Habitaren pop up -osastoina Tokyo Saikai ja Vaarnii

 

Syksyn Habitaren pop up -osastoiksi ovat valikoituneet kotimainen Vaarnii sekä japanilainen Tokyo Saikai. Pop up -konsepti toteutetaan tapahtumassa nyt neljännen kerran. Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 15.–19.92021.

Habitaren pop up -osastoista vastaavat syksyn tapahtumassa keväällä 2021 lanseerattu, kotimainen huonekaluyritys Vaarnii sekä japanilainen, astioita, ruokailuvälineitä ja kattaustarvikkeita valmistava Tokyo Saikai.

Huonekaluja valmistavan Vaarniin suunnittelu nojaa vahvasti suomalaiseen perinteeseen ja sen kansanomaiseen muotokieleen. Yrityksen nimeen onkin sulautettu suomalaiset sanat vaarna ja saarni. Vaarniin tuotteet valmistetaan Suomessa, kotimaisista materiaaleista, ja ne on suunniteltu laadukkaasti ja kestämään aikaa. Koko hankintaketju verkkosivuja myöten on läpinäkyvä.

”Uutena yrityksenä meille on ensisijaisen tärkeää, että tuotteemme nähdään ja niitä voi kokeilla. Tuotteemme ovat aika haastavia kuvattavia, sillä skaala ja öljyvahatun pinnan tuntu eivät kuvista välity. Samalla on hyvin mielenkiintoista kuulla alaa aktiivisesti seuraavilta tahoilta palautetta, miltä tämä kaikki oikeasti näyttää. Koemme Habitaren antavan meille hienon mahdollisuuden kertoa tarinaamme useille silmäpareille samalla kertaa”, toteaa Vaarniin perustaja ja toimitusjohtaja Antti Hirvonen.

Tokyo Saikain juuret ovat japanilaisessa posliinikaupunki Hasamissa. Yritys on erikoistunut suunnittelemaan ajatonta ja kestävää käyttökeramiikkaa sekä ruokailuvälineitä. Tokyo Saikai työllistää useita kansainvälisiä suunnittelijoita, ja yksi heistä on suomalainen suunnittelija Maija Puoskari. Hänen suunnittelemansa Nuppu-astiamallisto on yksi Tokyo Saikain pop upissa myynnissä olevista tuotesarjoista. Myös Tokyo Saikai perustuu paikalliseen valmistukseen ja aikaa kestävään designiin.

”Käynnissä olevan pandemian aikana huomiomme on keskittynyt yhä enemmän kotiin. Tämä muuttunut näkökulma on tuonut mukanaan mahdollisuuden pohtia syvällisemmin elämäntapaamme ja sitä, mistä kestävä, laadukas muotoilu muodostuu. Odotan, että voimme Habitaressa tehdä brändejämme tunnetuiksi suomalaisille asiakkaille ja esitellä futuristista ajatteluamme tuotteidemme kautta”, sanoo Tokyo Saikain Ayaka Tamaki.

”Viime vuosina paikallisuus on noussut uuteen arvoon. Lähituotannon merkitys ja tukeminen kiinnostaa läpi sukupolvien. Ruoan ja palvelujen lisäksi myös käyttötuotteiden paikallinen ja eettinen valmistus on noussut merkittäväksi arvoksi. On kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että me voisimme taata työllistymisen perinteisillä aloilla ja erityisesti pienillä paikkakunnilla. Siihen tarvitaan Vaarniin ja Tokyo Saikain kaltaisia, moderneja yrityksiä, joiden tuotteiden muotokieli puhuttelee laajasti ja arvot nojaavat vahvasti omiin juuriin sekä kestävyyteen. Yhtälö ei ole helppo, mutta erittäin arvostettava. Perinteisen osaamisen ja tiedon häviäminen on globaali uhka, johon me kuluttajina voimme teoillamme vaikuttaa. Olemme todella iloisia Habitaressa, että kävijät tulevat tutustumaan syyskuussa näihin kahteen monelle uuteen toimijaan ja heidän upeisiin tuotteisiinsa”, toteaa Habitaren ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna.

Habitaren pop up -osastot on toteutettu jo vuodesta 2017. Mukana ovat olleen MUJI, Minä Perhonen ja Alessi,