Helsingin Kirjamessut nostaa esille uusia ääniä

Helsingin Kirjamessut kokoaa yhteen suomalaisen kirjallisuuden kirkkaimmat tähdet ja lupaavimmat uudet tekijät. Tänä vuonna kirjamessuilla keskustellaan muun muassa sananvapaudesta, laulunkirjoittamisesta sekä Yhdysvaltojen kirjallisuudesta ja kulttuurista. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Helsingin Kirjamessuilla on 15 ohjelmapistettä, joista kaksi on ruotsinkielistä. Ohjelma koostuu yli 800 keskustelusta ja haastattelusta, joista lähes 130 on ruotsiksi. Esiintyjinä on kirjailijoiden lisäksi poliitikkoja, taiteilijoita, toimittajia ja vaikuttajia. Esiintyjiä on yli 1000.

”Kirjamessut mahdollistaa keskusteluja ja kohtaamisia, jollaisia voi kokea vain tulemalla paikan päälle. Olen ohjelmavalinnoissa pyrkinyt nostamaan uusia ääniä esille ja sen myötä tuonut esimerkiksi laulunkirjoittajia keskustelemaan kirjoittamisesta. Toivon, että kirjamessuille löytävät myös sellaiset henkilöt, jotka eivät ole siellä aikaisemmin käyneet”, kertoo Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi. ”Kirjamessut on uudistunut visuaalisesti ja lavojen nimet on muutettu. Muutoksen myötä lavat on teemoitettu aihepiireittäin, mikä helpottaa itselle sopivan sisällön löytämistä. Olen varma, että messuille tulessaan kirjallisuuden ystävät huomaavat muutoksen, mutta löytävät edelleen ne asiat, joihin ovat kirjamessuilla aiemmin ihastuneet.”

Helsingin Kirjamessut lähetti tänä vuonna kutsut kirjamessuille Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Helsingin Taideyliopistosta opiskelupaikan saaneille uusille opiskelijoille. ”Tavoitteenamme on saada uudet opiskelijat tulemaan Suomen suurimpaan kirjallisuustapahtumaan ja löytämään sen rikkaan tarjonnan”, kertoo Salmi. ”Lippuja lähetettiin 9000, joten panostus on suuri ja kuvastaa sitä, miten paljon haluamme houkutella nuoria aikuisia lukemaan ja tukea heitä siinä.”

Lavojen uudet nimet: kaupungin osia ja tunnettuja maamerkkejä

Kirjallisuuden ystävät kokoontuvat päälava Senaatintorille kuulemaan muun muassa Helsingin Sanomien tähtihetkissä Kari Hotakaisen, Katja Ketun, Olli Jalosen, Riikka Pulkkisen, Anja Snellmanin, Jari Tervon ja Jaakko Yli-Juonikkaan haastatteluja. Tieteellisten seurain valtuuskunta on tuottanut Tiedetori-ohjelmaa torstaina ja perjantaina Kruununhakaan, joka toimii tietokirjojen omana lavana. Dekkarit, scifi ja fantasia ovat Punavuoressa. Yhteiskuntaan, historiaan ja erityisesti vuoteen 1918 liittyvää ohjelmaa on Suomenlinnassa. Kirjamessujen kahdeksan lukupiiriä ovat Lonnassa. Siellä voi keskustella uusista kirjoista Rafael Donnerin, Antti Heikkisen, Kari Hotakaisen, Risto Isomäen, Riikka Pulkkisen, Sisko Savonlahden, Katariina Sourin ja Saara Turusen kanssa. Lasten alueella Toukolassa ja Kumpulassa vierailee perjantaina ja lauantaina Pikku Kakkonen. Kumpulan ja Toukolan lavoille on koostettu osallistavaa ohjelmaa vuoden 2018 lastenkirjojen innoittamana. Töölössä syvennytään kirjallisuuden ilmiöiden äärelle ja kuullaan sunnuntaina Nuoren Voiman Liitto tuottamaa runo-ohjelmaa. Vallisaaressa on luontoon ja hyvinvointiin liittyvää ohjelmaa, Esplanadilla taas viihdytään huumorin ja terävien tarinoiden parissa. Hakaniemi on keskittynyt yhteiskunnallisiin ja poliittisiin aiheisiin, loistavan romaanitarjonnan lisäksi. Kalliossa Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat tekevät ohjelmaa nuorille aikuisille. Fiskehamnen ja Blåbärslandet tarjoavat ruotsinkielistä ohjelmaa. Viini ja Ruoka -tapahtuman Kauppahalli kokoaa yhteen ruoanlaittoon keskittyneet kirjat.

Teemamaa Yhdysvallat ja kansainväliset vieraat

Helsingin Kirjamessuille tulee yli 40 kansainvälistä kirjailijavierasta, joista Yhdysvalloista tulevat kansainvälisen PEN-sananvapausjärjestön puheenjohtaja ja kirjailija Jennifer Clement, kirjailija Patricia Lockwood, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa, kirjailija Cecialia Samartin ja venäläisyhdysvaltalainen Masha Gessen. Kirjamessuilla esitellään sunnuntaina Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintojen finalistit. Iso-Britanniasta saapuu historioitsija Antony Beevor, Ruotsista Stieg Larssonin tutkimukset teoksen kirjoittanut Jan Stocklassa ja Eva Gabrielsson, joka on myös edesmenneen Larssonin leski. Kirjamessuille tulevat myös ruotsalaiset kirjailijat Arne Dahl, Herman Lindqvist ja Ebba Witt-Brattström. Viron juhlavuoden kirjailijavieraita kirjamessuilla ovat Andrus Kivirähk, Paavo Matsin, Kai Aareleid, Andrei Ivanov, Maimu Berg, Kätlin Kaldmaa, Valdur Mikita sekä tietokirjailijat Eero Epner ja Toomas Hiio. Venäjältä kirjamessuille saapuu Jelena Tšižova.

Yhdysvaltojen kirjallisuudesta ja kulttuurista keskustellaan moniäänisesti sekä kirjamessujen lavoilla että teemamaan osastolla 6k40. Tiedetorin ohjelmassa Kruununhaassa torstaina klo 14.00-15.30 on kokonaisuus Yhdysvaltain kirjallisuudesta sekä poliittisesta historiasta ja nykypäivästä. Lauantaina klo 12.30 muuttuvasta Amerikasta keskustelevat suomalaiset ulkomaankirjeenvaihtajat.

Päälavalla keskusteluja #metoosta musiikkiin

Tähtivieras Jennifer Clementin innoittamana Helsingin Kirjamessuilla keskustellaan sananvapaudesta. Suomen PEN:in tuottamassa Vaikene tai lätty lätisee -keskustelussa Jennifer Clementin kanssa keskustelemassa on kirjailija Sofi Oksanen. Maailmaa muuttaneen #metoo-liikkeen seurauksia puidaan kirjamessujen sunnuntaissa tunnin verran. Keskustelemassa ovat Tästä saa puhua! ja #metoo-vallankumous kirjojen kirjoittajat.

Suomalaisesta musiikista ja musiikin tekijöistä on kirjoitettu tänä vuonna paljon, mikä näkyy kirjamessujen ohjelmassa. Senaatintorille nousevat Antti Tuisku, Nightwish, Ultra Bra sekä Rähinän rap-artistit. Merkityksellistä kirjoittamista tapahtuu monessa muodossa ja siitä saapuvat kertomaan Ellinoora, rap-kollektiivi D.R.E.A.M G.I.R.L.S, Pyhimys ja Maija Vilkkumaa.

Kallio-lavasta vastaavat Kallion lukiolaiset ovat jälleen tuottaneet kiinnostavia paneelikeskusteluja. Tänä vuonna KirjaKalliossa pohditaan ilmastonmuutosta, mielenterveysongelmia, sukupuoli-identiteettiä ja aktivismia.

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma, merkittävä kulttuurifoorumi

Helsingin Kirjamessuille osallistuu yli 300 kustantajaa, kirjakauppaa ja antikvariaattia. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on myös Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Viime vuonna messuilla vieraili yli 84 000 kirjallisuuden ystävää.
Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma järjestetään nyt 18. kertaa. Teemamaana on Yhdysvallat. Samanaikaisesti järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma. Helsingin Kirjamessut on avoinna torstaista lauantaihin 25.–27.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 28.10. klo 10-18. Liput messuille voi ostaa ennakkoon edullisemmin verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com

Lippujen hinnat ennakko/tapahtuman aikana: Aikuiset 16 e/19 e, lapset (7-15 v) 10 e/12 e, alle 7-vuotiaat veloituksetta, perhelippu (max 2 aikuista ja max 3 lasta (7-15 v) 36 e/41 e.
Koululaiset pääsevät messuille torstaina ja perjantaina koululaislipulla, joka maksaa 6 e.
www.helsinginkirjamessut.fi
#kirjamessut
Lisätietoja: tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ronja Salmi, puh. 040 750 1019, ronja@ryovari.fi