Habitaren 2019 Kansainvälinen Ystävä Alberto Alessi: Suomalainen ja italialainen muotoilu ovat toistensa vastakohtia, ja siksi sopivat niin hyvin yhteen

Habitaren 2019 Kansainvälinen Ystävä Alberto Alessi: Suomalainen ja italialainen muotoilu ovat toistensa vastakohtia, ja siksi sopivat niin hyvin yhteen

Tunnetun italialaisen designtalo Alessin pääjohtaja Alberto Alessi on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2019. Suomalaisen muotoilun kanssa pitkään toiminut Alessi valitsee Habitaren kiinnostavimmat sisällöt ja pitää keynote-puheenvuoronsa keskiviikkona 11.9.2019. Habitare on avoinna Messukeskuksessa Helsingissä 11.–15.9.2019.

Italiassa 1921 perustettu Alessin muotoilutalo on yksi maailman tunnetuimpia yrityksiä muotoilun kentällä. Alessin yli tuhannen tuotteen valikoimaan kuuluu paljon kodin esineitä, kuten astioita ja keittiötarvikkeita, ja monet ovat saavuttaneet ikonisen maineen nykymuotoilussa. Tuotteiden suunnitteluun on vuosien saatossa osallistunut yli kolmesataa muotoilijaa – joukossa myös monia suomalaisia.

 

”Arvioimme Alessin tuotteiden menestystä neljällä muuttujalla, joita ovat tuotteen funktio, aistinvarainen kuvitteellinen muisti, viestintä ja kieli, sekä hinta. Korkein mahdollinen pistemäärä on 20 pistettä, ja korkein Alessin tuotteen saama pistemäärä on 18 pistettä. Se on pistemäärä, josta tiedämme, että tuotetta tullaan myymään satatuhatta kappaletta vuodessa”, Alberto Alessi kertoo.

 

Pitkä historia suomalaisen muotoilun kanssa

Alessi tulee Habitareen valitsemaan kiinnostavimmat sisällöt, ja tapaa samalla ystäviään suomalaisen muotoilun saralta.

”Tein ensimmäisen työmatkani ulkomaille vuonna 1970, kun tulin katsomaan suomalaista muotoilua. Suomi oli jo tuolloin merkittävä osa muotoilun maailmaa, ja italialainen arkkitehti Franco Sargiani sekä suomalainen graafinen suunnittelija Eija Helander olivat ensimmäisiä muotoilijoita, joiden kanssa tein yhteistyötä. Vuosikymmenien aikana olen työskennellyt lukuisten suomalaisten suunnittelijoiden kanssa ja jopa opettanut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 1990-luvulla”, hän kertoo taustastaan Suomeen liittyen.

Myös suomalainen ruokakulttuuri kiinnostaa, sillä Alessi tulee Helsinkiin myös yhden suosikkiravintolansa perässä.

”Tulen Suomeen mielelläni myös siksi, että yksi suosikkiravintoloistani maailmassa on Savoy”, hän toteaa.

 

Suomalaiset ja italialaiset muotoilijoiden ovat toistensa vastakohtia

Pitkään sekä italialaisten että suomalaisten muotoilijoiden kanssa työskennellyt Alessi näkee suomalaisten ja italialaisten muotoilijoiden lähestymistavoissa suuria eroja.

”Suomalaiset muotoilijat ovat hyvin kiinnostuneita toiminnallisuudesta, kun taas italialaisia kiinnostaa runous ja tunteet. Näistä lähtökohdista on selvää, että heidän suunnittelemansa tuotteet ovat hyvin erilaisia. Pidän kuitenkin siitä, että Alessin mallistossa on lukuisia erilaisia tyylejä ja kieliä”, Alessi pohtii.

Italialaiset muotoilijat tulkitsevat muotoilun usein uudenlaiseksi runouden ja taiteen muodoksi. Muotokieli on hyvin erikoislaatuista eikä vastaavia löydä mistään muualta.

”He saattavat joskus olla vähemmän kiinnostuneita tuotteiden toiminnallisesta puolesta, eivätkä ehkä mieti tuotantokustannuksia. Jotkut muotoilijat puolestaan ovat hyvin käytännöllisiä, kuten esimerkiksi Jasper Morrison ja Harri Koskinen. Tällöin on Alessin kaltaisen yrityksen rooli tuoda mukaan hieman hulluutta. Muutenhan me olisimme suomalainen yritys”, Alessi jatkaa.

 

Lisätietoja Habitaresta ja Alberto Alessin haastattelupyynnöt:

Messukeskus, tiedottaja Eva Kiviranta, p. 040-7756609, eva.kiviranta@messukeskus.com

Alessi

Vuonna 1921 perustettu Alessi muotoilutalo erikoistunut kodin käyttöesineisiin, kuten keittiötarvikkeisiin, ruoanvalmistusvälineisiin, sisustustuotteisiin ja valaisimiin. Monet Alessin tuhansista tuotteista ovat saavuttaneet ikonisen aseman nykymuotoilun kentällä. Alessin missiona on muuttaa kulttuurinen, esteettinen ja funktionaalinen huippulaatu massatuotantoon sopiviksi tuotteiksi. Alessin kylmävalssatusta ruostumattomasta teräksestä valmistetut tuotteet tehdään yhtiön tehtaalla Italian Crusinallossa. Alessin tuotteita myydään 10 brändimyymälässä ja 200 shop-in-shopissa ympäri maailmaa. Alessin tuotteita viedään yli 60 maahan ja yhtiön liikevaihdosta kaksi kolmasosaa tulee viennistä. Alberto Alessin aikana 80-luvulla Alessi laajensi tuotantoaan uusiin materiaaleihin ja teknologioihin, kuten kellojen valmistukseen ja kylpyhuonekalusteisiin. Tunnetuimpia Alessin tuotteita ovat mm. teräslankainen hedelmäkori ”370”, Aldo Rossin suunnittelema ”La conica” -espressokeitin sekä Michael Gravesin viheltävä teepannu ”9093”, Philippe Starckin suunnittelema ”Juicy Salif” -sitruspuserrin ja Alessandro Mendinin ”Anna G” -pullonavaaja.

 

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 11.–15.9.2019. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä vuonna 2019 on Alberto Alessi. Samaan aikaan Habitaren kanssa: Hifi ja ammattilaisten Habitare Pro | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2019