Suvi Kinnunen -

Videot tapahtumamarkkinoinnissa

Videot vakiinnuttavat paikkaansa myös tapahtumamarkkinoinnin parissa. Ne ovat monipuolinen tapa tuoda tapahtumien tunnelmia ja sisältöä esiin. Videolla voit koskettaa monia aisteja – visuaalisuus, äänimaailma, sisältö ja tapahtumat härättävät katsojassa tunteita pintaan. Aiemmista tapahtumista kuvatut fiilisvideot ja puheenvuorot ovat käteviä tilaisuuden ennakko- ja jälkimarkkinointia ajatellen – mikä onkaan parempi tapa saada käsitys tapahtuman luonteesta ja houkutella osallistujia seuraavaan tilaisuuteen kuin kurkistaa edellisen kerran tunnelmiin?

Lisäksi videoformaatti on sosiaalisen median kannalta kaikista paras ratkaisu, sillä sosiaalisen median kanavien algoritmit suosivat nimenomaan videosisältöä ja nostavat niitä esille. Muista, että videotuotanto ei aina vaadi suuria budjetteja, vaan kentältä löytyy useita ketteriä ja kustannustehokkaita toimijoita. Tietyissä tilanteissa kannattaa panostaa videon tuotantoon ja joskus toimii kevyemmin toteutetut videot ja streamit, jopa live-videot tai snapit.

Tapahtuman videointia suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi seuraavia asioita:

Suunnittelu on kaiken A ja O

Koska tapahtumat ovat usein nopeatempoisia ja niissä tapahtuu paljon, kannattaa kuvaukset suunnitella ja aikatauluttaa hyvin. Mieti tarkkaan, mitä videolla halutaan saavuttaa, mitä sillä halutaan kertoa ja kenelle video on suunnattu. Mitä tuotantotiimiltä odotetaan ja missä kanavissa sitä tullaan esittämään? On monia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat kuvaamisen kalustoon sekä roolitukseen, joten briiffaa videota tuottava tiimi hyvissä ajoin etukäteen! Mieluummin liian tarkkaan kuin liian vähän mm. mikä on tilaisuuden luonne, minkä tyylistä kerrontaa haetaan, mitä tapahtuu missä ja monelta. Näin varmistat, että videolle taltioituu juuri ne hetket, jotka haluat. Kysy myös tuotantoyritykseltä ideoita videoinnin tyyliin liittyen.

Herätä tunteita ja ole persoonallinen

Videosisällön kannattaa pyrkiä herättämään tunteita ja yksi tehokas tapa tähän on taltioida tapahtuman hetket, jotka vetoavat tunteisiin. Tunnetilat tarttuvat herkästi – kun muita hymyilyttää, se tarttuu. Tunteita herättävät videot jättävät paremman muistijäljen ja luovat positiivisen assosiaation tapahtumastasi. Yleisesti ottaen ihmisläheisyys toimii sosiaalisessa mediassa hyvin, mikä kannattaa pitää mielessä videosisältöä suunniteltaessa ja sitä toteuttaessa. Koostevideoihin lisätyt haastattelut tuovat henkilökohtaisuutta hyvin esille. Tehosta viestiä tilaisuuteen ja teemaan sopivalla musiikilla, joka vahvistaa myös halutun tunteen herättämistä: haetko humoristista otetta, juhlavaa fiilistä vai ylellistä tunnelmaa. Hyödynnä osallistujat, emännät ja puhujat – sopisiko tilaisuudesta vlog-tyylinen kerronta?

 

Videosisällön kannattaa pyrkiä herättämään tunteita. Yksi tehokas tapa on taltioida tapahtuman hetket, jotka sellaisia herättävät.

Ota huomioon jakelukanavat

Tapahtumavideota suunniteltaessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon kanavat, joissa video aiotaan jakaa. Hyvästäkään videosta ei ole iloa, jos se ei tavoita haluttuja katsojia. Sosiaalisessa mediassa jaettavat videot tulee tekstittää, sillä monet katsovat videoita ilman ääniä. Ota huomioon myös se, että yhä useampi ja luultavasti suurin osa katsoo videot mobiilisti. Kannattaakin harkita neliövideota tai jopa pystyyn mobiilioptimoitua videota. Sosiaalisessa mediassa jaettavat videot tulee pitää lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta katsojan mielenkiinto pysyy yllä. Hyvä ohjenuora on 45 sekunnista minuuttiin.

Video ripeästi valmiiksi

Tapahtumasta kuvatun videon tulee olla valmiina hyvin nopeasti sen päättymisen jälkeen, koska silloin sitä voidaan parhaiten hyödyntää esimerkiksi osallistujille lähtevän kiitoskirjeen mukana. Näin katsoja palautetaan tilaisuuden tunnelmiin ja vahvistetaan sidettä brändisi kanssa. Mielipiteiden ja fiiliksen tiedustelu palautekyselyn muodossa vahvistaa muistikuvaa tilaisuudestasi entisestään. Koostevideoiden lisäksi tapahtumasta kannattaa myös kuvauttaa materiaalia esimerkiksi puheenvuorojen ja kävijäpalautteiden muodossa. Näitä on hyvä jakaa kanavissa pidemmänkin aikaa jälkimarkkinointitarkoituksissa.

Kohdenna tehokkaasti

Kuten todettu, videon tekemisestä ei ole hyötyä, ellei se tavoita oikeita ihmisiä. Kohdenna tarkasti ja varaa budjettia videon jakeluun. Kiitoskirjeen saatteena video on toimiva, mutta välillä sähköpostit hukkuvat toistensa joukkoon. Tämän takia tuotetut videot kannattaa kohdentaa sosiaalisessa mediassa esimerkiksi osallistujien sähköpostirekisterin perusteella. Tämä on erityisen hyvä keino etenkin silloin, kun markkinoidaan tulevaa tilaisuutta, koska kerran osallistuneet ovat potentiaalisia kävijöitä myös seuraavalla kerralla. Lisäksi osallistujien perusteella kannattaa kokeilla luoda look a like –yleisöjä, jotka jäljittelevät osallistujien demografiaa ja ovat siten potentiaalista kohdeyleisöä. Kun panostat videon tuottamiseen, käytä rahaa myös ostettuun mediaan, jolla varmistat näyttökertoja videoillesi. Se on vähintään yhtä tärkeää kuin suunnitteluun käytetyt resurssit. Kokonaisbudjetista esimerkiksi viidesosa kannattaa käyttää videon tehokkaaseen levittämiseen.

Kokeile eri tyylejä

Videoita löytyy joka lähtöön – kannattaa kokeilla erityylisiä lähestymistapoja ja testata mikä toimii parhaiten. Videon tyyliin luonnollisesti vaikuttaa myös tapahtuman kohderyhmä. Vaihtoehtoja on lukuisia mm. puheenvuorot, koostevideot, brändivideot, vlogi-tyyliset videot ja ennakkomarkkinointia varten kuvatut pätkät. Inspiraatioksi kokosimme muutamia esimerkkejä omista videoistamme.

Teaser-video:

Fiilis-/koostevideo:

Vlog-video:

Opastuksellinen video:

 

Videoterveisin,

 

Suvi