Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Luontoviisas maatilayritys -teos tarjoaa käytännön ratkaisuja luonnon monimuotoisuuteen maatiloilla
Uutinen

Luontoviisas maatilayritys -teos tarjoaa käytännön ratkaisuja luonnon monimuotoisuuteen maatiloilla

MaatalousKonemessuilla lauantaina 19.10. julkaistava Luontoviisas maatilayritys -teos tarjoaa käytännön ratkaisuja luonnon monimuotoisuuteen maatiloilla. Teos julkaistaan Luonnon monimuotoisuus maatilan arjessa -paneelin yhteydessä Kasvu-lavalla klo 11.  Keskustelemassa tuolloin ovat maatalousyrittäjät Eliisa Malin Vihdistä ja Ilari Sundberg Mäntsälästä, keskustelun vetäjänä toimii kehityspäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Maatalous ylläpitää ja vaalii luonnon monimuotoisuutta ja vastaavasti monimuotoinen luonto hyödyttää maataloutta. Luontoviisaassa maatilayrityksessä tunnistetaan ja parannetaan oman tilaympäristön monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen on myös tärkeä osa maatalouden ja tilojen vastuullisuustyötä.  

Alan asiantuntijoiden yhteistyöllä tuotettu Luontoviisas maatilayritys -kirja kokoaa yhteen keskeiset maatalousympäristön monimuotoisuuteen eli biodiversiteettiin vaikuttavat tekijät ja opastaa tunnistamaan luonnon monimuotoisuuskohteita omassa tilaympäristössä. Kirja myös tarjoaa keinoja näiden luontoarvojen vahvistamiseksi.

− On tärkeä oivaltaa, että luonnon monimuotoisuuskohteet voivat olla tavanomaisia, jokaiselta maatilalta löytyviä asioita tai elinympäristöjä, ja että luonnon monimuotoisuutta voi myös itse tietoisesti lisätä. Suuri osa maatalouden monimuotoisuudesta on katseilta piilossa maanpinnan alla, ja siihen voidaan vaikuttaa eniten peltojen viljelykasvivalikoimaa monipuolistamalla, muistuttaa kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta. 

Kirja myös muistuttaa, että maatiloilla tehdään jo nyt paljon työtä maatalouden ja luonnon monimuotoisuuden eteen. Maatalousympäristöt Suomessa ovat luonnostaan varsin monimuotoisia johtuen pienestä peltoalasta (7 %) suhteessa metsiin (70 %), vesistöihin (10 %) ja muuhun maankäyttöön. Myös peltolohkojen suhteellisen pieni keskikoko tuo peltoympäristöön luontaista moninaisuutta ja rikkonaisuutta. Yhtenäisiä, laajoja peltoaukeita on meillä vähän. Peltolohkot ovat muodoltaan vaihtelevia ja rajautuvat yleensä metsiin tai vesistöihin.

Luonnon monimuotoisuus osana maatilojen vastuullisuustyötä

Kirjassa avataan luonnon monimuotoisuuden kokonaismerkitystä maatilalla, maisemarakenteen moninaisia piirteitä, pellon ominaisuuksia monimuotoisuuden edistäjänä sekä maatalousympäristöstä riippuvaisten hyönteisten, lintujen ja maaperäeliöstön merkitystä monimuotoisuudessa. 

Maatalousympäristöjen perinnebiotoopit eli kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet on arvioitu tällä hetkellä uhanalaisiksi ja valtaosa niistä äärimmäisen uhanalaisiksi. Niillä elää neljännes kaikista uhanlaisiksi luokitelluista lajeista Suomessa. Tällaisten elinympäristöjen tunnistaminen ja elvyttäminen on erityisen tärkeää. Myös monivuotisilla nurmilla, pientareilla, kesannoilla, luonnonlaitumilla ja viljelemättömillä avoimilla alueilla on tärkeä merkitys maatalousympäristön eliöstölle, ja niiden säilyttämisestä ja hoidosta kannattaa huolehtia.

Luonnon monimuotoisuudella on yhä lisääntyvää merkitystä myös osana ruoantuotannon vastuullisuutta. Sillä on vaikutusta myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hillintään, ravinnehuuhtoumien ja kasvinsuojeluaineiden käyttötarpeen vähentymiseen sekä viljelykasvien viljelyvarmuuden parantumiseen ja satotasojen nousuun.

− Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja sen osoittaminen alkaa olla mukana yhä enemmän myös lainsäädännössä ulottuen raaka-aineita ostavien teollisuuden, yritysten, kaupan sekä rahoituslaitosten vastuullisuusvaatimuksiin asti, toteaa Peltonen.

Kirja täydentää ProAgrian laajaa osaamista

ProAgria tarjoaa maatila- ja maaseutuyrittäjille luotettavaa kumppanuutta, edelläkävijätietoa ja vahvaa osaamista tilan kehittämiseen. 

– Luontoviisas maatilayritys -kirja tukee ProAgrian laajaa osaamista ja palveluita, jotka auttavat maatiloja tekemään konkreettisia toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. Viljelysuunnittelussa otetaan entistä enemmän huomioon, miten voidaan esimerkiksi edistää luonnon pölyttäjien, peltolinnuston ja maaperäeliöstön elinolosuhteita, kertoo Peltonen. Kirja tiivistää tiedon helppolukuiseen muotoon, jolloin asioita on helpompi lähteä toteuttamaan käytännössä.

Kirjan suunnitteluun ja kirjoittamiseen on osallistunut laaja joukko alan parhaita asiantuntijoita. Asiantuntijoiden näkökulmien ja uuden tiedon käytännön soveltamista tukevat kirjassa olevat maatilayrittäjien omat kertomukset ja kokemukset. Mukana kirjan suunnittelussa ja toteutuksessa ovat ProAgrian kasvintuotannon ja Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisema-asiantuntijoiden ohella olleet Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Suomen riistakeskus, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, BSAG, MTK, Valio ja WWF. 

Luontoviisas maatilayritys -kirja

Kirjan toimitus: Sari Peltonen ja Maria Suomela, ProAgria Keskusten Liitto  
Kustantaja: ProAgria Keskusten Liitto 2024, Tieto tuottamaan -sarjan julkaisu 151, koko B5, 104 sivua. 
Myynnissä mm. kustantajan verkkokaupassa proagriaverkkokauppa.fi
Arvostelukappaletiedustelut birgitta.salminen@proagria.fi

Kansikuvan löydät kuvapankistamme

Lisätietoja

Sari Peltonen, kehityspäällikkö, kasvintuotanto, ProAgria, sari.peltonen@proagria.fi , 050 431 4406

ProAgria on maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Lue lisää