Suvi Kinnunen -

Verkostoituminen tapahtumissa – kävijälläkin on vastuunsa

Tapahtuma-alan yksi keskeinen ominaispiirre on verkostoituminen. Kollegoiden, kumppaneiden ja potentiaalisten asiakkaiden tapaaminen on olennainen osa tilaisuutta kuin tilaisuutta. Monet osallistuvatkin tapahtumiin yhtenä tavoitteena laajentaa omia verkostoja. Järjestäjänä kannattaa ottaa huomioon se, että tarjoaa vieraille mahdollisuuksia kohtaamisiin ja keskusteluun. Mutta kävijälläkin on oma vastuunsa verkostoitumisessa – pelkkä paikalle saapuminen ei vielä riitä. Joskin se on erittäin hyvä alku. Tilaisuuden puitteet, ohjelma ja aktiviteetit voivat tukea verkostoitumista, mutta viime kädessä kävijänä olet itse vastuussa siitä, millaisia kontakteja sinulle tilaisuuksista jää käteen.

Olet itse vastuussa siitä, että saat tapahtumissa verkostoitumisesta parhaat palat irti.

Kokosimme yhteen muutamia hyödyllisiä vinkkejä ja huomioita verkostoitumiseen.

Anna enemmän kuin otat

Verkostoitumisessa kannattaa unohtaa oman edun tavoittelu – se paistaa herkästi läpi. Luottamuksen ja kumppanuuden rakentaminen on pitkäjänteisempää työtä johon kannattaa lähteä asenteella, että antaa enemmän kuin ottaa. Käännä ajatus siihen, kuinka voisit itse auttaa muita.

Ei kannata tuijottaa vain tiukasti titteliä – Jos henkilö ei heti paperilla vaikuta sinulle potentiaaliselta yhteistyökumppanilta tai asiakkaalta, älä hätkähdä. Ei tarvitsekaan. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus tehdä hyvä vaikutelma ja rakentaa luottamusta, joka varmasti kantaa hedelmää pidemmällä tähtäimellä tulevaisuudessa ja voi johtaa juuri tavoittelemasi henkilön kohtaamiseen myöhemmin.

Aloita sosiaalisessa mediassa

Tapahtumissa verkostoituminen kannattaa aloittaa jo sosiaalisen median puolella.  Tutustu Facebookin tapahtumaan ilmoittautuneet osallistujat tai tarkista tavoittelemiesi LinkedIn-pofiilit. Alkutyö helpottaa kasvokkain käytäviä kohtaamisia. Verkossa käydyt keskustelut ennen tapahtumaa madaltavat kynnystä keskustella virtuaalisesti tutuille naamoille itse tilaisuudessa.

Sosiaalinen media on myös oiva paikka sopia rupatteluhetkiä itse tapahtumaan. Toinen hyvä tapa on käyttää tähän esimerkiksi verkostoitumistyökalu Brellaa, mikäli se on tapahtumalla käytössä. Brella antaa ihmisille mahdollisuuden tarkastella ja valita yhteisen mielenkiinnon jakavat sopivimmat ihmiset, joiden kanssa työkalun välityksellä on helppo sopia tapaamisia tapahtuman ajaksi.

Ole aidosti kiinnostunut ja muista elekielen tärkeä merkitys!

Osoita kiinnostuksesi

Kun olemme kiinnostuneita toisen ihmisen tarpeista ja haluamme vilpittömästi auttaa, meillä on paljon paremmat edellytykset herättää luottamusta. Muista myös, että elekieli on hyvin tärkeä osa viestintää! Kiinnitä huomiota elekieleesi, ryhtiin ja katsekontaktiin. Hymy ja avoin asento kertoo paljon kiinnostuneisuudesta. Esimerkiksi käsien puuskassa pitäminen herättää heti mielikuvan torjuvasta asenteesta.

Verkostoituminen on yksi taito muiden joukossa, ja sitä voi harjoitella. Täysin tuntemattoman ihmisen tapaaminen voi alkuun hermostuttaa, mutta siitä on turha ottaa isompaa stressiä. Verkostoituminen on yksinkertaisimmillaan keskustelua saman henkisten ihmisten kanssa. Huomaa kun keskustelet porukassa, pidä rinki avoimena uusille tulokkaille.

Osallistu tapahtumiin rohkeasti

Tapahtumat ovat omiaan henkilökohtaisen verkoston kasvattamiseen. Olivatpa tapahtumat toimialakohtaisia tai yksittäisen yrityksen järjestämiä, niihin kannattaa osallistua rohkeasti. Jo muutaman kontaktin luominen tekee tapahtumista arvokkaita. Muista, että laatu korvaa herkästi määrän. Pari hyvää keskustelua on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin monta hätiköityä.

Tapahtumiin kannattaa osallistua rohkeasti. Muista myös että määrä ei korvaa laatua.

Valmistaudu etukäteen

Aseta itsellesi järkevät tavoitteet – mitä haluat tapahtumalta saavuttaa? Oletko etsimässä asiakkaita, yhteistyökumppaneita vai oletko avoinna kaikelle? Jos uusien tapaaminen jännittää, aseta tavoitteeksi ensin vaikka yksi esittäytyminen per tapahtuma.

Omaa esittäytymistä ja hissipuhetta kannattaa harjoitella. Mene asiaan nopeasti ja kysy jo alkuun missä asioissa voisit olla avuksi ja kerro mitkä ovat vahvuuksiasi ja mahdollisuuksiasi auttaa. Mikäli mahdollista, tutustu etukäteen tapahtumaan osallistuviin ihmisiin ja mieti yhteisiä kiinnostuksen kohteita, joiden avulla on helppo murtaa jää. Myös tilaisuuden ohjelmasta on helppo synnyttää keskustelu.

Ole myös tarkka nimien kanssa. Toisen etunimeä keskustelussa käyttämällä luot helpommin hyvän vaikutelman itsestäsi ja luot henkilökohtaisen otteen kanssaihmisiin.

 

Lisää tapahtumajärjestäjille suunnattuja vinkkejä löydät Aarre-sivuiltamme sekä viime viikon blogitekstistä ”Kuinka kehittyä tapahtumajärjestäjänä.”

Näillä eväin marraskuuta kohti,

Suvi