Kaisa Siipilehto -

Tapahtumamarkkinointi – kohtaamiset avaimena menestykseen

Mitä merkitystä kokemuksellisuudella ja tapahtumamarkkinoinnilla on liiketoiminnassa ja yhteiskunnassamme? Laaja-alaiseen ja tunteita herättävään aiheeseen tuli vastaamaan Timo Kiuru. 36-vuotias Nurmijärveltä kotoisin oleva yrittäjä on pian lähdössä takaisin maailmalle promoamaan The Lonely Creative -uutuuskirjaansa, joka tarjoaa tarinoita liiketoimintasi kasvulle. Sitä ennen hän ehti osallistua Messukeskuksen Timanttinen tilaisuus –koulutusaamuumme, missä globaali luova johtaja ja Unthinkable-toimiston perustaja avasi tapahtumamarkkinoinnin ja kokemuksellisuuden nykytilaa ja mahdollisuuksia. Hän pohjustaa havaintojaan maailmalla kokemistaan ilmiöistä sekä maailmanlaajuisten brändien kanssa työskentelystään.

Globaali luova johtaja Timo Kiuru kertoi Messukeskuksen koulutuksessa näkemyksiään, mitä merkitystä kokemuksellisuudella ja tapahtumamarkkinoinnilla on liiketoiminnassa ja yhteiskunnassamme.

Tapahtumamarkkinoinnin haasteet ja mahdollisuudet

Sanojensa mukaan Kiuru on sekä onnellinen että onneton ja avaa teräviä havaintojaan alan haasteiden ja mahdollisuuksien kautta.

Haaste 1. Tapahtumatuottajat leimaantuvat pikkujoulujärjestäjiksi ylimmän johdon mielikuvissa. Sekä tapahtuma-alalla että suomalaisessa yhteiskunnassa arvostetaan yhä edelleen enemmän hikeä kuin ajattelua. Kiurun mukaan tähän pitää tulla muutos.

Haaste 2. Ylin johto ei oivalla, että tapahtumat ovat tehokkain tapa tehdä rahaa. Niin elämässä kuin myös bisneksessä on lopulta kyse nimenomaan ihmisten kohtaamisista ja kokemisesta. Asiakkaiden kanssa tutustutaan, kohdataan, koetaan asioita yhdessä, isot diilit solmitaan edelleen kasvokkain. Luottamus syntyy kasvotusten.

Haaste 3. Tapahtuma, kokemus, elämys, kohtaaminen ovat sanoina vailla yhteiskunnallista kontekstia vaikka yhteiskuntamme tarvitsee niitä nyt enemmän kuin koskaan. Kiurun mukaan kaupungit jatkavat kasvamistaan ja kaupunkilaisista tulee entistä yksinäisempiä. Kuolemme vähitellen yhteyden puutteeseen, harmistelee hän, joka on silmin nähnyt ilmiötä eri puolilla maailmaa asuessaan.

Kohtaamisten laadulla on merkitystä luottamussuhteen rakentamisessa. Timanttinen tilaisuus -koulutukseen osallistuneet arvostavat tapahtamajärjestäjille fasilitoituja kohtaamispaikkoja, joissa pääsee jakamaan näkemyksiä ja kehittämään alaa.

Kiuru näkee kuitenkin valoa haasteiden päässä ja jatkaa esitystään paitsi kritisoimalla myös antamalla ohjenuorat mahdollisuuksiin kääntää ala duunarileimasta liiketoimintaa ja yhteisöjä kannattelevaksi voimaksi ja etenee John Cashin kiteytyksellä paratiisista ”This morning, with her, having coffee”. Kuvaus kiteyttää kohtaamisten ytimen. Yritystapahtumissa liian harvoin päästään näin läsnäolevaan ja inhimilliseen kokemuksen tuottamiseen. Kiuru haastaa mainos-, digi-, ja viestintätoimistoja suunnittelemaan kokonaisuuksia, joita ei voi unohtaa, etäisten klikkausten tai vilkaisujen sijaan. Tapahtuma-ala kaipaa myös herättelyä. Räikeä ja ylienerginen kuvamaailma on kaikilla alan toimijoilla hyvin samanlainen ja tapahtumat viestivät sirkushuveista hulppeilla showelementeillä. Tämä ei kuitenkaan voi olla kulma, kun haetaan strategisia kumppaneita, Kiuru pohtii. Tapahtumamarkkinoijia seuraa työjuhdan leima. Tapahtuma-ala ei profiloidu päätähdeksi vaan avustajaksi. Kiuru peräänkuulutta, että markkinointiin tulisi satsata enemmän, tehdä rajumpia kannanottoja ja uskallusta nostaa itsensä näkyväksi. Anna itsellesi lupa haluta olla maailman paras, hän rohkaisee. Tapahtuma-ammattilaisilla on paljon annettavaa.

Kohtaamiset ja kokemuksellisuus parantavat liiketoimintaa ja kokonaisia kansakuntia

Kohtaamisista pitää tulla perusta B2B-liiketoiminnalle. Kiurun mukaan se tapahtuu siten, että fokus siirretään tuotteiden sijaan asiakkaiden kanssa bondaamiseen – sillä on väliä kuka kohtaa asiakkaansa parhaiten, ei keneltä löytyy paras printteri. Rahaa syntyy hetkinä, jolloin myyjä ja asiakas kokevat olevansa yhteisellä asialla ja kohtaavansa samalla aaltopituudella, hän täsmentää. Tapahtuma-alan tehtävänä onkin luoda alusta yritysten ja asiakkaiden välille. Tapahtuma on sen ympäristön ja tarinankerronnan summa.

Kohtaamiset tulisi olla B2B-liiketoiminnan perusta. Slush 2018 -tapahtuma mahdollisti yli 10 000 sijoittajatapaamista kahden päivän aikana.

Luovuuden johtaminen osa muutosta

Some-sisällöt hukkuvat algoritmien uumeniin ja kolmen sekunnin videot eivät mahdollista markkinoinnissa tarvittavaa tilaa tarinankerronnalle. Ongelmana on, ettei markkinointi näyttäydy enää kiinnostavana nuorille! Siitä on tullut insinööritiedettä, mikä ei tarjoa juhlaa, tunnetta tai merkitystä työelämän uudelle sukupolvelle. Visionäärien metsästyksen sijaan yritykset etsivät dataajia. Markkinointiala kaipaa nyt kipeästi lisää taiteilijuutta. Kokemukset ovat myös kanava tehdä taidetta ja ne voivat pelastaa markkinointialan ja tehdä siitä jälleen kiinnostavan. Innovaatioita ei synny ilman markkinointia, mikä kaipaa nyt uudenlaista luovuuden johtamista.

Kokemus on tunteikkain tapa viestiä, Kiuru muistuttaa ja painottaa yhteyden laadun merkitystä. Kokemuksellisuus on markkinoinnin uusi musta. Tapahtumamarkkinointi tulee saada jälkijättöisestä duunarivaiheesta osaksi liiketoiminnan strategista suunnittelua. Trendien seuraamisen sijaan tulisi innovoida itse! Tähän päästääkseen johtajuuden tulee muuttua resurssien johtamisesta luovuuden johtamiseen. Tulevaisuuden tärkeimmän työelämätaidot kertovat siitä, miten johtamisen tulee muuttua. World Economic Forumin raportin mukaan vuonna 2020 tärkeimpiä taitoja ovat kompleksinen ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu, luovuus ja ihmisten johtaminen.

Kiurun mukaan markkinoinnin tulisi olla kauniimpaa ja hyödyntää enemmän taidetta. Kuvassa I love me -messuilla olleesta bodypainting-taidonnäytteestä.

Kiuru johdattaa meidät vielä takaisin yhteiskuntaan ja sen muutokseen. Hänen mielestään kokemuksellisuus voi ulottua paitsi liiketoiminnan keskiöstä kanavaksi parantaa työyhteisöjä, kaupunkiyhteisöjä ja kansakuntia. Kohtaamisilla ja kokemuksellisuudella voimme lähentää johtoa ja työntekijöitä, naapureita, yksinäisiä ja vanhuksia, jopa kokonaisia kaupunkiyhteisöjä – tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. Mikään ei ole ihmiselle arvokkaampaa kuin arvostetuksi tulemisen tunne. Lisää lavatansseja, Kiuru huudahtaa ja kiteyttää ajatuksensa neljään pääpointtiin:

  • kohtaaminen on keskeisintä bisneksessä menestymisen kannalta
  • kokeminen tuo vaikuttavuuden markkinointiin
  • taide tuo yhteiskunnallisen merkityksen kokemuksiin
  • ihmisten yhteentuominen parantaa työyhteisöjä ja kaupunkiyhteisöjä

Kokeminen tuo vaikuttavuuden markkinointiin. GoExpon lajikokeilut tuovat kokemuksellisuuden kirjaimeillisesti osaksi tapahtumamarkkinointia.

Kiurun näkemyksen mukaan median, digitaalisuuden, vähittäiskaupan, arkkitehtuurin, luksuksen, mainonnan ja tapahtumamarkkinoinnin tulevaisuus näyttäytyy entistä kokemuksellisena. Osa markkinoinnista pitää aina olla 100%:sti mitattavaa, kuten Anttilan kuvastot aikanaan. Samalla meidän tulee myös hyväksyä, ettei kaiken markkinoinnin vaikuttavuutta aina voi todentaa. Aloita suunnittelu ajattelemalla, miltä ihmisestä tulisi tuntua ja yritä luoda jotain ajatonta!

***

Tapahtuma-ammattilaiset kokevat, että tällaisille yhteisille kohtaamisille on paikkansa näkökulmien jakamiseen, verkottumiseen ja alan kehittämiseen. Timanttinen tilaisuus -koulutuksen sisältö nosti osallistujien odotukset korkealle jo alkuunsa. Saimme kuitenkin palautetta, ettei kutsu antanut odottaa niin loisteliasta sisältöä, mitä koulutus todellisuudessa tarjosi. Kiitos palautteesta – otamme tästä opiksemme. Tilaisuuden huikea NPS 75 saa pontta tähdätä täyteen sataan! Miten odotukset sitten täyttyivät?

Oletko kiinnostunut osallistumaan seuraavaan koulutukseemme? Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat kutsuja tilaisuuksiimme. Voit myös lähettää meille toiveesi seuraavaan koulutussisältöön täältä.

Lue myös koulutusaamun kooste, missä Anni, Maria ja Patrik kertovat, miten muotoiluajattelua voi hyödyntää käyttäjälähtöisen ja vastuullisen tapahtuman järjestämisessä sekä miten tapahtamatalo voi osaltaan vaikuttaa tapahtuman hiilijalanjälkeen.

Kiinnostaako myös brändimarkkinointi – lue kooste Timo Kiurun Mitä brändimarkkinointi on tulevaisuudessa -puheenvuorosta.

 

Kokemuksellista kesää toivottaen,

Kaisa