Suvi Kinnunen -

Naisenergiaa lavalla ja kulisseissa

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Naistenpäivän kunniaksi esittelemme vastikään Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi valitun Ronja Salmen. Yrittäjänä ja kirjailijana toimiva valovoimainen 24-vuotias valittiin  Vuoden Juontajaksi 2017. Julkaistuja kirjoja on viisi, joista tunnustuksena hänet valittiin Kirjan ja ruusun päivän kirjailijaksi 2016. Alkuvuodesta nainen nimitettiin Kirjamessujen uudeksi ohjelmajohtajaksi ja hänen uumoillaan tuovan energiaa sekä uusia raikkaita ajatuksia Kirjamessujen ohjelmatarjontaan. Työskentely tarinankerronnan ja Kirjamessujen parissa on Salmelle jo entuudestaan tuttua, sillä hän on aiemmin tuottanut Kirjamessujen nuorille suunnatun KirjaKallio-lavan ohjelman.

Innovatiivista tarinankerrontaa monessa muodossa

Tarinankerronta on naisen leipälaji – olipa kyseessä sen kirjoitettu tai verbaalinen muoto. Salmi oli esimerkiksi mukana luomassa Suomen ensimmäistä Instagram Stories -draama Karmaa. Juuri jatkoa saanut Karma on hyvä esimerkki luovasta, nykyaikaan modifioidusta ja nuorille natiivin alustan hyödyntämisestä tarinankerronnassa.

Ronja Salmi valittiin Vuoden Juontajaksi 2017.

Sosiaalisen median osaamisen lisäksi naisen työpöydältä löytyy vaihtelevasti erinäisiä projekteja, kuten tänä keväänä päivänvalon näkevä keskusteluohjelma YLE:llä. Kaikkia tulevia työtarjouksia nainen ei ehdi vastaanottamaan.

Kysyimme, kuinka nainen ehtii kaikkeen:

”Julkisessa kuvassa asioita tapahtuu paljon, mutta kulisseissa kaikki asiat eivät aina etene näin nopeasti. Ehtiminen on suhteellinen käsite ja tapahtuu sykleissä. Yrittäjälle tyypilliseen tapaan ehtimisessä on erilaisia vaiheita – välillä ehtii enemmän ja välillä vähemmän. Ehtimisen salaisuus on ehdottomasti yhteistyö. Apunani on erilaisia tiimejä, joiden kanssa asioita tehdään tiiviissä yhteistyössä.” 

Suurempi vastuu innostaa

Kirjamessujen pari viimeisintä ohjelmajohtajaa ovat molemmat olleet reippaasti Salmea vanhempia miehiä. Näihin saappaisiin astuminen ei pelota naista, päinvastoin. Nainen kuvailee oloansa innostuneeksi ja malttamattomaksi. Kirjamessujen laaja kohderyhmä asettaa ohjelmajohtajan työlle omat haasteensa. Näihin Salmi suhtautuu positiivisesti – yksi tulevaisuuden tavoite on herättää kiinnostusta vieläkin enemmän nuorten keskuudessa. Nuorten lukutottumukset eroavat vanhemman ikäpolven tottumuksista ja tämä tullaan ottamaan ohjelmasuunnittelussa huomioon. Salmi kuvailee Kirjamessuja kulttuurillisesti merkittäväksi tapahtumaksi, jossa luodaan elämyksiä ja keskustellaan tärkeistä aiheista.

Tänä vuonna Kirjamessujen keskusteluita ja näkökulmia terävöitetään entisestään.

Kirjamessujen ohjelmajohtajan paikkaa ei avoimesti haeta, vaan positioon valinta tapahtuu kehitysryhmän kutsulla. Nainen valittiin tehtävään yksimielisesti.

Messukeskuksen tiedottaja Teija Armanto kertoo valintaperusteiksi Salmen energian, rohkeuden, innostuksen ja tuoreen näkemyksen.

 

Ohjelma rakentuu yhteistyössä

Menestys vaatii ympärilleen oikeita ihmisiä. Salmi tietää tämän hyvin ja hänen apunaan ohjelman luomisessa on ohjelmatyöryhmä, jonka kokoamisessa hän itse on ollut mukana. Mukaan on valikoitunut henkilöitä, joilla on monipuolisesti näkemystä ja kokemusta kirjallisuuden alalta. Mukana on henkilöitä muun muassa Suomen tietokirjailijoista, Svenska Litteratur Sällskapetista, Nuoren Voiman Liitosta, Suomen kirjailijaliitosta ja Tieteellisten seurain valtuuskunnasta. Mukana on myös kustantajien edustajana Atena Kustannuksen toimitusjohtaja Ville Rauvola, Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Stuba Nikula, kansallisoopperan ja -baletin viestintäjohtaja Liisa Riekki sekä kirjallisuusalan vaikuttaja Aleksis Salusjärvi. Median puolelta työryhmään omaa näkemystä tuovat Helsingin Sanomien ja YLE:n edustajat.

Helsingin Kirjamessujen 2018 ohjelmaa suunnitellaan vuoden ympäri ja lokakuun messujen julkaistaan syyskuussa.

Ihmisten parissa työskentely sytyttää

Runosunnuntai, Kirjamessut 2017

Kysyimme Salmelta miltä ohjelmajohtajan rooli ja tapahtuman järjestäminen tuntuu:

”Ohjelmajohtajan positio on herättänyt innostusta heti alusta lähtien. Työ on ollut kiinnostavaa ja nainen on iloinen siitä, miten hänet on otettu vastaan. Muutoksille ja ajatuksille on oltu avoimia. Kirjamessujen ilmettä tullaan muuttamaan sekä keskusteluja ja näkökulmia terävöittämään entisestään.”

Mikä juontamisessa houkuttaa?

Juontaminen on hyvä tarinankerronnan väline, kuten kaikkitietävä kertoja, joka kuljettaa tarinaa eteenpäin. Hauska rooli tarinassa. Ihmisten parissa työskentely sytyttää ja mikä olisikaan parempi ammatti tähän, kuin juontaja.

Tässä kiteytyy hyvin tapahtumien ydin – onnistuessaan ne ovat timanttisia tarinoita, jotka jäävät elämään mieliin. Katso vinkkimme timanttisen tapahtuman järjestämiseen Aarre-sivuiltamme.

Iloista ja inspiroivaa naistenpäivää toivottaen,

Suvi