Habitaren ohjelma tuo syyskuussa Helsinkiin kansainvälistä keskustelua muotoilun merkityksistä – mukana keskustelijoita Kvadratista Polestariin

Habitaren ohjelma tuo syyskuussa Helsinkiin kansainvälistä keskustelua muotoilun merkityksistä – mukana keskustelijoita Kvadratista Polestariin

Suomen johtavan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuman Habitaren ohjelmassa käydään ajankohtaista keskustelua muotoilun merkityksistä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kansainvälistyvän tapahtuman puhujina on muotoilun ammattilaisia alan johtavista ja nousevista yrityksistä kuten Kvadrat ja Polestar. Tarkasteluun nousevat kysymykset vastuullisuudesta tulevaisuuden materiaaleihin. Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. Habitaren perjantai-illan viimeistelee maailman tunnetuimpiin danceartisteihin lukeutuva Darude, joka esiintyy Genelec Loungessa klo 18. 

Habitaren 2023 teema Yhdessä / Together nostaa esiin yhteenkuuluvuuden merkityksen epävarmuuden ja haastavien aikojen keskellä. Tapahtumassa pohditaan maailman murrosta ja aikamme kontrasteja sekä sitä, miten meidän on yhdessä löydettävä uusia näkökulmia kuluttamiseen ja asumiseen.

Teeman herättämät kysymykset värittävät myös Habitaren ohjelmaa. Arena-lavalla kuullaan viiden päivän ajan ajankohtaisia keskusteluja, joihin osallistuu alan johtavien ja nousevien muotoiluyritysten ja tunnettujen kansainvälisten medioiden edustajia sekä alan ammattilaisia muotoilijoista arkkitehteihin.

”Habitaren ohjelma tarjoaa ajankohtaisen ja monitasoisen katsauksen siihen, mitä muotoilualalla tapahtuu juuri nyt ja seuraavaksi. Luvassa on harvinaislaatuinen tilaisuus kuulla ja kohdata alan ammattilaisia ja yritysten edustajia ympäri maailmaa. Suosittelemmekin tutustumaan ohjelmaan ennakkoon ja varaamaan aikaa kiinnostavien esitysten ja keskusteluiden kuuntelemiseen”, Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna sanoo.

Avajaispäivänä 13.9. klo 15 kuullaan Habitaren Kansainvälisen ystävän, muotoilumaailman tunnetuimpiin tekstiiliyrityksiin lukeutuvan Kvardatin toimitusjohtajan Anders Byrielin keynote-puheenvuoro. Vuonna 1968 perustettu tanskalaisyritys rikkoo tekstiilimuotoilun ja yleisen suunnitteluajattelun rajoja materiaali-innovaatioiden, värien ja poikkitaiteellisten yhteistöiden kautta. Perheyrityksen johdossa vuonna 1998 aloittaneen Byrielin aikana Kvadratin liikevaihto on kasvanut 16 miljoonasta 258 miljoonaan dollariin.

Ensimmäisen päivän kohokohtia on Suomen tunnetuimpiin sisustussuunnittelijoihin lukeutuvan Joanna Laajiston haastattelu klo 11. Habitaren 2023 arkkitehtuurista vastaavan Studio Joanna Laajiston tuoreita töitä ovat muun muassa Café Savoy, Finnish Design Shopin pääkonttori ja showroom, Runo Hotel Porvoo ja kesän korvilla avautuva ravintola DTM.

Avauspäivänä klo 14 kuultavassa Polestarin järjestämässä How will material shape the future? -keskustelussa pohditaan tulevaisuuden materiaaleja. Polestar on Habitaren ammattilaisille suunnatun Habitare Pron virallinen kumppani. Teollinen muotoilija Tej Chauhan kertoo klo 16 puheenvuorossaan Creating Connection, miten muotoilu voi parhaimmillaan herättää käyttäjässä ilon ja hyvinvoinnin tunteita. 

Myös vastuullisuus ja kiertotalous kuuluvat Habitaren ohjelmassa. Yritysten vastuullisia askeleita esiin nostavan Habitaren uuden Choice-alueen kuraattori, sisustusstylisti Susanna Vento moderoi torstaina klo 13 keskustelun, jossa pohditaan ratkaisuja vastuullisempaan elämäntapaan. Lauantaina klo 13 vaikuttaja Noora Shinglerin moderoimassa keskustelussa perehdytään suomalaiseen villaan. Habitarematerials-keskustelujen aiheita ovat muun muassa materiaalien ympäristövaikutukset, materiaalikehitys ja kodin kestävät materiaalivalinnat,

Studio Plentyn Anna Pirkola ja Kirsikka Simberg avaavat perjantaina ja lauantaina klo 12 Habitaren Yhdessä / Together -teemaa sekä ajatuksia tapahtumassa ensimmäistä kertaa nähtävän teemanäyttelyn takaa.

Ajan ilmiöitä heijastelevien keskustelujen rinnalla Habitaren ohjelmassa on aiempaa enemmän työnäytöksiä ja itse tekemiseen innostavaa sisältöä. Perjantaina klo 13 kuullaan yrittäjä ja asuntosijoittaja Nata Salmelan kokemuksia Kahden viikon remppa -otsikolla ja perjantaista sunnuntaihin klo 14.30 nähtävissä Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan tapetointinäytöksissä yleisö pääsee kokeilemaan tapetointia itse.

Habitaren perjantai-illan viimeistelee maailman tunnetuimpiin danceartisteihin lukeutuva Darude, joka esiintyy Genelec Loungessa klo 18 

Habitaren 2023 puhujakuvat ovat ladattavissa täältä

 

Lisätiedot:

Laura Sarvilinna, luova johtaja, Habitare, laura.sarvilinna@messukeskus.com

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, pia.sievinen@messukeskus.com

 

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. | www.habitare.fi | @habitarefair | facebook.com/habitare | #habitare2023