Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Helsingin Kirjamessut 2019: kansainväliset kirjailijavieraat
Uutinen

Helsingin Kirjamessut 2019: kansainväliset kirjailijavieraat

LISTALLA MUKANA Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat yhteensä 15   

Fär-saaret 

Rakel Helmsdal 
Rakel Helmsal (s. 1966) on Färsaarilla asuva kirjailija. Helmsdal on asunut Ranskassa, missä hän opiskeli luovaa kirjoittamista ja draamaa sekä kirjoitti neljä kirjaansa. Helmsdal on kirjoittanut pienestä ja isosta hirviöstä kertovan kirjasarjan yhdessä islantilaisen Áslaug Jónsdóttirin ja ruotsalaisen Kalle Güettlerin kanssa. 

Grönlanti 

Pivinnguaq Mørch 
Pivinnguaq Mørch (s. 1993) kuuluu Grönlannin kirjallisuuden uusiin ja nuoriin kirjailijoihin. Mørch opiskelee kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa Grönlannin yliopistossa. Hänen teoksensa Arpaatit qaqortut julkaistiin vuonna 2015. Mørch työskentelee myös arktisena turistioppaana. 

Camilla Sommer 
Camilla Sommer on grönlantilainen kirjailija. Hänen vuonna 2018 julkaistu, Pernilla Kreutzmannin kuvittama kuvakirjansa Tuttuarannguaq on poronvasasta kertova, eksistentiaalisella teemalla varustettu teos, joka on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjapalkinnon saajaksi. 

Iso-Britannia

Viv GroskopÄlä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista (Atena)
Vivi Groskop (s. 1973) on venäjän kielen maisteri ja tunnettu brittiläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut taiteesta, populaarikulttuurista ja yhteiskunnasta usein feministisestä näkökulmasta. Hän on myös suosittu stand up -koomikko, näyttelijä ja tunnettu We Are Women -podcastistaan. Venäjän kieltä ja kulttuuria hän on opiskellut nuoresta lähtien ja on työskennellyt mm. Venäjän Voguessa.  

David Nicholls, Suloinen suru (Otava)
David Nicholls (s. 1966) on Pohjois-Lontoossa asuva englantilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Nicholls on opiskellut teatteria ja englantia Bristolin yliopistossa sekä stipendiaattina American Musical and Dramatic Academyssa New Yorkissa. David Nicholls on ollut mukana käsikirjoittamassa suosittua Rimakauhua ja rakkautta -televisiosarjaa. Elokuvaversio hänen vuonna 2011 suomeksi julkaistusta romaanistaan Sinä päivänä valmistui vuonna 2011. Vuonna 2019 julkaistu Suloinen suru on hänen viides romaaninsa. 

Rob Sears, Trump – kauneimmat runot (Aula)
Rob Sears on lontoolainen kirjailija. Sears on opiskellut filosofiaa Cambridgen yliopistossa ja työskentelee luovana johtajana McCann Enterprise -mainostoimistossa. Sears on työskennellyt myös freelance-toimittajana ja hänen kirjoituksiaan on julkaistu Timesissa. Vuonna 2019 suomeksi julkaistu bestseller Trump – kauneimmat runot on koottu Donald Trumpin aidoista twiiteistä. Hän on kirjoittanut myös satiirisen johtamisoppaan Vladimir Putin: Menestyvän johtajan opetukset. 

Kolumbia

Elizabeth Torres
Elizabeth Torres (s. 1987) on Kööpenhaminassa asuva kolumbialainen runoilija, multimediataiteilija ja kääntäjä. Torres on kirjoittanut yli 20 julkaistua teosta. Hän toimii kulttuurilehti Red Door Magazinen päätoimittajana. 

Norja

Eli Hovdenak 
Eli Hovdenak (s. 1956) on norjalainen kuvataitelija ja lastenkirjailija. Hänen viides itse kuvitettu lastenkirjansa Det var ikke en busk julkaistiin vuonna 2018. Hovdenakin töitä on muun muassa NasjonalgallerietinRiksgallerietin ja Norjan kulttuurineuvoston kokoelmissa. Hovdenak on saanut vuonna 2014 Norjan kulttuuriministeriön kuvakirjapalkinnon. 

Kristin Roskifte
Kristin Roskifte (s. 1975) on palkittu norjalainen kuvittaja ja lastenkirjailija. Roskifte on julkaissut seitsemän kuvakirjaa, joiden oikeudet on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Etelä-Koreaan, Singaporeen ja Ranskaan. Roskiften teos Alle sammen teller oli ehdolla norjalaisen Brage-palkinnon saajaksi. Lisäksi Roskiftella on pitkä kokemus kuvittamisesta. 

Ranska 

Éric Vuillard, Päiväkäsky (Siltala)
Éric Vuillard (s. 1968) on useasti palkittu kirjailija ja elokuvaohjaaja. Vuillard asuu Ranskan Lyonissa. Vuillardin natsi-Saksan kulisseihin sukeltava teos Päiväkäsky voitti Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Goncourtin vuonna 2017 ja on myynyt satojatuhansia kappaleita. Vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt Päiväkäsky on Vuillardin ensimmäinen suomennettu teos.

Ruotsi

Mia Axelsson
Mia Axelsson (s. 1983) on Norrköpingissä syntynyt, Tukholmassa asuva kirjastonhoitaja. Hän on käynyt Biskops-Arnös -kirjalijakoulun. Axelssonin esikoisrunokokoelma Vår gemensamma resa julkaistiin 2017. Aiemmin hänen kirjoituksiaan on julkaistu aikakauslehdissä.  

Arne Dahl, Äkkisyvä (Into)
Arne Dahl (s. 1963) on yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista rikoskirjailijoista. Dahl on Tukholmassa asuva kirjailija, kriitikko ja toimittaja. Hänen kirjojaan on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 32 kielelle. Dahlille on myönnetty rikoskirjallisuuden palkintoja Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. 

Yukiko Duke
Yukiko Duke (s. 1966) on ruotsalainen kääntäjä, toimittaja ja juontaja. Duke on toiminut myös kirja-arvostelijana SVT:n aamuohjelmassa Gomorron Sverigessä vuodesta 1993. Hän on kääntänyt useita kirjoja japanista ruotsiksi, muun muassa Haruki Murakamin Norwegian Woodin. 

Magdalena Gram
Magdalena Gram on filosofian tohtori, joka on toiminut Ruotsin Kungliga Biblioteketissä kirjastonhoitajana ja osastonjohtajana Ruotsin kansallismuseossa. Gram on kirjoittanut yhdessä Anne De Geerin kanssa Suomessa syntyneestä, mutta Ruotsissa varttuneesta taiteilijasta Hildur Hultista (1872-1904) kertovan vuonna 2019 julkaistun kirjan Hildur Hult – Konstnärslöfte i allkonstens tid.

Camilla Grebe, Horros (Gummerus)
Camilla Grebe (s. 1968) on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Greben läpimurtoromaani Kun jää pettää alta (2017) on käännetty yli 20 kielelle. Grebeltä on suomennettu myös Moskova noir -trilogia, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa. Sarjan avausosasta Pietarin kapellimestarista (2015) on tuotettu tv-sarja. Camilla Greben vuonna 2018 suomeksi julkaistu Lemmikki on valittu Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2017 ja parhaaksi pohjoismaiseksi rikosromaaniksi vuonna 2018. Camilla Greben uusin teos Horrors ilmestyi syksyllä 2019. 

Nina Ivarsson 
Nina Ivarsson (s. 1985) on lasten- ja nuortenkirjailija. Ivarssonin vuonna 2017 julkaistu esikoisteos Risulven Risulven oli ehdolla Barnradions bokpris -palkinnon saajaksi vuonna 2018 ja on ehdokas Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuusapalkinnon saajaksi. Ivarsson on opiskellut kirjallisuustiedettä Uppsalan yliopistossa ja kirjoittamista Wiks kansanopistossa.

Anna Lindberg
Anna Lindberg (s. 1982) on ruotsalainen kirjailija ja kääntäjä. Lindbergin esikoisromaani Något måste hända nu julkaistiin 2012 ja se oli ehdolla Slangbellan -esikoisteospalkinnon saajaksi samana vuonna. Lindberg toimii aktiivisesti osana feminististä kustantamoa Dockhaveria. Hän on toiminut aiemmin myös aikakauslehti Expon kulttuuritoimittajana. 

Lena Ollmark, Per Gustavsson
Lena Ollmark (s. 1968) on tukholmalainen kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja ja kääntäjä, joka on kauhu- ja kummitustarinoiden suuri fani. Ollmark on kirjoittanut käsikirjoituksia sekä Firnbarnen- ja Krabbsjögrund-kirjasarjat. Per Gustavsson (s. 1962) on kuvittaja ja lastenkirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa feministiset Prinsessa-kuvakirjat. Ollmarkin ja Gustavssonin ensimmäinen yhteistyöhanke on vuonna 2017 ilmestynyt Den förskröckliga historien om Lilla Hon. Heiltä on ilmestynyt myös vuonna 2018 Den förskröckliga historien om Lilla Han -teos. 

Niklas Orrenius 
Niklas Orrenius (s. 1973) on Malmössa asuva kirjailija ja toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Expressenissä ja Dagens Nyheterissä sekä ulkomaantoimittajana Svenska Dagbladetissa. Orrenius on tunnettu erityisesti ääriliikkeisiin liittyvistä kirjoituksistaan. Hän on julkaissut viisi kirjaa. Orrenius on saanut vuonna 2016 suuren journalistipalkinnon ”Vuoden ääni” -kategoriassa. 

Denise Rudberg, Kun kello lyö viisi (Into)
Denise Rudberg (s. 1971) on ruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut chick-lit -romaaneja ennen rikoskirjallisuuteen vaihtamista vuonna 2010. Rudberg on suosittu kirjailija, jonka ”elegant crimeksi” kutsutut Marianne Jidhoff -dekkarit ovat menestyneet erinomaisesti. Kirjasarjan viides osa, Kun kello lyö viisi, julkaistiin suomennettuna 2019. Rudberg on opiskellut dramaturgiaa New Yorkissa, missä hän aloitti esikoisteoksensa, chick-lit kirja Väninnan kirjoittamisen. Rudberg on juontanut kirjallisuusaiheista tv-ohjelmaa Läckberg & Rudbergia yhdessä Camilla Läckbergin kanssa. 

Sami Said 
Sami Said (s. 1979) on ruotsalainen kirjailija, jonka kriitikoiden ylistämä esikoisteos Väldigt sellan fin julkaistiin 2012. Sen jälkeen Said on julkaissut kolme teosta, joista tuorein on keväällä 2019 julkaistu lastenkirja Äta gräs, jonka on kuvittanut Sven Nordqvist. Saidin vuonna 2018 julkaistu Människan är den vackraste staden on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkinnon saajaksi. 

Moa Schulman
Moa Schulman on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija, joka tekee myös kirjojen ulkoasujen suunnittelua. Hän on osa feminististä Dockhaveri-kustantamoa.  Schulman on opiskellut kirjallisuutta, semiotiikkaa ja lingvistiikkaa Tukholman yliopistossa, luovaa kirjoittamista Biskpops-Arnö -koulussa sekä graafista suunnittelua ja kuvitusta Konstfackissa. 

Ingmar Simonsson
Ingmar Simonsson on ruotsalainen kirjailija ja runoilija. Simonsson on kirjoittanut monipuolisesti erilaisia teoksia. Hänen kuvakirjansa Norrvikens Trädgårdar oli ehdolla vuoden puutarhakirjaksi vuonna 2015. Simonsson on myös tulkinnut kirjailijoiden, kuten Soren Kierkegaardin kirjoituksia. Simonssonin osaamisalaan kuuluvat myös muun muassa etiikan ja moraalin kysymykset sekä teatteridraama.

Per Stam
Per Stam (s. 1964) on ruotsalainen kirjallisuustieteen dosentti ja Svenska litteraturskapet i Finlandin (SLS) tutkijaStam käsitteli väitöskirjassaan Henry Parlandin kirjailijuuttaStam on toiminut vuodesta 2015 Henry Parlands Skrifterin (HPS) päätoimittajana.

Saami

Karen Anne 
Buljo 
Karen Anne Buljo (s. 1964) on norjansaamelainen kirjailija, joka asuu Altassa. Hän kirjoittaa suurimmaksi osaksi lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta. Vuonna 2018 julkaistu, Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi nimetty runokokoelma Šiellaspeajal sopii luettavaksi sekä nuorille että aikuisille. 

Inga Ravna Eira 
Inga Ravna Eira (s. 1948) on kirjailija, kääntäjä ja opettaja. Hän kirjoittaa runoja, novelleja ja lastenkirjoja pohjoissaameksi. Eira asuu Norjan Kaarajoella. Hänen vuonna 2018 julkaistu runokokoelmansa Ii dát leat dat eana (Tämä ei ole sama maa, suomentamaton) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkinnon saajaksi.  

Saksa

Simone BuchholzRevolverisydän ja Krokotiiliyö (Kustantamo Huippu)
Simone Buchholz (s. 1972) on saksalainen kirjailija, joka yhdistää kovaksikeitetyn dekkarin ja tunnelmien kuvauksen mukaansa tempaavalla tavalla. Buchholz on noussut yhdeksi Saksan tämän hetken suosituimmista dekkarikirjailijoista. Hänen teoksensa Revolverisydän ja Krokotiiliyö ilmestyivät suomeksi vuonna 2019. Buchholz asuu Hampurin Sankt Paulin kaupunginosassa, jonne hänen rikosromaaniensa tarinat sijoittuvat. Hän on opiskellut filosofiaa ja kirjallisuutta yliopistossa sekä suorittanut toimittajakoulutuksen Hampurin Henri-Nannen-Schulessa.
  

Tanska 

Kaspar Colling Nielsen, Tanskan sisällissota 2018-2024 (Aula & Co)
Kaspar Colling Nielsen (s. 1974) on moninkertaisesti palkittu tanskalainen kirjailija. Colling Nielsen julkaisi esikoisteoksensa Mount København vuonna 2010. Colling Nielsenin vuonna 2019 suomeksi julkaistu toinen romaani Tanskan sisällissota 2018-2024 on saanut erinomaisen vastaanoton. Colling Nielsen työskentelee kirjoittamisen ohella lehtorina Copenhagen Business Schoolissa sekä käsikirjoittaa elokuvia ja televisio-ohjelmia. 

Cecilie Eken
Cecilie Eken (s. 1970) on Holtessa, Kööpenhaminan esikaupungissa varttunut tanskalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Taloustiedettä Kööpenhaminan kauppakorkeakoulussa opiskellut Eken julkaisi esikoisteoksensa Troldemandens søn vuonna 1993. Vuonna 2018 julkaistu Styrke on moneen kertaan palkitun Ekenin tuorein teos. Styrke on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. 

Martin Glaz Serup
Martin Glaz Serup (s. 1978) on palkittu tanskalainen runoilija, lastenkirjailija, toimittaja ja kriitikko. Glaz Serupin vuonna 2014 suomeksi ilmestynyttä runokokoelmaa Kenttää pidetään yhtenä tanskalaisen nykyrunouden merkkiteoksista. 
 

Venäjä

Roman Sentšin, Pato (Umpihanki)
Roman Sentšin (s. 1971) on 2000-luvun merkittävin venäläistä uutta realismia edustava kirjailija, jota on usein verrattu Anton Tšehoviin. Sentšin on opiskellut Moskovan kirjallisuusinstituutissa, missä hän yhä luennoi. Hänen ensimmäinen suomennettu, venäläistä uutta realismia edustava kirjansa Jeltyševit, erään perheen rappio sai useita palkintoehdokkuuksia. Sentšinin vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt Pato on tositapahtumiin perustuva kirja, joka kuvaa sitä, miten eteläsiperialaisten kylien asukkaat ajettiin pois kodeistaan Bogutsanskin voimalaitosprojektin tieltä.

Viro

Indrek Hargla, Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru, (Into)
Indrek Hargla (s. 1970) on virolaisen dekkari- ja fantasiakirjallisuuden suurimpia nimiä. Gotlannin piru on apteekkari Melchiorista kertovan historiallisen dekkarisarjan kuudes osa. Rikkaan mielikuvituksensa vuoksi ihailtu kirjailija on saanut kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja, ja myös Suomen dekkari seura ry on myöntänyt hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan. 

Mart Laar, Viro vuonna nolla (Docendo)
Mart Laar (s.1960) on erilaisia tunnustuksia saanut virolainen poliitikko ja historioitsija. Hän on toiminut Viron pääministerinä vuosina 1992-1994 ja 1999-2002 sekä puolustusministerinä 2011-2012. Laar on kirjoittanut useita historiaan liittyviä kirjoja. Hänen vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt teoksensa Viro vuonna nolla käsittelee Viron lähihistoriaa keskittyen erityisesti Laarin hallituskausiin. 

Kairi Look, Piia Pikkuleipä muuttaa (Aviador Kustannus)
Kairi Look (s. 1983) on yksi Viron merkittävimmistä lastenkirjailijoista. Pariisissa asuva Look kirjoittaa rohkeasti erilaisista, vähemmän rakastettavista hahmoista, ja antaa tarinoissaan tilaa moninaisuudelle. Hänen kirjallisilla hahmoillaan on usein pilkettä silmäkulmassa, ja ne rohkaisevat lapsilukijoitaan tutkimaan ja kyseenalaistamaan. Kairin toinen suomennos, Piia Pikkuleipä muuttaa ilmestyi 2019. Ensimmäinen suomennettu teos on Lentokentän lutikat, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2018. 

Eeva Park, Viimeisellä rajalla (Into)
Eeva Park (s. 1950) on virolainen kirjailija, joka ei kaihda vaikeita aiheita. Parkin ensimmäinen suomennettu romaani Viimeisellä rajalla ilmestyi suomeksi 2019. Romaani on saanut Eduard Vilden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2004. Se oli ehdolla myös saksalaisen Brücke Berlin -palkinnon saajaksi. 

Tõnu Õnnepalu, Mitta (Kustannusliike Parkko)
Tõnu Õnnepalu (s. 1962) on yksi tunnetuimmista virolaisista nykykirjailijoista. Hänen neljäs runokokoelmansa Mõõt ilmestyi vuonna 1996. Suomennettuna kokoelma julkaistiin vuonna 2019 nimellä Mitta. Õnnepalu on toiminut myös toimittajana ja kääntäjänä ja on kääntänyt viroksi mm. Albert Camus’n, Allen Ginsbergin ja Marcel Proustin tekstejä. Õnnepalu opiskeli Tarton yliopistossa kasvitiedettä ja ekologiaa vuosina 1980-1985.   

Antto TerrasTallinan tappajat – Viron veriset vuodet (Into)
Antto Terras (s. 1973) on Tallinnassa syntynyt kirjailija ja koomikko, joka muutti Suomeen vuonna 1991. Terras on opiskellut teatterialaa Tampereen yliopistossa ja työskennellyt myymäläetsivänä. Terraksen esikoisteos Stockmann Yard – Myymäläetsivän muistelmat ilmestyi vuonna 2015. Terras kirjoittaa huumorilla höystettyjä tietokirjoja. Hänen tuorein kirjansa Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet on tositapahtumiin perustuva, sävyltään hieman vakavampi katsaus juuri itsenäistyneen Viron väkivaltaisiin vuosiin.

Leelo Tungal, Toveri lapsi (Arktinen Banaani)
Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin ja runoilijoihin. Hän on myös pitkäaikainen lastenlehden päätoimittaja. Tungal sai vastikään Viron valtion elämäntyöpalkinnon kirjailijana. Hänen tekstejään kuullaan usein Viron laulujuhlilla. Tungalin edesmennyt mies Raimo Kangro oli säveltäjä ja heidän tyttärensä Maarja Kangro on myös tunnettu kirjailija. Tungalin vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt Toveri lapsi on omakohtaisiin muistoihin perustuva kuvaus pienen tytön elämästä Neuvosto-Eestissä 1950-luvulla. 

Yhdysvallat 

David Corn, Venäläinen ruletti (Atena)
David Corn (s. 1959) on palkittu yhdysvaltalainen poliittinen toimittaja ja kirjailija, joka on toiminut myös poliittisena kommentaattorina. Corn on kirjoittanut useita New York Times -bestsellereitä. Hän toimii politiikan, ympäristön, ihmisoikeuksien ja kulttuurin teemoista kirjoittavan Mother Jones -lehden Washingtonin toimiston johtajana. Cornin yhdessä Michael Isikoffin kanssa kirjoittama, vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt ja bestselleriksi noussut Venäläinen ruletti kertoo Venäjän harjoittamasta vaikuttamisesta Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa. 

Michael IsikoffVenäläinen ruletti (Atena)
Michael Isikoff on yhdysvaltalainen politiikkaan perehtynyt tutkiva toimittaja, joka on työskennellyt niin Washington Postissa, Newsweekissä kuin NBC Newsissäkin. Isikoff on julkaissut aiemmin kaksi kirjaa, joista toisen, Irakin sotaa käsittelen teoksen HubrisThe Inside Story of Spin, Scandal, and the Selling of the Iraq War yhdessä David Cornin kanssa. Isikoff työskentelee tällä hetkellä tutkivana toimittajana Yahoo Newsissä. Isikoffin ja Cornin yhdessä kirjoittama, vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt ja bestselleriksi noussut Venäläinen ruletti kertoo Venäjän harjoittamasta vaikuttamisesta Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa. 

 

  

 

  

 

Lue lisää