Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa lapsille urbaanin retken

Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa lapsille urbaanin retken

Helsingin Kirjamessut tarjoaa paljon elämyksiä lapsille ja haluaa samalla lisätä lasten kiinnostusta lukemista ja kirjoja kohtaan. Lasten alueella on kaksi lavaa ja monia puuhapisteitä. Urbaani retki jatkuu näyttelyalueella kiemurtelevaa reittiä pitkin eri osastoille. Lapset viihtyvät Helsingin Kirjamessuilla ja huomattuaan laadukkaan ohjelmatarjonnan vanhemmatkin haluavat tuoda lapsensa rakastetulle lastenalueelle aina uudestaan.  Helsingin Kirjamessut toivottaa lapset tervetulleiksi urbaanille retkelle torstaista sunnuntaihin 26. – 29.10.2023 Helsingin Messukeskukseen.

Tänä vuonna lastenalue on vaihtanut paikkaa ja sijaitsee hallissa 7.  Helsingin Kirjamessujen rakastetulla lastenalueella on kaksi ohjelmalavaa: musiikkia, visailuja ja muita esityksiä tarjoava Kumpula sekä työpajojen ja askartelujen Toukola. Helsingin Kirjamessujen ohjelma julkaistaan 26.9.2023  Kirjamessuilla vierailee tänäkin vuonna tuttuja hahmoja muun muassa Tatu ja Patu, Apo Apponen, Supermarsu ja Mikko Mallikas. Messuilla pääsee halimaan myös Pikku Kakkosesta tuttua Albi Lumiukkoa. Helsingin Kirjamessuille tulee myös vaikuttajat Mandimai ja Joona Hellman. Lavojen ohjelma on tehty lapsille – siellä luetaan kirjoja, vinkataan lukemista ja käsitellään aiheita lasten näkökulmasta. Lastenalueen Kirjakioskissa on laaja valikoima lastenkirjoja ja Muru Baby -kahvilasta voi ostaa suolaisia ja makeita välipaloja.

Lapset pääsevät HS Lasten Uutisten kanssa askartelemaan oman uutisaukeaman ja harjoittelemaan uutistenlukijan työtä. Lasten uutisten toimittajat ovat myös tavattavissa messuilla. YLE Mix tarjoaa uutisia lapsille. Yle Mixin toimittajat Kiia Keskikylä ja Pyry Vaismaa kertovat, miten uutisista ja ilmiöistä syntyy kouluikäisten fanittamia videoita Yle Areenaan, YouTubeen ja TikTokiin. Kirjastot ovat tärkeitä lapsille. Stoori-lastenkirjastoautoon voi tulla lukemaan, lainaamaan tai ihan vain oleskelemaan. Pisteellä on päivittäin tavattavissa lukukoira, joka kuuntelee ja kannustaa lapsia lukemaan. Lastenkirjastoauton toteutuksesta vastaavat Helsingin kaupunginkirjasto ja Mediakasvatuskeskus Metka.

Uusia sääntöjä ja liikennemerkkejä kaupunkiin

Tarinastudio juhlistaa lastenalueella  lasten ja nuorten mielikuvituksen voimaa ja tarinoiden syntyä yhdessä luoduista aineksista nyt jo toisen kerran. Tänä vuonna seikkaillaan yhdessä kaupungin kätköissä. Hyvä kaupunki kaipaa uusia sääntöjä ja liikennemerkkejä, jotka huomioivat kaikki asukkaat siilistä vaariin. Työpajassa pääsee piirtämään omia hahmoja, sanailemaan ystävällisiä kehotuksia ja sääntöjä sekä suunnittelemaan osia kaupunki-aiheisiin yhteisteoksiin. Lasten luomukset pääsevät näyttävästi esiin leikkisään reaaliaikaiseen projisointiin sekä seinäteokseen. Kuvista ja sanoista syntyy elävä, ainutlaatuinen ja yllätyksellinen tarina. Osa kuvituksista ja sanataiteesta on toteutettu ennakkotehtävänä pääkaupunkiseudun kouluissa. Luova kollektiivi Maketti toteuttaa Tarinastudion, joka on muotoilijoiden Arja Rantala ja Laura Pokela toteuttama kollektiivinen taideteos ja työpaja.

Lastenkierros lähtee lastenalueelta

Helsingin Kirjamessuille on suunniteltu kierros. jossa lapset löytävät itselleen mielekästä tekemistä. Kustannus-Mäkelän osastolla 6e50 lapset voivat pelata hauskaa muistipeliä ja värittää itselleen oman kirjanmerkin. Lauantaina osastolla vierailee Pikku-Kakkosesta tuttu Pikkuli. Storytel (6e90)  kutsuu lapset seikkailemaan kaupungissa – ajamaan metrolla, kuuntelemaan äänikirjoja, rakentamaan kerrostaloa ja pelaamaan. Aikuiset voivat levähtää metroaseman kahvilassa, jossa on tavattavissa päivystäviä kirjailijoilta.  Musaa, kuvista ja kässää Apo Apposen kanssa! Teoksen osastolla 6c70 päästään tutustumaan ekaluokkalaiseksi kasvaneen Apo Apposen ja kirjailija Juhani Känkäsen seurassa koulumaailmaan – musaan, kuvikseen ja kässään. Arteljeen osastolla 6h88 taiteillaan  maalitusseilla yhteisötaideseinään, suunnitellaan taidepäiväkirjaa ja askarrellaan kirjanmerkkejä.  Mikko Mallikas -askartelunurkkauksessa osastolla 6p31 tehdään värikkäitä kollaaseja ja osallistutaan mestariteoksen luomiseen.

Liput ennakkoon edullisemmin – alle 7-vuotiaat veloituksetta

Helsingin Kirjamessuille myydään perhelippuja, joilla pääsee messuille kaksi aikuista ja enintään kolme 7-17-vuotiasta lasta. Torstaina ja perjantaina pääsee messuille vain kassoilla myynnissä olevalla  koululaislipulla, joka maksaa 8 e. Messuille voi tulla vain päiväksi tai sitten ostaa kokoaikalipun neljäksi päiväksi. Kokoaikalippuja myydään sekä aikuisille että lapsille. Liput ovat edullisempia, mitä aikaisemmin ne ostaa ja verkkokaupasta ostettuna liput ovat tapahtuman aikanakin edullisempia, kuin kassalta ostetut liput.

Helsingin Messukeskuksessa on lastenhoitohuone Ylägallerian käytävän varrella. Lastenhoitohuoneesta löytyy wc-tila myös perheen pienimmille, vaipanvaihtotila ja mikroaaltouuni. Vaipanvaihtoon soveltuvia tasoja löytyy lähes jokaisesta Messukeskuksen wc-tilasta. Lastenrattaita voi lainata messukäynnin ajaksi, mutta niitä on rajoitetusti. Vapaat lastenrattaat löytyvä sisäänkäynneiltä. Lastenalueen vieressä on tuttuun tapaan vaunuparkki.

Helsingin Kirjamessut on avoinna torstaista lauantaihin  26.-28.10.2023  klo 10-20 ja sunnuntaina 29.10.2023 klo 10-18 Helsingin Messukeskuksessa.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on Levymessut ja Postimerkkimessut, Viini & Ruoka -tapahtuma sekä erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessut

fb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessut
insta @helsinginkirjamessut
twitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com