Habitare-suunnittelukilpailun voittaja on Kaisa Minkkinen

Habitare-suunnittelukilpailun voittaja on Kaisa Minkkinen

Muotoilun, arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun opiskelijoille tarkoitetun Habitare-sunnittelukilpailun voittajaksi on valittu Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelija Kaisa Minkkinen työllään Origo. Kilpailun päätuomari Anna von Schewen valitsi voittajan kolmen finalistityön joukosta. Kilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 € arvoisen pääpalkinnon. Kilpailun kaikki finalistityöt on nähtävillä Habitaressa Helsingin Messukeskuksessa 7.–11.9.2022.

”Arvostan uteliaisuutta laajentaa käsitystä suunnittelusta istuintyynyjen yksityiskohdissa, joiden tarkoituksena on paljastaa sisäosa yhdistämällä kahta kangasta”, kommentoi päätuomari Anna von Schewen.

Voittajatyö:

Kaisa Minkkinen – lattiatuokailuryhmä Origo

Origo lattiaruokailuryhmä koostuu pöydästä ja futon-istuintyynyistä. Se luo rennon, intiimin hetken ystävien tai perheen kokoontumiselle ja ruuan – ja hyvien hetkien – jakamiselle. Ympyrän muotoisen pöydän keskipisteenä – origossa – on syvennys, johon sopiva tarjoilukulho on jokaisen pöydässä istuvan ulottuvilla.

”Hänen projektitekstinsä onnistuu olemaan analyyttinen ja runollinen samaan aikaan, kun hän kuvailee ruokailun ja jaettujen hetkien vuorovaikutuksista”, jatkaa von Schewen.

Habitare-suunnittelukilpailun 2020 teema oli ”vettä ja leipää”. Osallistujien tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa kokonaisuus, joka sisältää päivittäisen leipämme nauttimiseen tarvittavat elementit. Pakollisina osina kilpailutöissä olivat penkki, pöytä ja kulho. Kilpailun teema koettiin haastavaksi, mutta toisaalta ajankohtaiseksi ja merkitykselliseksi.

Habitaressa palkittiin tänä vuonna poikkeuksellisesti vuoden 2020 suunnittelukilpailun voittaja, sillä tapahtumaa on siirretty pandemian takia kaksi kertaa.

Habitaren ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun järjestämä Habitare-suunnittelukilpailu on jo vuosien ajan nostanut esiin nuoria muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita.

Muuta finalistit:

NG Wing Yin – Monolith (‘Monoliitti’)

Monolithissa erilaiset veistokselliset muodot yhdistyvät ja muodostavat kokonaisuuden, joka on suunniteltu yhteisiin ruokailuhetkiin ystävien kanssa. Ainutlaatuinen muoto viittaa luonnollisen monoliitin siluettiin. Kokonaisuus pitää sisällään kolme jakkaraa, kolme korkeaa jakkaraa (jotka voivat toimia myös pöytinä) ja kolme erillistä tasoa, joihin voi laittaa kolme erikokoista kulhoa. Käyttäjät voivat vapaasti järjestellä tuotteen osia.

Piia Johanna Jalkanen – Leipää ja sahtia

Inspiroiduin japanilaisista ruokailukalusteista ja halusin pitää kalusteet hyvin yksinkertaisina ja matalina, mutta kuitenkin yrittäen luoda jotakin hyvin tunnistettavaa suomalaista muotoilua. Suunnittelemani kalusteet saa koottua ja purettua, osat lukkiutuvat toisiinsa lovista, pitäen kalusteet kasassa. Pitkässä korkeassa penkissä on perinteinen suomalaisen pirttikalusteen lukitussysteemi alla. Materiaaliksi valitsin kotimaisen männyn. Mänty on hieno materiaali, joka tarvitsee ehkä pienen freesauksen mökkikalusteena pidetystä materiaalista validiksi kalustepuuksi.

Kuvia voittajasta ja finalisteista: https://mediabank.messukeskus.com

Kuvia töistä tulossa samaan paikkaan tänään.

Lisätietoja:

Tiedottaja Marissa Rämänen, marissa.ramanen@messukeskus.com, puh. 044 046 7220

Päätuomari Anna von Schewen
Ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti Anna von Schewen valmistui Tukholmassa sijaitsevasta Konstfack-muotoilukorkeakoulusta vuonna 1995 ja perusti vuonna 1997 oman yrityksensä, Anna von Schewen Design and Architecturen, jossa suunnittelee huonekaluja ja esineitä sekä ruotsalaisille (Articles, Gärsnäs, String ja SvensktTenn) että kansainvälisille brändeille (De Padova, Ditre Italia, Zanotta ja Arflex Japan).

Von Schewen on saanut Bruno Mathsson -palkinnon, Masonic Order Scholarship -stipendin, hankeapurahoja Ruotsin taideapurahakomitealta (Konstnärsnämnden), erikoispalkinnon SvenskForm -taidekäsityö- ja muotoiluyhdistykseltä, EDIDA AwardSweden -palkinnon, SkönaHem -lehden ÅretsMöbel -palkinnon, Residence Designer of theYear -palkinnon ja German Design Award -palkinnon. Hänen töitään on esillä pysyvissä kokoelmissa muun muassa Stedelijk-museossa Amsterdamissa, Kunstindustrimuseetissa Oslossa, Röhsskamuseetissa Göteborgissa, Ruotsin kansallismuseossa (Nationalmuseum) Tukholmassa ja Möbeldesignmuseumissa Tukholmassa.

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-11.9.2021. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren kansainvälinen ystävä on tänä vuonna Joseph Grima. |www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2022