia

Paolo Lins

(s.1958) on brasilialainen kirjailija, joka nousi tunnetuksi vuonna 1997 julkaistulla esikoisteoksellaan City of God (Jumalan kaupunki). Kirja kertoo elämästä Rio de Janeiron faveloissa. Teoksen pohjalta on tehty samanniminen elokuva, ja Lins on kirjoittanut myös muita elokuvakäsikirjoituksia.

Grönlanti

Bolatta Silis-Høegh

(s.1981) on grönlantilainen taiteilija ja elokuvantekijä. Silis-Høeghin teos Aima qaa schhh! (2014) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Sørine Steenholdt

on grönlantilainen kirjailija, jonka novellikokoelma Zombiet Nunaat (Zombieland) (2015) on tänä vuonna ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Islanti

Guðbergur Bergsson

(s.1932) on palkittu islantilainen kirjailija ja kääntäjä. Vuonna 1961 ilmestyneen esikoisteoksen jälkeen Bergsson on kirjoittanut 20 kirjaa, joiden joukossa on myös runoutta ja lastenkirjallisuutta. Bergssonin romaani Þrír sneru aftur (Kolme miestä palasi, suomentamaton) (2014) on tänä vuonna ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Hugleikur Dagsson (Atena)

(s.1977) on islantilainen sarjakuvataiteilija, näytelmäkirjailija ja stand up -koomikko. Hänet tunnetaan satiirisista mustaa huumoria viljelevistä sarjakuvistaan. Sarjakuvanteon ohella Dagsson kirjoittaa näytelmiä. Hän on voittanut Islannin parhaan näytelmän palkinnon vuonna 2006 teoksella Avoid us. Lisäksi hän tekee kuvataidetta sekä valokuva- ja videotaidetta.

Elisabet Kristin Jökulsdóttir

(s.1958) on islantilainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa runoja, novelleja, lastenkirjoja, romaaneja ja näytelmiä. Jökulsdóttirin runokokoelma Ástin ein taugahrúga. Enginn dans við Ufsaklett (Rakkaus – hermoraunio. Ei tanssia Kalastajankalliolla, suomentamaton)(2014) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2016.

Norja

Samuel Bjørk (Otava)

Samuel Bjørk on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien (s. 1969). Hän on kirjoittanut viisi näytelmää, julkaissut kaksi arvostelumenestyksiksi noussutta romaania ja kuusi musiikkialbumia. Vuonna 2016 julkaistu Minä matkustan yksin on Bjørkin ensimmäinen trilleri.

Geir Gulliksen

(s.1963) on palkittu norjalainen kirjailija ja kustannustoimittaja. Gulliksen julkaisi esikoisteoksensa vuonna 1986 ja on siitä lähtien kirjoittanut runoja, esseitä, romaaneja ja lastenkirjoja. Gulliksenin teos Historie om et ekteskap (Tarina eräästä avioliitosta, suomentamaton) (2015) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi 2016.

Ingar Johnsrud (Like)

(s.1974) on norjalainen toimittaja ja kirjailija. Johnsrudin 2016 ilmestynyt esikoistrilleri Wieniläisveljeskunta on niittänyt huimaa kansainvälistä suosiota ja rikosromaanin käännösoikeudet on myyty 20 maahan.

Erlend Loe (Johnny Kniga)

(s.1969) on norjalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut useita satiirisia ja humoristisia romaaneja, jotka ovat suosittuja erityisesti Pohjoismaissa. Hän on tehnyt myös musiikkivideoita ja lyhytelokuvia sekä työskennellyt psykiatrisessa sairaalassa ja opettajana. Loe ponkaisi kansainväliseen julkisuuteen romaanilla Supernaiivi (suom. 1998).

Maja Lunde (Tammi)

(s.1975) on palkittu norjalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Lundella on viestintäalan koulutus Oslon yliopistosta, ja hän on toiminut aiemmin myös viestinnän konsulttina. Lunde on kirjoittanut muun muassa lastenkirjallisuutta ja tv-sarjoja. Vuonna 2015 ilmestyi Lunden kiitetty esikoisromaani Mehiläisten historia.

Sara Margrete Oskal

(s.1970) on norjalainen kirjailija, näyttelijä, taiteilija, ohjaaja ja elokuvantekijä.  Oskal on ehdolla tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi saamenkielisellä runokokoelmallaan savkkuhan sávrri sániid (2012).

Marry Ailonieida Somby

(s.1953) on saamelainen kirjailija ja teatterityöntekijä. Sombyn esikoisteos Ámmul ja alit oarbmælli vuonna 1976 oli ensimmäinen saamenkielinen lastenkirja. Saamelaiset myytit ja kansanusko ovat teemoja Sombyn lastenkirjoissa, joita on ilmestynyt sekä norjaksi että norjansaameksi. Sombyn teos Čerbmen Bizi – Girdipilohta (2013) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2016.

Bjørn Sortland (WSOY)

(s.1968) on palkittu norjalainen kirjailija, jonka runsaaseen tuotantoon kuuluu kuvakirjoja, lastenromaaneja ja nuortenkirjoja, joita on käännetty yli 20 kielelle. Tunnuksenomaista Sortlandin teoksille huumorin lisäksi on, että hän ottaa lasten ja nuorten ongelmat tosissaan. Sortland voitti Saksan suurimman nuortenkirjallisuuspalkinnon, Deutscher Jugendliteraturpreis, teoksestaan Ærlighetsminuttet (Moment of Honesty) (2005).

Linn Ullmann (Like)

(s.1966) on norjalainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko, toimittaja ja kolumnisti. Ullmann on opiskellut Englannin kirjallisuutta New Yorkin yliopistossa, josta suoritti loppututkinnon. Ullmann yhdistää romaaneissan painavat elämän peruskysymykset kepeään, lähes ilkamoivaan tyyliin.  Ullmanin teos De urolige (2015) on Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas vuonna 2016.

Ruotsi

Stefan Ahnhem (WSOY)

(s.1966) on tullut tunnetuksi muun muassa Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjojen käsikirjoittajana. Ahnhemin romaanit yhdistelevät taidokkaasti psykologista jännitystä ja trillerimäistä toimintaa. Nordisk Film on tekemässä Ahnhemin kirjoihin pohjautuvaa tv-sarjaa.

Lena Andersson

(s.1970) on Ruotsin kiitetyimpiä ja kiistellyimpiä kolumnisteja ja kirjailijoita. Hän toimii kulttuurijournalistina ja kriitikkona Dagens Nyheterissä, aiheinaan muun muassa uskonto, ateismi, maahanmuutto, feminismi, tasa-arvo ja rasismi. Anderssonin romaani Omavaltaista menettelyä sai August-palkinnon vuonna 2013.

Zulmir Bečević

(s.1982) on Bosnia-Hertsegovinassa syntynyt nuori ja ansioitunut kirjailija. Bečević työskentelee myös opettajana ja tutkijana Göteborgin yliopistossa. Ylistetty esikoisnovelli Resan som började med ett slut ammensi aiheensa Bečevićin perheen omista kokemuksista maahanmuuttajina.

Susan Billmark (WSOY)

on ruotsalainen kirjailija, taiteilija ja luennoitsija. Billmark on kirjoittanut miehensä Mats Billmarkin kanssa pariskunnan omiin burnout-kokemuksiin perustuvan Elä enemmän, stressaa vähemmän -oppaan. Billlmark luennoi stressinhallinnasta ja luovuudesta.

Mats Billmark (WSOY)

on ruotsalainen kirjailija ja luennoitsija, aiheinaan stressi, ahdistus ja hermostuneisuus.

Fredrik Elgh

toimii professorina ja opettajana Uumajan yliopistossa ja Norlannin yliopistollisessa sairaalassa. Elgh johtaa projektia, jossa 200 vuotta sitten eläneen ruotsalaisen papin, Pehr Stenbergin, päiväkirjoista on tehty historiallinen kirjasarja. Kirjat maalaavat lukijalle elävän kuvan ihmisten elämästä Uumajassa, Tukholmassa ja Turussa 200 vuotta sitten.

Aris Fioretos

(s. 1960) on ruotsalainen kirjailija ja kääntäjä. Fioretos on kirjoittanut paljon esseitä ja romaaneja, jotka ovat voittaneet lukuisia alan palkintoja. Fioretos on kääntänyt muun muassa Paul Austeria, Friedrich Hölderinia, Jacques Derridaa ja Vladimir Nabokovia.

Ingrid Flygare (Tammi)

on monipuolinen ruotsalainen kuvittaja. Flygare on työskennellyt muun muassa lastenkirjojen, nettipelien, kuvakirjojen, lehtien, mainosten ja oppikirjojen parissa.

Soheila Fors

(s.1966) on palkittu ruotsalainen kirjailija ja luennoitsija, aiheinaan kunniaväkivalta ja ryhmäkäyttäytyminen. Fors työskentelee toiminnanjohtaja maahanmuuttajanaisten tukikeskuksessa.

Melker Garay

(s.1966) on Chilestä Ruotsiin 1970-luvulla muuttanut modernistinen kirjailija, joka keskittyy teoksissaan filosofisiin, teologisiin ja eksistentiaalisiin kysymyksiin. Garayn teksteistä on tehty myös tv-filmatisointeja ja näytelmä.

Lin Hallberg (Tammi)

(s.1956) on ruotsalainen lastenkirjailija, joka tunnetaan elämänmakuisesta hevoskirjasarjastaan Sinttu ja Eppu. Hän on tehnyt sarjat yhteistyössä Margareta Nordqvistin kanssa, joka on kuvittanut kirjat.

 

Nils Håkanson (Like)

s.1975) on ruotsalainen dekkarikirjailija. Hän on myös slaavilaisten kielten tohtori ja kääntänyt muun muassa venäläistä kirjallisuutta ruotsiksi.

Mark Levengood

(s.1964) on ruotsin-suomenruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Levengood on saanut useita TV-alan palkintoja sekä Ruotsissa että ulkomailla. Nykyään hän muun muassa kirjoittaa, toimii juontajana ja on suosittu luennoitsija.

Herman Lindqvist

(s.1943) on ruotsalainen populaarihistoriaan keskittyvä kirjailija. Hänen kirjojaan ovat muun muassa Napoléon, Ruotsin historia ja Kun Suomi oli Ruotsi. Taitavana historian elävöittäjänä pidetty Lindqvist tunnetaan myös historia-aiheisista TV-ohjelmistaan.

Bengt Lindroth

(s.1942) on ruotsalainen politiikan journalisti ja kirjailija. Lindroth on työskennellyt muun muassa politiikan toimittajana Expressen-lehdessä ja kolumnistina Sydsvenska Dagbladetissa ja Hufvudstadsbladetissa.

Karin Löfgren

Ruotsalainen kääntäjä ja toimittaja. Kääntänyt mm.  Göran Agrellin kanssa Martti Lutherin tekstejä ruotsiksi.

Hans Mohall

on ammatiltaan rahoitusalan konsultti ja kirjoittaa vapaa-ajallaan. Mohallin esikoisromaani Vi är två av en, brorsan kertoo identtisistä kaksosista ja heidän elämänsä kompleksisuudesta.

 

Denise Rudberg (Into)

(s.1971) on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista. Hän on opiskellut elokuvaa ja dramaturgiaa New Yorkissa ja juontanut kirjallisuusaiheista tv-ohjelmaa. Supersuosittu Rudberg kirjoitti aiemmin chick-lit-romaaneja ja oli lukijoiden kruunaama Ruotsin epävirallinen chick-lit-kuningatar. Rudbergin Marianne Jidhoff -dekkarit ovat Ruotsissa valtavan suosittuja.

Anders Rydell (Gummerus)

(s.1982) on ruotsalainen kirjailija ja mediavaikuttaja. Hän on työskennellyt useissa lehdissä muun muassa päätoimittajana ja kulttuuripäällikkönä, sekä toiminut klubi-isäntänä ja tv-juontajana. Rydell on julkaissut useita teoksia, joista natsien taideryöstöistä kertova Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter sai tietokirjallisuuden August-palkinnon vuonna 2014.

Ingmar Simonsson

on ruotsalainen kirjallisuuden moniosaaja, joka on kirjoittanut muun muassa monipuolista proosaa ja näytelmäkirjallisuutta.

Ulf Stark

(s.1944) on ruotsalainen lastenkirjailija, joka on kirjoittanut yli 30 kirjaa ja lukuisia tv­, elokuva­ ja teatterikäsikirjoituksia. Stark on saanut useita ruotsalaisia ja kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja.

Viveca Sten (WSOY)

(s.1959) on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Stenin rikostarinoissa perheellä ja ihmissuhteilla on keskeinen rooli niin päähenkilöiden arjessa kuin rikosten motiivinakin. Stenin rakastetuista dekkareista on tehty Suomessakin nähty tv-sarja Murha Sandhamnissa.

Gudrun Wessnert

(s.1956) on ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka on työskennellyt pitkään myös museoalalla. Wessnert on kirjoittanut myös historiallista proosaa, ja hänen lasten- ja nuortenkirjansakin ammentavat aiheita historiasta ja kummituksista.

Ebba Witt-Brattström

on ruotsalainen kirjallisuudentutkija, joka on toiminut vuodesta 2012 lähtien pohjoismaisen kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistossa. Witt-Brattström on ollut perustamassa ruotsalaista Feministinen aloite -puoluetta.

Joakim Zander (Tammi)

(s.1975) on oikeustieteen tohtori, joka on työskennellyt mm. Euroopan parlamentissa. Zanderin esikoiskirja Uimari on valloittanut lukijoita yli 30 maassa. Zanderin trillerit tunnetaan runollisesta kielestä, piinaavasta jännityksestä ja poliittisesta otteesta.

Klas Östergren

(s.1955) on tuottelias ja palkittu ruotsalainen kirjailija, näytelmäkirjoittaja ja kääntäjä, jonka teoksista on usein löydettävissä yhteiskuntakriittinen sävy. Hänen teksteistään on tehty myös tv-filmatisointeja. Östregren valittiin vuonna 2014 Ruotsin akatemiaan.

Tanska

Lone Theils

on toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli 15 vuotta Lontoossa tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan aloittava Kohtalokas merimatka (2016) on hänen ensimmäinen romaaninsa. Rikosromaani sai inspiraationsa erään amerikkalaisen sarjamurhaajan tarinasta.

Arne Toftegaard Pedersen

on tanskalainen kirjallisuudentutkija ja kirjailija.

Viro

Andrus Kivirähk

(s.1970) on yksi Viron tunnetuimmista kulttuuri-ihmisistä ja mielipidevaikuttajista. Kivirähk on sekä proosa-, näytelmä- ja lastenkirjailija että päivälehden jokaviikkoinen kolumnisti. Hän on 2000-luvun myydyin ja menestynein virolainen kirjailija. Kivirähkin kohutun lastenkirjan Koiranne alkaa kohta kukkia (2016) on suomentanut Heli Laaksonen.

Rein Raud

(s.1961) on virolainen kirjailija ja Japani-tutkija. Hän on toiminut Helsingin yliopiston Japanin kielen ja kulttuurin professorina vuodesta 1995. Raudin teos Täydellisen lauseen kuolema (2016) on Neuvostoliiton hajoamishetkiin sijoittuva rakkaus- ja vakoilutarina.

Yhdysvallat

Tohtori Kelly A. Turner (Otava)

on yhdysvaltalainen tutkija (PhD), psykoterapeutti, kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja. Turner on tehnyt maailmanlaajuisesti uraa uurtavaa työtä haastattelemalla yli 1 500 ihmistä, jotka ovat vastoin ennustetta toipuneet parantumattomasta syövästä. Kirjassaan Syövästä voi selviytyä hän esittelee yhdeksän avaintekijää, jotka yhdistävät näitä odottamattomia paranemisia.

Don Rosa (Sanoma)

(s.1951) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja. Hän on kuuluisimpia ja rakastetuimpia Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjiä. Rosa on tunnettu yksityiskohtaisesta piirrosjäljestään ja tarkoista historiallisista viittauksistaan. Rosan merkittävimpänä työnä pidetään 12-osaista Roope Ankan elämä ja teot -sarjaa, joka kertoo Roope Ankan elämän vaiheista Barksin tarinoissaan esittämien viittausten perusteella.

Tim Walker (S&S)

on yhdysvaltalainen opettaja, joka muutti suomalaisen vaimonsa kanssa Suomeen vuonna 2013. Peruskoulun viidettä luokkaa opettaessaan Walker sai idean kirjoittaa blogia suomalaisen ja amerikkalaisen koulujärjestelmän eroista.  Walkerin ensimmäinen kirja, Lost in Suomi (2016), on rehellinen ja hilpeä katsaus suomalaisuuteen.