Asumisen utopioita -näyttely katsoo tulevaan menneisyyden kautta

Asumisen utopioita -näyttely katsoo tulevaan menneisyyden kautta

Kuva: Markku Pietinen/Designmuseo


Arkiset kodinkoneet ja esineet sekä arkkitehtuurikuvat ja -piirustukset vievät Messukeskuksen Antiikki-tapahtuman vieraan menneille vuosikymmenille. Asumisen utopioita -erikoisnäyttely syyskuussa esittelee viimeisen sadan vuoden ajalta visionäärisiä näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta.

Asumisen utopioita -näyttelyn suunnittelija ja kuraattori, arkkitehti Roy Mänttäri kertoo: ”Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kolmen merkittävän suomalaisen museon valokuvia, perspektiivipiirustuksia ja kokoelmia samassa näyttelyssä Antiikki- ja Habitare-messujen yhteydessä.”

Alvar Aalto -museo ja Suomen arkkitehtuurimuseo esittelevät suomalaisen arkkitehtuurin suunnitelmia, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomampia. Osaa aikaansa edellä olleista ja jopa fantasianomaisista suunnitelmista ei koskaan toteutettu. ”Designmuseon näyttelyesineet 1950–60-luvuilta puolestaan herättävät vanhemmissa ikäpolvissa nostalgisia muistoja. Nuoret taas hämmästelevät kuinka ajankohtaista ja puhuttelevaa näiden vuosikymmenien muotoilu on edelleen,” pohdiskelee Roy Mänttäri.

Designmuseon yli‐intendentti Merja Vilhunen jatkaa: ”Tuomme erikoisnäyttelyyn tulevaisuuteen luottamuksella asennoituvia esineitä, mm. pulsaattoripesukoneen 1940‐luvun lopulta, ensimmäisinä markkinoilla olleen mikroaaltouunin, vanhan jääkaapin ja astianpesukoneen. Lisäksi esittelemme yksijalkaisen ASA‐television 1960‐luvulta, jonka suunnitteli Samuli Saura. Toivomme, että kävijät innostuvat keskustelemaan kiehtovasta aiheesta.”

 

 

 

 

 

 

Kuva: Habitare 1970, Messukeskuksen arkisto

 

Asumisen utopioita -näyttely on kooltaan 77 m² ja sen muoto perustuu kolmelle rakenteelle, joita ovat korkea seinä, matalampi teräväkulmainen seinä ja laaja, matala taso. Sen päällä lepäävät suuret näyttelyesineet. Tila on kaikkiin suuntiin avoin. Erikoisnäyttelyssä esitellään valokuvien ja taitavien perspektiivipiirustusten avulla suomalaisten arkkitehtitoimistojen suunnitelmia asumisen kehittämiseksi:

 • Pavian asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Munkkiniemi asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Aitta-kesämökki, Alvar Aalto
 • Muuratsalon koetalo, Alvar Aalto
 • MunkkiniemiHaaga alue, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Laajalahdenlinna, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Arkkitehtuurifantasia, Usko Nyström (ei toteutettu)
 • Pyynikin motelli, Aarne Ervi
 • Espoon keskus, italialaiset arkkitehdit Tirelli ja Bellone
 • Kollektiivitalo entisille Lotille Helsingissä, Olli ja Eija Saijonmaa
 • Futuro-talo, Matti Suuronen
 • Huomispäivän talo, Aarne Ervi (purettu)
 • Omakotitalo Kauniaisissa, Yrjö Kukkapuro, rakennussuunnitellussa mukana Eero Paloheimo

Kuraattori Roy Mänttäri on päivittäin haastateltavana Antiikki-messujen ohjelmapisteellä.

Antiikki-tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 samaan aikaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren, äänen- ja kuvantoistolaitteiden HighEnd Helsingin, lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien ammattitapahtuma Forman ja Helsinki Design Weekin tilasuunnittelun ja projektisisustamisen ammattitapahtuma Showroomin kanssa.

Lisätiedot

Messukeskus, tiedottaja Jaana Matilainen, puh. 050 309 5130 jaana.matilainen(at)messukeskus.com

#antiikki2017 #habitare2017

www.antiikki.messukeskus.com