Habitaren ohjelma on julkaistu

Habitaren ohjelma on julkaistu

Habitaren ohjelmassa on 7 näyttelyä, neljä konseptialuetta ja lähes 50 esiintyjää jakamassa ajatuksia asumisesta, kodin ja tilojen sisustamisesta ja muotoilusta. Ohjelman teema, Roots – pintaa syvemmälle, kunnioittaa alkuperää ja identiteettiä ja tuo yritysten tarinat keskiöön. Habitaren keynote-puhujat ovat Cooper Hewitt -museon pääkuraattori ja Habitaren Kansainvälinen Ystävä Cara McCarty, kansainvälisesti arvostettu puutarhasuunnittelija Noel Kingsbury ja Marimekon pääsuunnittelija Satu Maaranen. Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.-16.9.2018.

New Yorkissa sijaitseva Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum on USA:n ainoa museo, joka on keskittynyt vain muotoiluun ja siihen liittyviin kysymyksiin. Museon pääkuraattori, museon ohjelmasta ja kokoelmasta vastaava Cara McCarty on Habitaren Kansainvälinen Ystävä ja pitää keynote-puheenvuoron Habitaren avajaispäivänä. Keynote-puheessaan McCarty pohtii yhteiskunnallisesti vaikuttavan muotoilun kysymyksiä ja suomalaisen muotoilun menestystarinaa.

Kansainvälisesti arvostetun brittiläisen puutarhasuunnittelija, tietokirjailija ja luennoitsija Noel Kingsburyn näkemyksiä on hyödynnetty monien viheralueiden ja yksityisten puutarhojen suunnittelussa ympäri maailmaa. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista tunnetuimmat yhdessä hollantilaisen puutarhasuunnittelija Piet Oudolfin kanssa. Kingsbury on tunnettu ekologisuuteen ja luonnollisuuteen tähtäävästä puutarhasuunnittelusta. Noel Kingsburyn keynote-luento Nature in the Garden pohtii luonnon merkitystä kaupunkilaisessa ympäristössä ja antaa vinkkejä pohjoisissa olosuhteissa viihtyviin kasveihin.

Kansainvälisesti palkittu suunnittelija ja tämän vuoden alussa Marimekon vaatteiden, laukkujen ja asusteiden pääsuunnittelijana aloittanut Satu Maaranen keskustelee Marimekon kodin malliston suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvosen kanssa vahvan brändi-identiteetin rakentamisesta luovan tiimin näkökulmasta sekä Marimekon huimasta kansainvälistymisestä.

Alkuperä, identiteetti ja trendit

Habitaren kiinnostavimpia sisältöjä ruotivat Kansainvälisen Ystävän, Cara McCartyn, lisäksi myös Habitaren kansainväliset designbloggaajat: Holly Becker (Decor8,) Henriette Amelie (Designlykke.com).

Asumisen trendit, suomalaisen arkkitehtuurin identiteetti ja kodin merkitys mielen hyvinvoinnin rakentajana nousevat keskusteluun Habitaren Arenan puheenvuoroissa. Puhujina ovat muun muassa professori ja arkkitehti SAFA Rainer Mahlamäki, trendianalyytikko Susanna Björklund, luova johtaja ja tilasuunnittelija Heini Lehtinen. Lisäksi esimerkiksi käsillä tekemisen taitoa, muotoilun ympäristövaikutuksia ja ajattomuutta sekä luovan suunnittelun nykytilaa analysoidaan paneelikeskusteluissa.

Alkuperällä ja tarinoilla on merkityksensä yrityksen menestymisessä. Kiinnostavimmat, suomalaisista juurista menestykseen ponnistaneet yritykset, kuten Marimekko, Tapio Anttila, Hakola, Lapuan Kankurit ja Kaj Franck muotoilupalkinnon 2018 voittanut Anna Ruohonen kertovat Habitaressa omista juuristaan.

Kodin sisustaminen ja ympäristöystävälliset valinnat

Kodin sisustamisen kulmakiviin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin Habitare tarjoaa myös apua. Sisustussuunnittelija Milla Alftan jakaa parhaimmat neuvonsa ja kukkataitelija Hanna Piippo kertoo kukilla sisustamisesta ja kukkatrendeistä. Kodin stailaamisesta ja sisustustoimittajan ja -bloggaajan arjesta kertovat Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaan ja Modernisti kodikas -blogin kirjoittaja Kerttu Pylvänäinen. Eettinen design -paneelikeskustelusta saa konkreettisia vinkkejä siitä, minkälaisilla tuotevalinnoilla voi vaikuttaa kodin ja asumisen ympäristöystävällisyyteen.

Nuori muotoilu näyttäytyy vahvasti

Nuoren muotoilun alue The Block houkuttelee valmistajia, mediaa ja uudesta muotoilusta kiinnostuneita kävijöitä prototyyppien Protoshop-näyttelyllä ja nousevien muotoilijoiden Talentshop-näyttelyllä. Protoshop juhlii 10-vuotisjuhliaan myös erillisellä näyttelyllä, johon näyttelyn kuraattorina toimiva Imu Design on valinnut tuotteita, jotka ansaitsevat toisen mahdollisuuden.

Talentshopiin valitut neljä muotoilijaa ovat Hanna-Kaisa Korolainen, Hanna Särökaari, Teemu Perttunen ja Teemu Salonen. Block-kortteleista löytyvät myös muut nuoret muotoilijat sekä muotoilukoulut. Uusia ideoita nähdään The Blockin viereen sijoittuvalla Habitare Startup -konseptialueella.

Parhaimmat myyntipuheet kuullaan Habitaren Arenalla, kun Aalto ENTin Design your pitch – Pitch your design -workshopin osallistujien parhaimmisto pitchaa oman tuotteensa tuomareille ja mentoreille, muun muassa Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Petteri Koliselle, yrittäjä ja sijoittaja Joel Roosille, Aalto ENTin toimitusjohtaja Pekka Mattilalle, Finlaysonin creative director Jukka Kurttilalle, Fiskarsin design manager Irina Viippolalle ja Ornamon project manager Petra Iloselle. Aalto ENT järjestää muotoilijoille tarkoitetun oman tuotteen myynnin workshopin yhdessä Habitaren, Suomen Messusäätiön, Design Forum Finlandin, Ornamon ja Finlaysonin kanssa.

Näyttelyt täydentävät tarjontaa

Habitaren näyttelyt menevät pintaa syvemmälle muotoilun maailmaan. Ainutlaatuinen ja kansainvälistä kiinnostusta herättävä Signals-trendinäyttely pohtii asumisen trendejä neljän vaihtoehtoisen tulevaisuuden kautta. Trendinäyttelyn tuottaa ja kuratoi trendianalyytikko Susanna Björklund yhdessä muotoilija Sisse Collanderin kanssa.

Habitaressa on kolme palkintonäyttelyä: Kaj Franck -muotoilupalkinnon voittaneen Anna Ruohosen malliston näyttely, graafisen alan Vuoden Huiput -kilpailun voittajatöiden näyttely sekä arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoille tarkoitetun Habitare-suunnittelukilpailun parhaimmisto.

Habitaren lastenalue Habi Kids kaivautuu sananmukaisesti juuriin menemällä maan alle tutustumaan ötököihin, toukkiin ja kaikkeen pinnan alla tapahtuvaan elämään. Habi Kids tarjoaa perheen pienimmille leikkialueen, muotoilu- ja askartelupajoja ja kioskin. Habi Kidsiä ympäröi lastenhuoneiden sisustamiseen keskittyvät yritykset. Habi Kids-lastenalueen suunnittelee taiteilija, graafikko Janine Rewell ja tuottaa tapahtumatuottaja Aino Heikkinen. Habi Kidsin pääkumppaneina toimivat Suomen luontokeskus Haltia ja PixMill.

Habitaren ohjelma on julkaistu osoitteessa www.habitare.fi

Lisätietoja:
Habitare, tiedottaja Johanna Suni, johanna.suni@messukeskus.com, p 0405154216
Habitare, luova johtaja Laura Sarvilinna, laura.sarvilinna@messukeskus.com, p. 0405194195
KUVA: Cara McCarty, Noel Kingsbury, Satu Maaranen

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.9.–16.9.2018. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä on Cooper Hewitt -museon kuraattori Cara McCarty. Samaan aikaan Habitaren kanssa: Antiikki ja HiFi sekä ammattilaisten Habitare Pro | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2018 |