Anders Byriel on Habitaren kansainvälinen ystävä 2023

Anders Byriel

Tanskalaisen tekstiilituotemerkin Kvadratin toimitusjohtaja Anders Byriel on kutsuttu Habitaren kansainväliseksi ystäväksi vuonna 2023. Hän pitää tapahtumassa keynote-puheen ja valitsee mielenkiintoisimmat ilmiöt ja tuotteet Habitaren messutarjonnasta. Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.

Vuosittain kymmeniä tuhansia muotoilusta ja sisustamisesta kiinnostuneita kävijöitä houkutteleva Habitare on vuodesta 2016 lähtien kutsunut jonkun merkittävän muotoilualan vaikuttajan kansainväliseksi ystäväkseen.

”Ainutlaatuisena tehtävänäni on kartoittaa muotoilualan tilaa tutustumalla brändeihin ja tuotteisiin. Odotan innokkaasti uusien yhteyksien solmimista ja hyviä keskusteluja niin vakiintuneiden brändien kuin uusien yritysten edustajien sekä käsityöammattilaisten kanssa”, sanoo Anders Byriel. Byriel on vieraillut Suomessa kahdesti ja hän seuraa innokkaasti uusien arkkitehtonisten maamerkkien ilmestymistä Helsinkiin. Byrielin suosikkipaikka on Oodi-kirjasto.

Ensi syksyn Habitaressa korostuvat yhdessä oleminen ja tekeminen. Teema ”Yhdessä” kertoo tarpeestamme kokea yhteenkuuluvuutta tämän päivän maailmassa, mutta myös velvollisuudestamme tarttua ilmastokriisin ja eriarvoisuuden kaltaisiin globaaleihin ongelmiin ja turvallisuushaasteisiin yhteisymmärryksessä toistemme ja luonnon kanssa. Tämä puhuttelee Anders Byrieliä vahvasti.

”Ennustettavat ja rauhalliset ajat ovat jäämässä taakse: pandemia ja odottamaton sota ovat muuttaneet maailmaamme. Meidän on pysyttävä yhdessä, sillä me tarvitsemme vuoropuhelua ja vuorovaikutusta. Yhdessä toimiminen tarjoaa mahdollisuuden uudelleenvirittäytymiseen”, Byriel sanoo.

Byriel on työskennellyt Kvadratissa yli 30 vuotta. Yritys valmistaa korkealaatuisia tekstiilejä ja tekstiilituotteita yksityisiin ja julkisiin tiloihin ympäri maailmaa. Kvadrat on kuuluisa yhteistyöstään arvostettujen suunnittelijoiden kanssa, ja yhtiön suunnittelemia tuotteita on esillä monissa maailman tärkeimmissä arkkitehtonisissa maamerkeissä, kuten Fondation Louis Vuitton -taidemuseossa Pariisissa, Modernin taiteen museo MoMAssa New Yorkissa, Guggenheim-museossa Bilbaossa, Harbinin oopperatalossa Kiinassa ja Louvre Abu Dhabi -taidemuseossa.

Oman yrityksensä lisäksi Anders Byriel opettaa uusia lahjakkuuksia Madridissa sijaitsevassa IE School of Architecture and Designissa (’IE-yliopiston arkkitehtuuri- ja suunnittelukoulu’). Hän pitää työtään professorina tärkeänä ja palkitsevana, vaikka hänen onkin vaikea löytää sille aikaa yritysmaailman kiireiden keskellä.

”Mielikuvitus on taiteen ja muotoilun raaka-ainetta. Olen kauneuden pauloissa ja syvästi kiinnostunut nykytaiteesta. Suunnittelussa ei kuitenkaan ole kyse vain kauniin sisustuksen luomisesta, vaan myös arvoihin liittyvistä asioista. Skandinaavisessa muotoilussa modernismi kohtaa humanismin, ja taustalla on yhteinen arvopohja. Meidän on nyt omaksuttava entistä hyvinvointikeskeisempi lähestymistapa suunnitteluun, sillä pandemian kokeneet ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi ympäristöstään ja sen merkityksestä elämänlaadulle”, hän sanoo.

”Lämpimät tervetulotoivotukset Anders Byrielille. On suuri kunnia saada hänet vieraaksemme. Kvadrat rikkoo tekstiilimuotoilun ja yleisen suunnitteluajattelun rajoja materiaali-innovaatioiden ja värien kautta ja tekee luovaa yhteistyötä muotoilijoiden kanssa muodin, arkkitehtuurin ja taiteen alueilla. Kansainvälisenä ystävänä Anders tarkastelee Habitarea ja suomalaista muotoilua globaalin toimijan näkökulmasta, valitsee tapahtuman mielenkiintoisimmat sisällöt, tekee inspiroivaa dialogista arviointia Habitaresta sekä luotaa tämän päivän ja tulevaisuuden ilmiöitä”, sanoo Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna.

Habitaren kansainvälisinä ystävinä ovat aiemmin olleet brittiläinen arkkitehti Joseph Grima, italialaisen muotoiluyhtiö Alessin pääjohtaja Alberto Alessi, Cooper Hewitt -museon pääkuraattori Cara McCarty, Mujin pääjohtaja Masaaki Kanai ja muotoilualan vaikuttaja, kriitikko ja kirjailija Alice Rawsthorn.

Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.ANDERS BYRIEL

Anders Byriel on tekstiiliyhtiö Kvadratin toimitusjohtaja ja Madridissa sijaitsevan IE School of Architecture and Designin professori. Hän on työskennellyt yli 30 vuotta isänsä perustamassa Kvadratissa ja johtanut sitä vuodesta 1998. Anders Byrielin johdolla Kvadratin liikevaihto on kasvanut 16 miljoonasta dollarista 258 miljoonaan dollariin.

Kvadrat valmistaa korkealaatuisia tekstiilejä ja tekstiilipohjaisia tuotteita niin yksityisiin kuin julkisiin tiloihin ympäri maailmaa. Yritys on voittanut useita merkittäviä kansainvälisiä muotoilupalkintoja. Kvadratin arvostettuja suunnittelijakumppaneita ovat mm. Peter Saville ja Ronan ja Erwan Bouroullec, arkkitehti David Adjaye, muotisuunnittelija Raf Simons sekä taiteilijat Thomas Demand ja Olafur Eliasson.

Yritys perustettiin Ebeltoftissa Tanskassa vuonna 1968, ja sillä on syvät juuret Skandinavian maailmankuulussa muotoiluperinteessä. Sana ’kvadrat’ tarkoittaa yksinkertaisesti ’neliötä’, joka on keskeinen muoto tekstiilisuunnittelussa.

Anders Byriel nimettiin 20 merkittävimmän muotoiluvaikuttajan joukkoon Wallpaper-lehdessä lokakuussa 2015. Marraskuussa 2015 hän sai vuoden omistaja/toimitusjohtaja-palkinnon PricewaterhouseCoopersilta Tanskassa. Vuonna 2018 hän sai Årets Ildsjæl -palkinnon (’vuoden intohimoisin yrittäjä’) Design Awardsilta. Vuonna 2019 hän sai EY – Entrepreneur of the Year Denmark (’Vuoden tanskalainen yrittäjä’) -palkinnon.

Byrielillä on oikeustieteen maisterin tutkinto Aarhusin yliopistosta ja liiketoimintajohtamisen EMBA-maisteritutkinto Copenhagen Business Schoolista (CBS). Vuosina 2011–2020 hän osallistui YPO Presidents’ Program -ohjelmaan Harvard Business Schoolissa Bostonissa ja valmistui vuonna 2020.

Lisätietoja:
Laura Sarvilinna, luova johtaja, Habitare, laura.sarvilinna@messukeskus.com
Tarja Gordienko, viestintäpäällikkö, Helsingin Messukeskus, tarja.gordienko@messukeskus.com

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. | www.habitare.fi | @ HabitareFair | facebook.com/habitare | #habitare2023