Habitaren ohjelma on julkaistu

Habitaren ohjelma on julkaistu

Suomen johtavan muotoilu- ja designtapahtuma Habitaren ohjelmassa korostuvat aistit ja vastuullisuus.  Mindspaces – Mielen tiloja – teema liikkuu eri todellisuuksien välillä ja tarkastelee muun muassa sitä, miten tilaratkaisut ja materiaalit luovat tunnetiloja ja palvelevat elämän tarpeita. Keynote-puhujina nähdään muun muassa italialaisen designtalo Alessin johtaja ja Habitaren Kansainvälinen Ystävä Alberto Alessi. Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-15.9.2019.

Italiassa 1921 perustettu Alessin muotoilutalo on yksi maailman tunnetuimpia yrityksiä muotoilun kentällä. Alessin pääjohtaja Alberto Alessi on Habitaren Kansainvälinen Ystävä ja poimii avajaispäivänä Habitaressa nähtävistä tuotteista suosikkinsa. Lisäksi hän pitää keynote-puheenvuoron Habitaren avajaispäivänä.

Design ja muotoilu ovat arjessamme voimakkaasti läsnä, mutta suhtaudumme niihin usein kuin sosiaalisen median kuvastoon; upea muotoilu ansaitsee tykkäyksen, minkä jälkeen siirrymmekin jo eteenpäin. Palkitut valaistussuunnittelija Chiara Carucci ja sisustusarkkitehti sekä trendianalyytikko Nadia Tolstoy pureutuvat muotoiluun pintaa syvemmältä, ja keskustelut muotoilun näkyvistä ja näkymättömistä seikoista kaikkia aisteja unohtamatta. Aistit ovat läsnä muissakin Habitaren keynote-puheenvuoroissa, sillä Muro Scents Co:n perustaja ja johtaja Wolf Fischer muistuttaa puheenvuorossaan tuoksujen merkityksestä.

Työn luonne ja työympäristöt ovat vuosien varrella muuttuneet täysin; teknologiset innovaatiot sekä työn ja henkilökohtaisen elämän tasapaino ajavat pohtimaan uusia tapoja muotoilla työympäristö. Työtiloihin erikoistunut sisustussuunnittelija Sevil Peach pohtiikin keynote-puheenvuorossaan tämän päivän työympäristön merkitystä. Peach on hiljattain suunnitellut Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevan Artekin toimiston viihtyisäksi, monitahoiseksi työskentely-ympäristöksi ja pyrkii luomaan tiloista tekemistä tukevia ja parempaan työhön mahdollistavia paikkoja.

 

Materiaalisen ja aineettoman, sekä todellisen ja kuvitteellisen välissä

Habitaren teema Mindspaces – Mielen tiloja liikkuu eri todellisuuksien ja mielentilojen välillä, ja kodin merkitys erilaisten mielentilojen vahvistajana muuttuukin entistä suuremmaksi. Teeman suunnitteluprosessista sekä taustalla vaikuttavista maailman trendeistä kertovat trendiasiantuntija Antti Rimminen sekä tuottaja ja kulttuuritoimittaja Mia Dillemuth.

Näyttelyarkkitehtuurissa korostuvat pinnat ja kerroksellisuus, sekä tilat ja niistä löytyvät piilopaikat. Ensimmäistä kertaa lisätty todellisuus (AR) yhdistyy näyttelyarkkitehtuurissa osaksi Habitarea. The Shades -näyttelyarkkitehtuurin suunnitellut uuden sukupolven muotoilija Laura Väinölä kertoo näyttelyarkkitehtuurin taustoista ja ominaisuuksista. Arkkitehtuurin yhteistyökumppaneita ovat Arilyn, Svensson ja Bolon.

 

Kohti vastuullisempaa muotoilua

Kestävä ja vastuullinen muotoilu puhuttaa, ja teemat ovat läsnä myös Habitaren ohjelmassa.

Zero waste -paneelikeskustelu kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta tuo esille materiaalien kiertokulun ja vastuullisen hyödyntämisen. Tarkasti suunnittelemalla hävikkiä ja ylijäämää voidaan vähentää, ja tarkkaavainen kuluttajakin pystyy tekemään kestäviä valintoja. Paneelin moderoi Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja Kaarina Gould.

Ympäristöministeriön paneelikeskustelussa asiantuntijat pohtivat energia-ja materiaalitehokkuuden ohella myös ekologisuutta ja kierrätettävyyttä. Sisustuksen merkitys arjessa korostuu entisestään, mutta on niin valmistajien kuin kuluttajienkin vastuulla pohtia tuotteiden elinkaarta. Keskusteluun osallistuvat Henna Helander, SAFA; Emmi Keskisarja, Arkkitehtitoimisto &’; ja Tommi Lindh, Alvar Aalto Säätiö.

 

Nuoren sukupolven muotoilu

Nuoren muotoilun alue The Block houkuttelee valmistajia, mediaa ja uudesta muotoilusta kiinnostuneita kävijöitä prototyyppien Protoshop-näyttelyllä ja nousevien muotoilijoiden Talentshop-näyttelyllä. Talentshopiin valitut muotoilijat Laura Itkonen, Hemmo Honkonen, Kristoffer Heikkinen ja Rasmus Palmgren saavat kukin oman osastonsa Habitareen. Block-kortteleista löytyvät myös muut nuoret muotoilijat sekä muotoilukoulut. Uusia ideoita nähdään myös The Blockin viereen sijoittuvalla Habitare Startup -konseptialueella.

Habitaressa esillä on myös lapsille ja nuorille suunnattu muotoilukasvatus ja sen merkitys.

Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan emme voi tietää kuinka maailma tarkalleen ottaen tulee muuttumaan. Sisällöt, joita opiskelemme nyt koulussa, voivat olla tarpeettomia nykyisten peruskoululaisten siirtyessä työelämään. Muotoiluoppiminen rohkaisee konkreettiseen toimintaan monimutkaisessa ja alati muuttuvassa maailmassa ja antaa keinoja tulevaisuuden taitojen harjoitteluun. Aiheesta puhuu kuvataiteen opettaja Iida Jääskeläinen.

 

Näyttelyt tuovat teemaan uusia ulottuvuuksia

Habitaren näyttelyt menevät pintaa syvemmälle muotoilun maailmaan. Uutena näyttelynä nähdään Estonian Association of Designersin ja Lontoon Isokon Galleryn kokoama Luther Isokon – A story of pioneering architecture and plywood architecture- näyttely. Monipuolinen näyttely tarkastelee modernin arkkitehtuurin ja muotoilun historiaa erityisesti Lontoon Isokon-asuinrakennuksen sekä talon arkkitehtuuriin vaikuttaneen 1900-luvun eestiläisen huonekaluvalmistaja A.M. Lutherin näkökulmasta. Talon asukkaisiin 1930-luvulla kuuluivat monet ajan merkittävät muotoilijat ja luovien alojen ammattilaiset Alvar Aallosta lähtien, sekä muun muassa tunnetun Bauhaus-taidekoulun perustaja Walter Gropius. Näyttely juhlistaa samalla Bauhaus-taidekoulun satavuotista historiaa.

Myös Messukeskuksen satavuotias historia on Habitaressa esillä. Julisteilla on kautta historian ollut suuri merkitys messujen visuaalisen identiteetin kannalta, ja messujulisteiden rikkaan historian kunniaksi Messukeskus ja Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ovat kutsuneet Grafian jäsenet ja alan opiskelijat suunnittelemaan messujulisteen Messukeskuksen juhlavuoden teemalla. Julistesuunnittelukilpailun finaaliin valitut työt ovat esillä Habitaressa. Grafia tuo Habitareen myös Vuoden Huiput-näyttelynsä, joka esittelee vuoden 2018 parhaaksi valittua suomalaista mainontaa ja luovaa suunnittelua.

Vuoden Huiput –palkintonäyttelyn lisäksi esille pääsevät myös kaksi muuta palkintonäyttelyä: Kaj Franck -muotoilupalkinnon voittaneen Tapio Anttilan malliston näyttely, sekä arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoille tarkoitetun Habitare-suunnittelukilpailun finalistit. Suunnittelukilpailu järjestetään yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoille, ja voittaja julkistetaan Habitaren avajaispäivänä. Kilpailun teemana on ”tête-à-tête” – intiimi tapaaminen, tai keskustelu kahden henkilön, erityisesti ystävien, välillä.

Ainutlaatuinen ja kansainvälistä kiinnostusta herättävä Signals-trendinäyttely pohtii asumisen trendejä neljän vaihtoehtoisen tulevaisuuden kautta. Trendinäyttelyn tuottaa ja kuratoi trendianalyytikko Susanna Björklund yhdessä muotoilija Sisse Collanderin kanssa.

Lastenalue Habi Kids puolestaan juhlistaa Helsingin kaupunkikulttuuria. Habi Kids tarjoaa koko perheelle mahdollisuuden pelata suurta Helsinkiin sijoittuvaa kaltaista peliä. Habi Kidsiä ympäröi lastenhuoneiden sisustamiseen keskittyvät yritykset. Habi Kids-lastenalueen suunnittelee graafinen suunnittelija ja kuvittaja Sanna Mander ja tuottaa tapahtumatuottaja Aino Heikkinen. Habi Kidsin pääkumppaneina toimivat Helsingin kaupunginmuseo ja PixMill.

Habitare Collection- näyttely nähdään Habitaressa jälleen välivuoden jälkeen. Ensimmäistä kertaa 2009 järjestetty näyttely juhlistaa kymmenen vuoden taivaltaan ja kutsuu kävijät tutustumaan muotoilun juhlakattaukseensa. Alan vaikuttajista koostuva raati kuratoi osastolle läpileikkauksen ajan kiinnostavista ilmiöistä ja tuotteista designin saralta, ja osastolle valitut tuotteet päätyvät Designmuseon kokoelmiin.

Habitaren koko ohjelma on julkaistu Habitaren verkkosivuilla.

Lisätietoja Habitaresta:

Messukeskus, tiedottaja Eva Kiviranta, p. 040-7756609, eva.kiviranta@messukeskus.com

 

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 11.9.–15.9.2019. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä vuonna 2019 on Alberto Alessi. Samaan aikaan Habitaren kanssa: HiFi | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2019