Kaj Franck -muotoilupalkinto 2022: Kari Virtanen

Kuva: Elina Simonen

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2022 on valittu puuseppä Kari Virtanen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se on jaettu vuodesta 1992 lähtien.

Puuseppä Kari Virtanen perusti jo 1967 oman puusepänverstaan Nikarin, josta kasvoi vuosien mittaan huonekaluyritys. Alusta alkaen Virtasen ja Nikarin toiminnan painopiste on ollut perinteisen puusepäntyön ja muotoilun yhdistämisessä. Palkintojury halusi palkinnon kautta nostaa esiin Virtasen pitkäjänteisen työn ja arvot, joihin hänen
uransa on perustunut. Virtanen ja Nikari ovat tuottaneet klassista suomalaista, puuhun perustuvaa muotoilua, joka lähtee perinteestä mutta tulkitsee sitä uudelleen. Viime vuosina yritys on aloittanut kansainvälistymisen, rakentanut verkostoja ja käyttänyt ulkomaisia huippumuotoilijoita rikastamaan omaa tuotantoa. Kari Virtanen on myös
tehnyt tärkeää työtä uusien muotoilija- ja puuseppäsukupolvien kasvattajana.

Palkintojuryn mukaan Kari Virtanen ja Nikari ovat olleet aikaansa edellä, mitä tulee kestävään muotoiluun ja liiketoimintaan. Nikari on kyennyt säilyttämään omintakeisuutensa ja ydinarvonsa, ja sen esinemaailma on yhtä ajankohtainen tänään kuin aikaisemminkin.

Kaj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin (1911–1989) työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityinen ansio on, jos palkinnon saaja samalla tuo
arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kaj Franck -muotoilupalkinnon on perustanut Design Forum Finland vuonna 1992 ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö.

Vuoden 2022 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat juryn puheenjohtajana Design Forum Finlandin hallituksen jäsen Annika Jyllilä-Vertigans / Vieser Oy, hankejohtaja Kaarina Gould / ADmuseo, Head of Brands and Spaces Aleksi Kuokka / Aivan, professori Yrjö Sotamaa ja sisustusarkkitehti Vertti Kivi / dSign Vertti Kivi.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on osa Design Forum Finland Awards -näyttelykokonaisuutta ja avoinna Glasshouse Helsingissä 5.–28.5.2022.

Lisätietoja: Design Forum Finland, viestintäasiantuntija Anne Veinola, anne.veinola@designforum.fi, 040 548 6407

#kajfranckdesignprize, #dffawards22 | www.designforum.fi | www.nikari.fi

Lehdistökuvat ovat ladattavissa osoitteessa: www.designforum.fi/medialle/

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2022: Kari Virtanen
DFF Awards -palkintonäyttely
5.–28.5.2022
Glasshouse Helsinki, Aleksanterinkatu 13, Helsinki

DESIGN FORUM FINLAND
Design Forum Finland tukee suomalaisten yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja kilpailukykyä muotoilun avulla. Tuomme keinoja, näkemystä ja kontakteja muotoilun laaja-alaiseen hyödyntämiseen yrityksen kaikilla tasoilla ja eri toiminnoissa
brändistä tarjoaman ja asiakaskokemuksen muotoiluun.

SUOMEN MESSUSÄÄTIÖ
Suomen Messusäätiö edistää suomalaista elinkeinoelämää ja tekee tunnetuksi suomalaista osaamista. Säätiö jakaa vuosittain stipendejä, apurahoja sekä tunnustus- ja kannustuspalkintoja. Palkinnoista tunnetuimpia ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Suomen laatupalkinto.