Habitarematerials-näyttely ja suomalaiset materiaalit herättivät valtaisaa kiinnostusta Milanon designviikolla – Alcova-näyttelykokonaisuudessa vieraili yli 90 000 alan ammattilaista

Habitarematerials-näyttely ja suomalaiset materiaalit herättivät valtaisaa kiinnostusta Milanon designviikolla – Alcova-näyttelykokonaisuudessa vieraili yli 90 000 alan ammattilaista

Milanon designviikolla viime viikolla debytoinut Habitarematerials-näyttely ja näyttelyssä esittäytyneet 14 suomalaista materiaalivalmistajaa saivat upean vastaanoton Alcova-näyttelykokonaisuudessa, joka oli Milanon tämän vuoden kohokohtia. Alcovassa vieraili viikon aikana huikeat yli 90 000 alan ammattilaista. Kokonaisuuden avannut Habitarematerials on noussut esiin alan johtavissa kansainvälisissä medioissa Dezeenistä Elle Decor Italiaan ja Interniin.  

Kansainvälisen designyleisön ja 14 suomalaisen materiaalivalmistajan kohtaaminen Milanon designviikolla 17.–23.4.2023 tapahtui ihanteellisissa merkeissä. Nyt viidettä kertaa järjestetyssä Alcova-näyttelykokonaisuudessa esittäytynyt Habitarematerials-näyttely oli sisäänkäynnistä astuttaessa heti ensimmäisenä ja avasi 300 neliön laajuudella runsaan 90 projektin kokonaisuuden.  

NEMO arkkitehtien suunnittelema ja kuratoima Habitarematerials-näyttely on kokemuksellinen ja innostava materiaalikirjasto, jonka lähtökohtana on suunnittelun demokratisointi. Habitaressa 2019 ensi kertaa nähdyn näyttelyn Milano-editio koostui 14 vastuullisesti toimivan suomalaisyrityksen materiaaleista ja kutsui kansainvälisen designyleisön oppimaan niistä lisää.  

On ilo tuoda kauniita ja vastuullisia suomalaisia rakentamisen ja sisustamisen materiaaleja vaativan kansainvälisen designyleisön koettavaksi. Kotimaisilla valmistajilla on ratkaisuja ekologisesti kestävän ympäristön luomiseen yhdistettynä kansainvälisen vertailun kestävään muotoilu- ja tuoteosaamiseen. Onnistuimme Habitaren ja yrityskumppaneiden kanssa tuomaan esiin tuoreen näkökulman oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Habitarematerialsin konseptille ja suomalaisille materiaaleille on kysyntää kansainvälisesti”, NEMO arkkitehtien Jussi Laine ja Maria Klemetti Laine kertovat.

Habitarematerials-näyttely päätyi Milanoon, kun toinen Alcova-kokonaisuuden kuraattoreista, Joseph Grima, vieraili Kansainvälisen ystävän roolissa Habitaressa syyskuussa 2022, ihastui ainutlaatuiseen konseptiin ja kutsui sen Alcovaan. Mukaan näyttelyyn lähtivät yritykset: Cover Story, CWP, Durat, Johanna Gullichsen, Karava, Nordic Copper, Novo Wood, Pihlgren ja Ritola, Sera Helsinki, Stala, Luonnonbetoni, Laatupaneeli, Tulikivi ja VM Carpet.  

”Kohtaamiset ja aidot materiaalit loivat miellyttävän kokonaisuuden. Habitarematerials pääsi näyttämään parhaita puoliaan, sillä pohjoismainen estetiikka ja aidosti suomalainen design kiinnostavat globaalisti. Alcova oli täynnä elämää, ja VM Carpetin dnassa olevan paperinarun viehätys vetosi moneen. Tapasimme nykyisiä ja tulevia asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme ja monia kiinnostavia ihmisiä. Milano antoi runsaasti voimaa ja inspiraatiota tulevaan. Yhteistyön merkitys korostuu tulevassa. Yhdessä”, VM Carpetin myyntijohtaja Miika Ihander tiivistää Milanon tunnelmat.  

Suomalaisyritysten materiaalit näyttäytyivät Habitarematerials Milanossa mallipalojen ohella näyttelykalusteissa, jotka loivat veistoksellisia elementtejä näyttelytilaan. Duratin ja Nordic Copperin materiaaleja nähtiin lisäksi Alcovan kahdessa materiaalibaariksi nimetyssä baarissa, jotka jäävät alueelle kesän ajaksi ilahduttamaan milanolaisia kesätapahtumissa.

”Luonnonbetoni on herättänyt kovasti kiinnostusta, kyselyitä on jo tullut ympäri Eurooppaa. Se varsinkin kiinnostaa, että ‘betoninen’ materiaali voi olla ekologinen, paikallinen, ilman sementtiä ja pelkästään kierrätetyllä kivillä tehty. Tämän lisäksi palautetta on tullut siihen suuntaan, että luonnonbetonista voi saada samaan aikaan tosi siistin, saumattoman ja viimeistellyn sekä rouhean ja haptisen pinnan”, Luonnonbetonin tuotekehityspäällikkö, arkkitehti Martino De Rossi kertoo.

Habitarematerialsin vieminen Milanoon on osa Habitaren kansainvälistymistä, jota on rakennettu systemaattisesti vuodesta 2012.  

Habitarematerialsin esiintyminen Alcovassa osui juuri oikeaan aikaan ja tarjosi kaiken digitaalisuuden keskellä sitä, mikä on suunnittelussa kaiken perusta: materiaalien näkeminen, koskeminen, kokeilu. Näyttelyn toimiva kokonaisuus, avara näyttelyarkkitehtuuri ja helppo interaktiivisuus ihastuttivat vierailijoita. Huomio kiinnittyi sinne minne pitikin – suoraan materiaaleihin. Saimme valtavan paljon kyselyjä niin yksittäisiltä alan ammattilaisilta ympäri maailman kuin maailmankuuluilta arkkitehtitoimistoilta”, Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna toteaa.  

Habitarematerials nähdään seuraavan kerran Helsingissä Habitaressa 13.–17.9.2023.  

Habitarematerials Milanon kuvat löytyvät täältä.  

 

Lisätiedot:   

Laura Sarvilinna, luova johtaja, Habitare, laura.sarvilinna@messukeskus.com 

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, pia.sievinen@messukeskus.com 

Habitarematerials nähtiin Milanon designviikolla osana Alcova-näyttelykokonaisuutta 17.–23.4.2023. Vuosittain Salone del Mobile -messujen aikaan vaihtuvissa lokaatioissa järjestettävä Alcova nähtiin tänä vuonna Ex Macello -nimisellä entisellä teurastamoalueella Porta Vittorian tuntumassa. Viidettä kertaa järjestetyssä tapahtumassa vieraili viikon aikana yli 90 000 designalan ammattilaista ympäri maailmaa. Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.  

www.habitare.fi | @habitarefair @habitarematerials @architectsnemo | #habitarematerials #habitare2023