Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder

Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder

Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:n myöntämän valokuva-alan Finnfoto -palkinnon 2020 saaja on Aalto-yliopistossa työskentelevä Taideyliopistojen tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder. Hän on tehnyt kolmen vuosikymmenen ajan työtä valokuvan tekijänoikeuden parissa tekijänoikeusjärjestöissä, valokuvan tekijänoikeusoppaiden kirjoittajana ja valokuva-alan opiskelijoiden kouluttajana. Palkinto jaettiin Kuva & Ääni -messuilla perjantaina 28.2. Finnfoto-palkinnon arvo on 5000 euroa ja sen ovat rahoittaneet Finnfoto ja Suomen Messusäätiö.

Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder kiinnostui visuaalisen alan tekijänoikeudesta opiskeluaikana Helsingin yliopistossa, jossa hän opiskeli juridiikan lisäksi taidehistoriaa.

Valmistuttuaan juristiksi Maria Rehbinder työskenteli tekijänoikeusjärjestö Kuvaston toiminnanjohtajana vuosina 1994 – 2009. Kuvasto ja Finnfoto tekivät yhteistyötä mm. tekijänoikeusjärjestö Kopiostossa, jossa Rehbinder toimi valokopiointijaostossa sekä hallituksen jäsenenä. Vuonna 2019 Finnfoton ja Journalistiliiton julkaisema Käytännön opas valokuvaajan tekijänoikeudesta on Rehbinderin kirjoittama yhteistyössä lakimies Mari Pesolan kanssa.

Vuodesta 2010 lähtien Maria Rehbinder on toiminut Aalto-yliopistossa lakimiehenä ja Taideyliopistojen tekijänoikeusasiamiehenä. Hän luennoi Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston opiskelijoille, opettajille, tutkijoille ja henkilökunnalle tekijänoikeudesta ja antaa tekijänoikeudellista neuvontaa.

– Tekijänoikeuslain mukaisten oikeuksien hallinta sopimuksilla on tärkeä työkalu luovan työn tekijälle sekä toimeentulon että toimintavapauden turvaajana. Digitaalisuuden myötä esimerkiksi valokuvaajien ansaintalogiikka on muuttunut, sanoo Maria Rehbinder.

Data- ja henkilötietojuridiikka ja työllistävät tällä hetkellä Rehbinderiä eniten. Henkilön kuva valokuvassa on myös henkilötieto ja valokuvaajan tulee huomioida henkilötietolainsäädäntö tekijänoikeuden lisäksi. Valokuvaa henkilötietona koskeva osio on otettu uuteen tekijänoikeusoppaaseen.

Valokuvaus ja visuaalinen taide ovat tavalla tai toisella olleet osa Maria Rehbinderin elämää lapsuudesta lähtien.

– Vanhemmillani oli lastenvaateyritys Bunukka ja myöhemmin he perustivat galleria Brondan, jota siskoni nyt johtaa. Äitini suunnitteli Bunukan kankaat, lastenvaatteet ja lelut. Sekä Bunukassa että kotona Katajanokalla tehtiin lehtijuttuja ja mainoskuvia, joten sain seurata valokuvaajien työtä ja olin myös valokuvamallina. Valokuvaaja Martti Brandt oli perheystävä, jonka hienoja kuvia eri juhlista saimme ja minusta on säilynyt myös Claire Ahon ottamia valokuvia, muistelee Maria Rehbinder.

– Isäni oli innokas valokuvauksen harrastaja ja hänellä oli Kasarmikadulla galleria Brondan kellarissa oma pimiö. Siellä tein lukioaikoina ensimmäiset mustavalkovedokseni. Kun olin vaihto-oppilaana Yhdysvaloissa, valitsin erääksi oppiaineeksi valokuvauksen. Tuolloin sain opiskella myös värikuvien vedostamista, kertoo Rehbinder.

Valokuvaus liittyy edelleen mutkan kautta Maria Rehbinderin harrastuksiin.

– Olemme siskoni kanssa entisöineet Juun kartanon Espoossa, ja entisöintityön tuloksia on kuvattu eri lehtiin, kuvaajana on ollut hienoja valokuvaajia kuten Rauno Träskelin ja Erja Lempinen.

Maria Rehbinder on 23. Finnfoto-palkinnon saaja. Aikaisemmat palkitut ovat Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala, Rashid Nasretdin, Leena Saraste, Jukka Kukkonen, Sakari Nenye, Lassi Rautiainen, Pekka Punkari, Boris Fagerström, Juha Suonpää, Kari Kuukka, Benjamin Pöntinen, Laura Luostarinen, Merja Salo, Caj Bremer, Sakari A. Mäkelä, Kaija Keskinen ja Asko Vivolin.

Pohjoismaiden suurin valo- ja videokuvauksen erikoistapahtuma Kuva & Ääni järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 28.2.–1.3.2020. Samaan aikaan myös GoExpo sekä GoExpo Horse. Kävijät pääsevät tapahtumiin samalla lipulla. Kuva & Ääni on avoinna pe 28.2. klo 9−17 (GoExpo klo 12−20), la 29.2. klo 10-19, su 1.3. klo 10-17.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja niistä ovat mm. Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Lisätiedot ja kuvat:

www.kuvamessut.com

Kuva palkinnon luovutustilaisuudesta tulee kuvapankkiin http://mediabank.messukeskus.com/ perjantaina 28.2. noin klo 14. Jos tarvitset henkilökuvan voittajasta, pyydä sitä Mikko Säteriltä tai Riikka Luomanpäältä.