Skip to content
Medialle Uutishuone Habitaren uusi näyttely: Luther ja Isokon – arkkitehtuurin ja vanerin uranuurtajat
Uutinen

Habitaren uusi näyttely: Luther ja Isokon – arkkitehtuurin ja vanerin uranuurtajat

Muotoilu- ja designtapahtuma Habitaren näyttelykokonaisuus saa täydennystä A.M. Lutherin ja Isokonin arkkitehtuuria ja vaneria käsittelevästä näyttelystä. Lontoon Isokon Galleryn näyttely on aikaisemmin nähty muun muassa vuosi sitten Tallinn Design Festivalissa. Näyttely juhlistaa myös Bauhaus-taidekoulun satavuotista historiaa. Habitare on avoinna Helsingissä Messukeskuksessa 11.-15.9.2019.

Luther ja Isokon –näyttely tuo Lontoon ja Tallinnan Habitareen. Näyttely esittelee tekijöitä ja toimijoita kuuluisan urbaanin Lontoon Isokon-asuinrakennuksen taustalla, sekä rakennuksen tunnetuimpia asukkaita 1930-luvulta, joihin kuuluivat muun muassa Bauhaus-taidekoulun perustajat. Esille pääsevät myös rakennusta varten suunnitellut modernit ja käyttäjien tarpeita varten suunnitellut huonekalut. Isokon-rakennuksen merkittävimpiä henkilöitä on virolainen vanerivalmistaja A. M. Luther, jonka Isokonille valmistamat materiaalit toimivat inspiraation lähteinä monille 1900-luvun merkittävimmille huonekaluille.

Näyttelyn alullepanija Estonian Association of Designers on koonnut näyttelyyn yhdessä Lontoon Isokon Galleryn kanssa huonekaluja Tallinnasta. Näyttely on nähty ensimmäistä kertaa Tallinn Design Festival DISAINIÖÖ –tapahtumassa ja näyttely matkusti Helsinkiin Marseillen Le Corbusier Housen ja Lontoon Covent Gardenin kautta.

”On hienoa nähdä modernismin ja Viron, Suomen ja Iso-Britannian kansainvälisen yhteistyön näkyvän siinä, miten vaneria käytetään. Bauhausin ja Isokonin yhteys avasi uusia mahdollisuuksia urbaaneille huonekaluille, ja harva tietää, että vanerissa käytettävät kosteutta hylkivät aineet ovat saaneet alkunsa Tallinnassa. Estonian Association of Designers on ylpeä tuodessaan Luther-Isokon –näyttelyn maahan, jossa vaneri on näin keskeisessä osassa”, kertoo Estonian Association of Designersin johtaja Ilona Gurjanova.

1930-luvun moderni arkkitehtuuri Habitareen

”1934 rakennettu Lontoon Isokon-asuinrakennus on merkittävä jo arkkitehtuurinsa puolesta, mutta rakennuksessa asui myös joukko merkittäviä ihmisiä. Isokonin perustajilla oli kansainvälinen ystäväpiiri, johon kuuluivat muun muassa Alvar Aalto, Ray ja Charles Eames, Le Corbusier, Carlotte Perriand, Frank Lloyd Wright, Josef & Anni Albers, Ernö Godlfinger ja Nanna Ditzel. Isokon Furniture Company olisi voinut olla Britannian vastine Suomen Artekille, ellei tuotanto Tallinnassa olisi päättynyt sodan takia”, kertoo Isokonia tutkinut Magnus Englund. Englund on julkaissut Isokon and the Bauhaus in Britain –kirjan yhdessa Leyla Daybelgen kanssa ja he ovat molemmat paikalla myös Habitaressa kertomassa Isokonista ja Bauhausista.

Näyttely juhlistaa myös tunnetun Bauhaus-taidekoulun satavuotiasta historiaa. Isokon-rakennuksen tunnetuimpiin asukkaisiin 1930-luvulla kuuluivat muun muassa Bauhaus-taidekoulun perustaja Walter Gropius sekä taidekoulun professorit Marcel Breuer ja László Moholy-Nagy, jotka myös suunnittelivat ja toteuttivat Isokonille tuotteita.

Lisätietoja Habitaresta:

Messukeskus, tiedottaja Eva Kiviranta, p. 040-7756609, eva.kiviranta@messukeskus.com

Estonian Association of Designers

Estonian Association of Designers (EDL) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa yli 150 suunnittelijaa ja muotoilijaa Virossa. EDL pyrkii tuomaan esille muotoilun merkitystä ja luomaan käyttäjäystävällisiä ympäristöjä, sekä järjestämään seminaareja, kilpailuja ja näyttelyjä muotoilualalle. EDL on järjestänyt myös DISAINIÖÖ-designtapahtumaa vuodesta 2006 lähtien, ja jakaa alalle vuosittain Estonian Design Award BRUNO –palkinnon. Virolaisen muotoilun kansainvälistymisen edistämiseksi EDL on kehittänyt konseptin Size Doesn’t Matter (2014) ja luonut Tallinnaan Estonian Design Housen (2010). Virolaisesta muotoilusta kertovat näyttelyt ovat kiertäneet 16:sta maassa. | edl.ee | #estoniandesignhouse | #disainiöö |

Isokon Gallery

Lontoon vuonna 2014 avattu Isokon Gallery esittelee 1930-luvun Isokon-asuinrakennuksen ja urbaanin asumisen ja elämisen historiaa. Isokon-rakennuksen merkittävimpiä asukkaita 1930-luvulla olivat muun muassa kirjailija Agatha Christie, Bauhaus-taidekoulun perustaja Walter Gropius sekä unkarilainen maalaaja sekä valokuvaaja László Moholy-Nagy. Bauhaus-taidekoulu perustettiin Saksan Weimarissa 1919 ja koulu juhlii tänä vuonna satavuotiasta historiaansa.

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 11.9.–15.9.2019. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä vuonna 2019 on Alberto Alessi. Samaan aikaan Habitaren kanssa: HiFi ja ammattilaisten Habitare Pro | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2019

Read more