Siirry sisältöön
Medialle Yksityinen: Uutishuone Bokmässan i Helsingfors 24–27 oktober 2024 i Mässcentrum – Rekordmycket svenskt program i Bokbyn
Uutinen

Bokmässan i Helsingfors 24–27 oktober 2024 i Mässcentrum – Rekordmycket svenskt program i Bokbyn

Bokmässan i Helsingfors är Finlands största litterära evenemang, även på svenska. I år är det svenska programmet större än någonsin då området Bokbyn utökas med ytterligare en programscen, Busholmen. Mässbesökare kan välja och vraka mellan över 180 program på svenska.

Programmen arrangeras som tidigare på scenerna Fiskehamnen och Blåbärslandet, och några ungdomsprogram går på Kallio-scenen. Den nya scenen Busholmen är speciellt inriktad på program för barn och unga, vid sidan av högläsning och mindre litterära samtal för en vuxenpublik.

Dagsaktuella teman

Bokmässans tema är framtiden och det syns också i det svenska programmet. Det finns program om bland annat dagsaktuell politik och kulturpolitik, AI och EU, klimatet och skogen. Två presidenter, Tarja Halonen och Alexander Stubb, medverkar i programmet. Tunga teman som kriminalitet, mobbning och ensamhet återkommer i flera samtal. Andra centrala teman är vardagsliv, landsbygd och småstad samt kärlek och sexualitet i litteraturen. Även i år arrangeras samtal om queera teman och olika sorters familjer. Nordisk kulturkontakt inbjuder flera författare som nominerats för Nordiska rådets litteraturpris och bland dem finns en rad poeter som ytterligare förstärker poesiprogrammen. Hufvudstadsbladet arrangerar flera samtal med medarbetare från Dagens Nyheter, bland annat diskussioner om relationerna mellan Finland och Sverige.

Mer barn- och ungdomsprogram

I år är satsningen på barn och ungdomar extra stor med över sextio olika program. Den nya scenen Busholmen ger plats för workshoppar, högläsning och bokprat för alla, men främst för barn och unga vuxna. Svenska Yle deltar med Watt Nytt och Buu-klubben. Man kan välja mellan att pyssla fjärilar eller skelett, måla arga porträtt eller gå på Muminmammans svampkurs. Högläsning för barn går under rubriken Lyssna bok medan högläsning och mindre litterära samtal för vuxenpublik går under rubriken Sagor för vuxna.

Genom ett samarbete med Läscentrum har skolelever från hela Svenskfinland fått möjligheten att besöka bokmässan med sin klass och samtala med en rad författare på scenen. Programmen heter Prata bok. Elever från Karleby i norr till Hangö i söder deltar i mässan. Svenska litteratursällskapet i Finland arrangerar även en bokorientering på svenska för elever i låg- och högstadiet och med hjälp av fondfinansiering sponsoreras över 3000 biljetter till skolklasser.

Lagom till bokmässan utkommer Bokkatalogen, som samlar all information om utgivningen på finlandssvenska förlag och även innehåller ett digert läspaket om barn- och ungdomsböcker samt om läslust. Bokkatalogen, som delas ut i Bokbyn och även kan beställas på bokkatalogen.fi, riktar sig speciellt till lärare och föräldrar.

Prisutdelningar

Arvid Mörne-priset, Solveig von Schoultz-priset och priset för Årets tidskrift delas ut på mässan. Flera av de nominerade för Nordiska rådets litteraturpris deltar i program och de nominerade för Svenska Yles litteraturpris presenteras på mässan. Dessutom delas Vanessapriset ut till en person som jobbar med barn- och ungdomsböcker.

Bokbyn och det svenska programmet vid Helsingfors bokmässa produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med förlag och övriga medverkande organisationer och programarrangörer. Den svenska närvaron på bokmässan arrangeras med stöd från Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne samt Stiftelsen Tre Smeder.

Välkommen till Bokbyn!

Mer information om det svenska programmet ger:

Agneta Rahikainen, marknadsföringschef

Svenska litteratursällskapet i Finland

agneta.rahikainen@sls.fi, tel. 040 6735 045

Programmet i sin helhet finns på www.helsingforsbokmassa.fi

Lue lisää